Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att undantaget i turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd avskaffas.
Lagen om anställningstrygghet (LAS) innehåller regler om uppsägning på grund av arbetsbrist. Då lagen trädde i kraft gällde att turordningen bestämdes utifrån varje enskild anställds sammanlagda anställningstid. Lagens utgångspunkt är en skyddslagstiftning till förmån för den svagaste parten, alltså arbetstagaren. Begreppet saklig är grundbulten i denna lag.
Den 1 januari 2001 infördes ett undantag i LAS som de borgerliga partierna tillsammans med Miljöpartiet genomdrev. Förändringen innebar att arbetsgivare med högst tio anställda fick undanta två personer vid uppsägningar.
Före den 1 januari 2001 blev de avtalsslutande parterna i förhandlingsuppgörelser överens om avsteg från turordningen. Detta har båda parter upplevt som ett bra, ärligt och rättvist system.
Turordningsregeln om att två arbetstagare får undantas öppnar för godtycke och orättvis behandling av de anställda. Det har visat sig att undantagsregeln öppnat för godtycke och möjliggjort för arbetsgivaren att göra sig av med folk utan saklig grund. Detta torde inte ha varit syftet med undantaget i LAS. Förändringen ville möjliggöra för arbetsgivaren att undanta två personer vid uppsägning med kompetens som är viktig för företagets överlevnad. Denna möjlighet fanns innan förändringen i LAS verkställdes, dock efter förhandling mellan arbetstagarnas och arbetsgivarnas parter.
Vi kan inte ha lagar som tillåter godtycklighet, orättvisa och diskriminering på arbetsmarknaden. Alla måste ha rätt lika behandling. Därför är det viktigt att avskaffa undantagsregeln i lagen om anställningsskydd.