Utrikesutskottets betänkande

2006/07:UU7

Den svenska Kosovostyrkans deltagande i den EU-ledda insatsen i Bosnien och Hercegovina

Sammanfattning

Utskottet föreslår i detta betänkande, efter hörande av försvarsutskottet, att riksdagen medger att den svenska Kosovostyrkan, som är en del av den Nato-ledda styrkan i Kosovo (KFOR), vid behov får delta i den EU-ledda militära krishanteringsinsatsen i Bosnien och Hercegovina (EUFOR Althea). Utskottet tillstryker därmed regeringens förslag i proposition 2006/07:51.

Försvarsutskottet har i form av protokollsutdrag lämnat ett yttrande i ärendet.

En motion har väckts i ärendet.

Utskottet anser att regeringen bör återkomma till riksdagen med en proposition om fortsatt svenskt deltagande i fredsstyrka i Kosovo och att det i propositionen bl.a. bör ingå förslag om tidsbegränsning av mandatet respektive antalet personer som omfattas av mandatet. Propositionen bör föreläggas riksdagen under riksmötet 2007/08, dock senast innan propositionsfristen löpt ut i mars 2008. Detta bör, med bifall till motionen, ges regeringen till känna.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.

Den svenska Kosovostyrkans deltagande i den EU-ledda insatsen i Bosnien och Hercegovina

 

Riksdagen medger att den svenska KFOR-styrkan i Kosovo vid behov får delta i EUFOR Althea i Bosnien och Hercegovina. Därmed bifaller riksdagen proposition 2006/07:51.

2.

Begränsning av mandatet för den svenska Kosovostyrkan

 

Riksdagen ger som sin mening till känna vad utskottet anfört. Därmed bifaller riksdagen motion 2006/07:U2 yrkandena 1 och 2.

Stockholm den 15 mars 2007

På utrikesutskottets vägnar

Göran Lennmarker

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Göran Lennmarker (m), Urban Ahlin (s), Ewa Björling (m), Veronica Palm (s), Carina Hägg (s), Walburga Habsburg Douglas (m), Kenneth G Forslund (s), Christian Holm (m), Kerstin Engle (s), Bodil Ceballos (mp), Carin Runeson (s), Lars Lindén (kd), Mats Johansson (m), Kalle Larsson (v) och Carl B Hamilton (fp).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Regeringen har i proposition 2006/07:51 Den svenska Kosovostyrkans deltagande i den EU-ledda insatsen i Bosnien och Hercegovina beslutat föreslå att riksdagen medger att den svenska KFOR-styrkan i Kosovo vid behov får delta i EUFOR Althea i Bosnien och Hercegovina.

Inför etablerandet av EUFOR Althea ingicks sommaren 2004 en överenskommelse mellan EU och Nato om att Althea och KFOR skulle kunna ömsesidigt förstärka varandras insatser vid behov.

Behovet av att kunna låta den svenska Altheastyrkan i Bosnien och Hercegovina förstärka KFOR och den svenska KFOR-styrkan i Kosovo att utgöra förstärkning för det fall det skulle behövas i EUFOR Althea har redovisats i tidigare propositioner om svenskt deltagande (se nedan). Eftersom riksdagens medgivande till en svensk Altheastyrka löper ut den 31 mars 2007 krävs ett nytt medgivande av riksdagen för att en svensk väpnad KFOR-styrka framöver ska kunna agera inom ramen för EUFOR Althea i Bosnien och Hercegovina.

En föredragning har den 13 mars 2007 ägt rum inför utskottet med deltagande av företrädare för Utrikesdepartementet och Försvarsdepartementet.

Bakgrund

Sammansatta utrikes- och försvarsutskottet behandlade i betänkande 1998/99:UFöU2 frågan om ett svenskt deltagande i fredsstyrka i Kosovo. Utskottet ställde sig där bakom regeringens förslag i proposition 1998/99:112. Den NATO-ledda fredsfrämjande styrkan KFOR etablerades i Kosovo i juni 1999 efter beslut i FN:s säkerhetsråd (resolution 1244). I betänkande 1998/99:UFöU2 formulerades mandatet för en sådan styrka. Riksdagen biföll i juni 1999 utskottets förslag (rskr. 1998/99:252). Därefter har riksdagen i mars 2001 beslutat att utöka mandatet (bet. 2000/01:UU12, rskr. 2000/01:161). Mandatet gäller utan tidsbegränsning och styrkemässigt utan tak.

Frågan om svenskt deltagande i en EU-ledd styrka i Bosnien och Hercegovina, EUFOR Althea, behandlades av sammansatta utrikes- och försvarsutskottet i betänkande 2004/05:UFöU1. Utskottet konstaterade att FN:s säkerhetsråd i resolution 1551 välkomnat EU:s planer på att inleda krishanteringsinsatsen Althea. På förslag från det sammansatta utskottet lämnade riksdagen ett bemyndigande till regeringen att ställa en väpnad styrka om högst 200 personer till förfogande som ett svenskt bidrag till den EU-ledda insatsen i Bosnien och Hercegovina under högst 24 månader, eller senast t.o.m. den 31 mars 2007. Bemyndigandet förutsatte ett beslut av FN:s säkerhetsråd innehållande det folkrättsliga mandatet för insatsen – en sådan gavs i säkerhetsrådets resolution 1575. Verksamheten i EUFOR Althea fortgår även efter att det svenska bidraget avslutats.

Inför etablerandet av EUFOR Althea ingicks sommaren 2004 en överenskommelse mellan EU och Nato om att Althea och KFOR skulle kunna ömsesidigt förstärka varandras insatser vid behov. Behovet av att kunna låta den svenska Altheastyrkan i Bosnien Hercegovina förstärka KFOR och den svenska KFOR-styrkan att förstärka Althea har redovisats i propositionerna 2004/05:14 och 2005/06:146 om svenskt deltagande.

Propositionens huvudsakliga innehåll

Av 10 kap. 9 § regeringsformen framgår bl.a. att regeringen inte utan riksdagens medgivande får sända en svensk väpnad styrka utomlands, om inte detta är medgivet i lag eller följer av en internationell överenskommelse som riksdagen har godkänt.

Riksdagens medgivande om ett svenskt bidrag till EUFOR Althea i Bosnien och Hercegovina löper ut den 31 mars 2007. Därför begär regeringen i propositionen riksdagens medgivande för att den svenska KFOR-styrkan i Kosovo vid behov får delta i EUFOR Althea i Bosnien och Hercegovina.

Det finns en tydlig folkrättslig grund för de båda insatserna genom säkerhetsrådets resolutioner 1244 och 1575. Regeringen redogör i propositionen för den överenskommelse mellan EU och Nato som ligger till grund för möjligheten för EUFOR Althea och KFOR att ge varandra ömsesidigt stöd vid behov.

Den NATO-ledda militära insatsen KFOR pågick redan när EUFOR Althea inleddes. Althea genomförs med stöd av Natos resurser i enlighet med Berlin plus-överenskommelsen, som innebär att EU kan utnyttja Natos resurser för genomförandet av krishanteringsinsatser.

I propositionen konstateras att det i mars 2004 hade utbrutit omfattande oroligheter i Kosovo som bl.a. resulterat i attacker riktade mot KFOR. Nato tvingades till truppförstärkningar. Händelserna underströk behovet av att snabbt kunna förstärka en insats på Balkan. Det framstod som naturligt att EU och Nato, som redan genom Berlin plus-arrangemangen planerade för en nära samverkan på krishanteringsområdet på västra Balkan, även skulle kunna utarbeta mekanismer för att bistå varandra om liknande händelser inträffade i framtiden.

En överenskommelse mellan EU och Nato om att EUFOR Althea och KFOR ömsesidigt skulle bistå varandra slöts. Den praktiska tillämpningen av denna överenskommelse har sedan reglerats i operationsplanen för respektive insats, där förberedelser gjorts för att kunna genomföra en sådan förstärkningsinsats. Även övningar har förekommit för att förbereda en insats av detta slag.

Varje truppbidragande land har möjlighet att genom nationellt beslut undanta sin nationella trupp från att delta i sådana möjliga förstärkningsinsatser. Sverige har inte använt sig av denna undantagsmöjlighet. Svensk trupp i KFOR och Althea har därför sedan 2004 haft beredskap att förstärka respektive insats vid behov. I propositionen anges att regeringen har sett den nämnda överenskommelsen som ett utmärkt exempel på hur EU och Nato kan samarbeta för att förstärka varandras geografiskt angränsande krishanteringsinsatser på Balkan.

Överenskommelsen mellan EU och Nato gäller som nämnts ömsesidig möjlighet till förstärkning mellan EUFOR Althea och KFOR. Regeringen konstaterar att det för svensk del endast är aktuellt för svensk KFOR-trupp att förstärka EUFOR Althea.

Regeringen redovisar i propositionen att det svenska bidraget i KFOR utgör ca 450 personer och huvudsakligen består av ett mekaniserat skyttekompani, stabsofficerare, militärpoliser och underrättelseenheter.

Av propositionen framgår att det i en situation där EUFOR Altheas befälhavare identifierar behov av stöd från KFOR finns etablerade mekanismer för hur ett sådant stöd ges och koordineras från Natos sida. På Natos sida är det den operativa befälhavaren för verksamheten på hela Balkan, COMJFC i Neapel, som har rätten att gruppera KFORs taktiska reserv utanför KFOR:s operationsområde. Samgrupperad med COMJFC i Neapel är ett s.k. EU Command Element med huvuduppgift att vara EU:s samordningsorgan vid insättandet av eventuella reserver. Genomförandet av detta kommer att delegeras till KFORs befälhavare (COM KFOR). De KFOR styrkor som på detta sätt används som stöd för EUFOR kommer att anses vara del av EUFOR. Det betyder att de kommer att stå under EUFOR:s befälhavares operativa befäl och agera under de insatsregler som gäller för Althea, så länge som förstärkningsinsatsen pågår.

Motionen

I kommittémotion U2 (s) yrkande 1 begärs en tidsbegränsning av mandatet för den svenska Kosovostyrkan och i yrkande 2 att en begränsning görs av antalet personer som omfattas av mandatet för den svenska Kosovostyrkan.

Utskottets överväganden

Som framgått finns efter den 31 mars 2007 inte längre något medgivande från riksdagen att låta en svensk väpnad styrka agera inom ramen för EUFOR Althea i Bosnien och Hercegovina. Därför begärs riksdagens medgivande för att den svenska KFOR-styrkan i Kosovo vid behov ska kunna delta i EUFOR Althea i Bosnien och Hercegovina.

Av vad som redovisats ovan framgår att en överenskommelse träffats mellan EU och Nato vad gäller möjlighet till förstärkning mellan EUFOR Althea och KFOR. Eftersom Sverige efter den 31 mars 2007 inte längre har någon väpnad styrka inom ramen för EUFOR Althea men däremot i KFOR konstaterar utskottet att det för svenskt vidkommande endast kan bli aktuellt att en svensk väpnad styrka, som utgör en del av de förband som normalt ingår i KFOR, vid behov ska kunna förstärka EUFOR Althea.

Utskottet erinrar om att en förutsättning för svensk medverkan i en internationell fredsfrämjande insats är att denna vilar på folkrättslig grund och att en sådan finns såväl för EUFOR Althea som för KFOR genom resolutioner från FN:s säkerhetsråd.

Sverige har sedan 1990-talet deltagit i det internationella samfundets ansträngningar att få stopp på de våldshandlingar och kränkningar av de mänskliga rättigheterna som pågått i Kosovo och i Bosnien och Hercegovina samt att bevara freden. Utskottet anser att Sverige bör manifestera ett fortsatt starkt engagemang för säkerhet och stabilitet på västra Balkan. Ett uttryck för detta är att den svenska KFOR-styrkan även framgent vid behov bör kunna förstärka EUFOR Althea.

Utskottet noterar att regeringen bedömer att förslagen i propositionen inte ska innebära utökade kostnader för staten. Verksamheten finansieras inom utgiftsområde 6 Försvar samt beredskap mot sårbarhet, anslag 6.1 Förbandsverksamhet, beredskap och fredsfrämjande truppinsatser m.m. Regeringen har tilldelat 2 100 000 000 kr till anslagsposten 6.1.2 Fredsfrämjande truppinsatser. Av dessa har regeringen i regleringsbrevet för budgetåret 2007 avseende Försvarsmakten beslutat att 1 642 000 000 kr får användas för fredsfrämjande truppinsatser. Resterande belopp får användas först efter beslut av regeringen för exempelvis nya insatser och förstärkningsinsatser. Regeringen bedömer att eventuella merkostnader för den nu aktuella förstärkningen ryms inom i dag tilldelade medel inom anslag 6.1.

Utrikesutskottet, som konstaterar att försvarsutskottet i sitt yttrande tillstyrker propositionen, föreslår med det anförda att riksdagen bifaller proposition 2006/07:51 och därmed medger att den svenska KFOR-styrkan i Kosovo vid behov får delta i EUFOR Althea i Bosnien och Hercegovina. Detta innebär fortsatt möjlighet för svensk trupp att vid behov ingå i KFOR:s taktiska reserv för att kunna förstärka Althea i det fall situationen i Bosnien och Hercegovina skulle förändras och exempelvis genomförandet av fredsavtalet vara hotat. Utskottet vill framhålla, att i det fall en sådan allvarlig situation uppkommer att truppförstärkningar blir nödvändiga, innebär detta att den trupp som deltar i insatsen utsätts för en förhöjd risk. Som tragiska erfarenheter har visat kan förluster i människoliv i samband med fredsfrämjande uppdrag och krishanteringsinsatser inte uteslutas.

Vad gäller motionsförslaget i yrkande 1 om en tidsbegränsning av mandatet för den svenska Kosovostyrkan erinrar utrikesutskottet om att det, när frågan om svenskt deltagande i fredsstyrkan i Kosovo första gången behandlades i riksdagen (prop. 1998/99:112, bet. 1998/99:UFöU2, rskr.1998/99:252), rådde betydande osäkerhet om tidsförhållandena, om hur en gemensam insats kunde komma att se ut, om vilket mandat den skulle verka under samt om hur insatsen skulle ledas. Samtidigt underströks från utskottets sida att det i händelse av en uppgörelse om eldupphör eller ett fredsavtal var av stor vikt att en fredsstyrka kunde sättas in med kort varsel. Det sammansatta utskottet tog mot denna bakgrund fasta på regeringens avsiktsförklaring att överlägga med utrikesnämnden före ett regeringsbeslut om att sända en svensk väpnad styrka. Riksdagen beslutade i enlighet med utskottets förslag. Därefter har riksdagen efter förslag från utrikesutskottet i betänkande 2000/01:UU12 i mars 2001 beslutat om en utökning av mandatet för den svenska fredsstyrkan i Kosovo. Varken frågan om en tidsbegränsning av mandatet eller en begränsning av antalet personer som omfattas av mandatet aktualiserades i sammanhanget.

Riksdagens beredning och beslutet om Kosovostyrkan försommaren 1999 kännetecknades av stor skyndsamhet. Det ansågs som nämnts vara av stor vikt att en fredsstyrka snabbt kunde sättas in. Utskottet konstaterar att med undantag för den svenska KFOR-styrkan har alla övriga svenska väpnade styrkor som sänts utomlands haft tidsbegränsade mandat. Detta bör enligt utskottet också vara fallet beträffande KFOR-styrkan.

Beträffande motionsyrkande 2 om en begränsning av antalet personer som omfattas av mandatet för den svenska Kosovostyrkan anför utskottet följande. Det svenska bidraget i KFOR uppgick enligt proposition 2006/07:51, daterad den 15 februari 2007, till ca 450 personer. Enligt en uppgift som redovisas i betänkande 2000/01:UU12, daterad den 15 mars 2001, bidrog Sverige då till KFOR med en bataljon om ca 800 personer.

Försvarsutskottet har enligt sitt yttrande i ärendet ingen erinran mot att mandatet begränsas om utrikesutskottet finner att det är motiverat.

Utskottet konstaterar att Kosovo fortsatt är ett av de känsligaste områdena på västra Balkan. Situationen där påverkas för närvarande starkt av den politiska process som är bestämmande för Kosovos framtida status. Av stor betydelse i denna är den preliminära s.k. statusrapport som lagts fram av Martti Ahtisaari, FN-chefens särskilde sändebud för processen om Kosovos framtida status. Ahtisaaris rapport Comprehensive Proposal for the Kosovo Status Settlement, som är resultatet av ett års förhandlingar, presenterades den 2 februari 2007. Förslagen där syftar till att trygga framtiden för alla folkgrupper som lever i Kosovo och till att lägga grunden för Kosovos ekonomiska och politiska utveckling och för stärkt stabilitet i hela regionen.

Statusprocessen befinner sig i ett viktigt skede och Ahtisaari förde fram till lördagen den 10 mars intensiva samrådsöverläggningar med parterna för att genom kompromisser nå ytterligare framsteg på grundval av förslagen i den preliminära statusrapporten. På basis av dessa samtal kommer Ahtisaari att under de närmaste dagarna slutjustera rapporten för att därefter överlämna den till FN:s generalsekreterare. Rapporten kan förväntas innehålla förslag om någon form av övervakad självständighet för Kosovo. Efter att rapporten överlämnats till generalsekreteraren vidtar behandling i FN:s säkerhetsråd.

Kosovo styrs nu av FN:s civila mission UNMIK enligt säkerhetsrådets resolution 1244 från 1999. En statusöverenskommelse måste godkännas av FN:s säkerhetsråd genom en ny resolution, vilken allra tidigast beräknas kunna bli beslutad i maj 2007. Osäkerheten om säkerhetsrådets behandling är emellertid betydande, inte minst beroende på att parterna fortfarande, även efter den allra senaste tidens samrådsöverläggningar, är oeniga om ett antal frågor som behandlas i Ahtisaaris plan. Även inom det internationella samfundet och bland de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet finns skilda uppfattningar.

Enligt planen ska, efter ett godkännande av säkerhetsrådet, följa en övergångsperiod på 120 dagar innan statusöverenskommelsen träder i kraft. Under denna period ska bl.a. en konstitutionell process äga rum och beslut fattas om viss lagstiftning, däribland om valfrågor, lokalt styre och skyddszoner kring serbiska religiösa och kulturella platser. UNMIK ska under övergångsperioden fortsätta att utöva sitt mandat enligt resolution 1244. Ahtisaaris plan förväntas innebära delvis nya arbetsuppgifter för den NATO-ledda KFOR-insats som Sverige deltar i och som enligt planen tills vidare ska finnas kvar i Kosovo som säkerhetsgarant.

Utskottet konstaterar att rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser (GAERC) vid sammanträdet den 12 februari 2007 beslutade att, i samordning med andra internationella aktörer, intensifiera förberedelserna för EU:s och det internationella samfundets framtida närvaro i Kosovo. Enligt vad utskottet inhämtat pågår redan nu inom EU, innan statusfrågan är löst, planering avseende såväl övergripande frågor om inriktningen på den internationella närvaron som strukturer för hur unionen ska leda den internationella närvaron i Kosovo.

Det föreligger, som framgår av ovanstående, betydande osäkerhet om såväl tidsperspektiv som om närmare innehåll vad gäller en säkerhetsrådsresolution om Kosovos framtida status, där bl.a. frågan om KFOR:s uppdrag kan komma att bli behandlad. Enligt utskottet kan det, i den spända situation som råder inför förestående viktiga avgöranden, inte heller uteslutas att säkerhetssituationen på västra Balkan snabbt skulle kunna försämras.

Enligt utskottets bedömning torde utvecklingen de kommande månaderna ha stor betydelse för hur situationen i regionen utvecklas och för KFOR-styrkans framtida uppgifter och numerär.

Utskottet anser att regeringen bör återkomma till riksdagen med en proposition om fortsatt svenskt deltagande i fredsstyrka i Kosovo och att det i propositionen bl.a. bör ingå förslag om tidsbegränsning av mandatet respektive antalet personer som omfattas av mandatet. Propositionen bör föreläggas riksdagen under riksmötet 2007/08, dock senast innan propositionsfristen löpt ut i mars 2008. Detta bör, med bifall till kommittémotion U2 (s) yrkandena 1 och 2, ges regeringen till känna.

Utskottet vill avslutningsvis i detta betänkande något beröra frågan om internationella fredsbevarande insatser och kvinnors situation.

För en vecka sedan, på kvinnodagen den 8 mars 2007, publicerades rapporten Women in an Insecure World (Kvinnor i en osäker värld) och en film med samma titel av Geneva Centre for the Democratic Control of Armed Forces (DCAF). Verksamheten vid den internationella stiftelsen DCAF stöds av 46 länder. I rapporten ges en aktuell bild av spännvidden i och omfattningen av det våld som kvinnor upplever i sin vardag, under väpnade konflikter och i post-konflikter. Rekommendationer läggs fram om hur detta kan motverkas.

Hösten 2000 antog FN:s säkerhetsråd resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet. Resolutionen slår fast att det internationella samfundet måste ta särskild hänsyn till kvinnors utsatta situation i krig, och att FN:s medlemsländer måste samverka för att involvera kvinnor i fredsbyggande och konfliktlösande arbete. Utskottet har i flera betänkanden, senast i betänkande 2005/06:UU15 våren 2006, understrukit vikten av svenska insatser för genomförande av säkerhetsrådets resolution 1325. Utskottet välkomnar att regeringen antagit en handlingsplan för hur Sverige ska verka för genomförande av resolution 1325. Likaså ser utskottet positivt på att Försvarsberedningen genom publikationen Genusperspektiv på fredsfrämjande insatser presenterar en bred beskrivning och genomgång av behovet av genusperspektiv vid internationella insatser. Bland annat tas erfarenheter från Kosovo upp i publikationen.

Utskottet vill i detta sammanhang också uppmärksamma den konvention för att bekämpa människohandeln som utarbetats inom Europarådet och som 2005 öppnades för underskrift. Konventionen är avsedd att komplettera FN-protokollet i samma ämne genom att stärka skyddet för offren för människohandel och genom att etablera en effektiv övervakningsmekanism.

Utskottet understryker vikten av att Sverige aktivt verkar för att frågor om människohandel och kvinnors utsatta situation i konflikter och post-konflikter tas upp i internationella forum och får genomslag där. Likaså är det angeläget med insatser för att kraftfullt motverka sexuell exploatering och trakasserier i fredsbevarande insatser.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2006/07:51 Den svenska Kosovostyrkans deltagande i den EU-ledda insatsen i Bosnien och Hercegovina:

Regeringen föreslår att riksdagen medger att den svenska KFOR-styrkan i Kosovo vid behov får delta i EUFOR Althea i Bosnien och Hercegovina.

Följdmotion

2006/07:U2 av Urban Ahlin m.fl. (s):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en tidsbegränsning av mandatet för den svenska Kosovostyrkan.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en begränsning av antalet personer som omfattas av mandatet för den svenska Kosovostyrkan.

Bilaga 2

Försvarsutskottets yttrande

Utdrag ur

PROTOKOLL

UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2006/07:21

DATUM

2007-03-13

TID

11.10 – 11.45

 

 

- - -

§ 2 Yttrande till utrikesutskottet

Utrikesutskottet har beslutat ge försvarsutskottet tillfälle att yttra sig över proposition 2006/07:51 Den svenska Kosovostyrkans deltagande i den EU-ledda insatsen i Bosnien och Hercegovina, jämte eventuella motioner.

I propositionen föreslår regeringen att riksdagen medger att den svenska KFOR-styrkan i Kosovo vid behov får delta i EUFOR Althea i Bosnien och Hercegovina.

I motion 2006/07:U2 av Urban Ahlin m.fl. (s) tillstyrks propositionen. Motionärerna förordar emellertid en tidsbegränsning och en antalsmässig begränsning av mandatet för den svenska Kosovostyrkan i likhet med vad som råder för övriga väpnade truppinsatser.

Försvarsutskottet tillstyrker propositionen. Försvarsutskottet har för sin del ingen erinran mot att mandatet begränsas om utrikesutskottet finner att det är motiverat.

Denna paragraf förklaras omedelbart justerad.

- - -

Vid protokollet:

Jimmy Lee Ormi

Justeras: 2007-03-13

Rätt utdraget intygar:

Satu Saariniemi

Bilaga 3

Förkortningar

COMJFC

Commander Joint Forces Command

(Natos befälhavare för västra

Balkan vid Natos högkvarter i

Neapel)

COM KFOR

Commander KFOR

(KFOR:s befälhavare)

EU

Europeiska Unionen

EUFOR Althea

EU Force Althea

(EU-ledd styrka i Bosnien och

Hercegovina)

KFOR

Kosovo Force

(Nato-ledd styrka i Kosovo)

Nato

North Atlantic Treaty Organization

(Nordatlantiska

försvarsorganisationen)