Skatteutskottets betänkande

2006/07:SkU3

Kreditering på skattekonto av stimulans till arbetsgivare för nystartsjobb samt andra skattefrågor (prop. 2006/07:7)

Sammanfattning

I betänkandet tillstyrker utskottet regeringens förslag om kreditering på skattekonto av stimulans till arbetsgivare för nystartsjobb. Ett belopp motsvarande arbetsgivaravgifterna, inklusive ålderspensionsavgiften, ska tillgodoföras arbetsgivaren för de personer som kvalificerar sig för ett nystartsjobb. Stimulansen ges till nystartsjobb i det privata näringslivet och till offentliga arbetsgivare när dessa bedriver affärsverksamhet.

I ett särskilt yttrande anför utskottets ledamöter från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att det nuvarande anställningsstödet är bättre än nystartsjobben och att de avvisar regeringens förslag.

Utskottet tillstyrker vidare regeringens förslag om att utländska företag inte ska behöva ge in en förbindelse att lämna kontrolluppgifter när bestämmelser i hemstaten hindrar detta. Ett motionsförslag om att lagtexten ska kompletteras med bevisbörde- och lagvalsregler avstyrks av utskottet. I en reservation från utskottets ledamot från Vänsterpartiet tillstyrks motionsförslaget.

Utskottet tillstyrker slutligen regeringens förslag om att justeringsregeln för miljöbilar ska omvandlas till en nedsättningsregel för att arbetsgivarna själva ska kunna beräkna förmånsvärdet.

De nya bestämmelserna träder i kraft den 1 januari 2007.

Stimulansen för nystartsjobb beräknas öka skatteutgifterna med 697 miljoner kronor år 2007.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.

Kreditering på skattekonto av stimulans för nystartsjobb

 

Riksdagen godtar regeringens förslag om kreditering på skattekonto av stimulans till arbetsgivare för nystartsjobb. Därmed bifaller riksdagen proposition 2006/07:7 i denna del och avslår motionerna 2006/07:Sk1 yrkande 1, 2006/07:Sk2 yrkandena 1 och 2 samt 2006/07:Sk3.

2.

Förbindelse att lämna kontrolluppgifter

 

Riksdagen godtar regeringens förslag om att vissa utländska företag inte ska behöva ge in en förbindelse om att lämna kontrolluppgifter när bestämmelser i hemstaten hindrar detta. Därmed bifaller riksdagen proposition 2006/07:7 i denna del och avslår motion 2006/07:Sk1 yrkande 2.

Reservation (v)

3.

Nedsättning av förmånsvärde för miljöbilar samt lagförslagen

 

Riksdagen godtar regeringens förslag om att justeringsregeln för miljöbilar omvandlas till en nedsättningsregel samt antar regeringens förslag till

1. lag om kreditering på skattekonto av stimulans till arbetsgivare för nystartsjobb,

2. lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483),

3. lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229),

4. lag om ändring i lagen (2001:1227) om självdeklarationer och kontrolluppgifter.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2006/07:7 i denna del.

Stockholm den 30 november 2006

På skatteutskottets vägnar

Lennart Hedquist

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Lennart Hedquist (m), Lars Johansson (s), Annicka Engblom (m), Laila Bjurling (s), Ulf Berg (m), Jörgen Johansson (c), Raimo Pärssinen (s), Gunnar Andrén (fp), Christin Hagberg (s), Lena Asplund (m), Fredrik Olovsson (s), Lennart Sacrédeus (kd), Fredrik Schulte (m), Marie Engström (v), Britta Rådström (s), Helena Leander (mp) och Karin Nilsson (c).

Redogörelse för ärendet

Bakgrund

I budgetpropositionen för 2007 (prop. 2006/07:1, utgiftsområde 13 s. 77) redovisar regeringen att den anser att en subvention till arbetsgivare som motsvarar arbetsgivaravgifterna bör införas den 1 januari 2007 för att öka möjligheterna för dem som under mer än ett år inte har arbetat att komma tillbaka till arbete, s.k. nystartsjobb. I budgetpropositionen föreslås vidare (prop. 2006/07:1, förslag till statsbudget, finansplan m.m. punkt 12 och avsnitt 6.4) att riksdagen godkänner regeringens beräkning av statsbudgetens inkomster för 2007. I beräkningen ingår en nedsättning för nystartsjobb med 700 miljoner kronor.

I finansutskottets betänkande 2006/07:1 Utgiftsramar och beräkning av statsbudgetens inkomster föreslår utskottet att riksdagen godkänner regeringens beräkning av statsbudgetens inkomster för 2007. Riksdagen planerar fatta beslut om budgetens utgiftsramar och godkänna beräkningen av statsbudgetens inkomster den 6 december 2006.

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås en lag som innebär att den subvention för s.k. nystartsjobb som regeringen redogjort för i budgetpropositionen för år 2007 kan ges genom kreditering på arbetsgivarnas skattekonto. Nystartsjobben ska öka möjligheterna för dem som står långt utanför arbetsmarknaden att komma tillbaka till arbete. Lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2007.

Vidare föreslås också att ett utländskt företag, som hör hemma i en stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), undantas från skyldigheten att ge in en förbindelse till Finansinspektionen om att lämna kontrolluppgifter, om företaget på grund av bestämmelser i den staten är förhindrat att lämna kontrolluppgifter. Ändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2007.

I propositionen föreslås även att justeringsregeln för vissa typer av förmånsbilar, s.k. miljöbilar, ersätts med en nedsättningsregel. Förslaget innebär att arbetsgivarna inte längre behöver ansöka hos Skatteverket om justering av förmånsvärdet utan själva kan beräkna förmånsvärdet även för dessa bilar. Detta medför en minskad administrativ börda för arbetsgivarna och en minskad arbetsbelastning för Skatteverket. De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2007.

Utskottets överväganden

Kreditering på skattekonto av stimulans för nystartsjobb

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen godtar regeringens förslag om kreditering på skattekonto av stimulans till arbetsgivare för nystartsjobb och avslår motionsyrkandena om avslag m.m.

Jämför särskilt yttrande (s, v, mp).

Propositionen

Regeringen föreslår att riksdagen antar en lag om kreditering på skattekonto av stimulans till arbetsgivare för nystartsjobb. Stimulans till arbetsgivare för nystartsjobb får enligt lagen tillgodoföras arbetsgivare genom kreditering på skattekonto om den beslutats av Arbetsmarknadsverket och avser avtal om anställning som träffats efter utgången av år 2006.

Den handläggande myndigheten, som i varje fall inledningsvis ska vara Arbetsmarknadsverket, ska lämna Skatteverket de uppgifter det behöver för att kunna utföra krediteringen. Regeringen avser att återkomma i frågan om den framtida administrationen av nystartsjobben.

Nystartsjobben beräknas omfatta ca 10 000 personer i genomsnitt per månad under 2007. Införandet innebär att skatteutgifterna ökar med 697 miljoner kronor 2007.

Motionerna

I motion Sk2 yrkandena 1 och 2 av Lars Johansson m.fl. (s) avslås regeringens förslag. Motionärerna anför att den föreslagna nivån inte är tillräcklig och de begär ett tillkännagivande om att subventionsnivån bör höjas till nivån för dagens anställningsstöd och att subventionen inte bör kopplas till bortovaro. Hela den offentliga sektorn bör också vara med.

Också i motion Sk1 yrkande 1 av Marie Engström m.fl. (v) avslås regeringens förslag. Motionärerna anför att dagens anställningsstöd och plusjobb är bättre eftersom de ger 50–100 % av anställningskostnaden.

Även i motion Sk3 av Helena Leander (mp) avslås regeringens förslag. Motionärerna anför att erfarenheterna av anställningsstöden är goda och att de i flera fall går betydligt längre än nystartsjobben eftersom de inte bara tar bort arbetsgivaravgiften utan också ersätter en del av lönekostnaden. Risken är att en stor del av dem som har anställningsstöd inte kommer att få nystartsjobb.

Arbetsmarknadsutskottets yttrande 2006/07:AU1y

Arbetsmarknadsutskottet behandlar i sitt yttrande till finansutskottet över ramarna för 2007 (2006/07:AU1y Ramar för utgiftsområdena 13 Arbetsmarknad och 14 Arbetsliv) bl.a. behandlat regeringens förslag om nystartsjobb. I sitt ställningstagande anför arbetsmarknadsutskottet bl.a. följande.

 

Även det stöd som lämnas för nystartsjobben ska ges i form av en skattekreditering på arbetsgivarens skattekonto. Vid en första anblick skulle detta kunna ses som en inkonsekvens om ambitionen är att frångå nyttjandet av skattekrediteringar. Nystartsjobben är dock något principiellt annorlunda än de arbetsmarknadspolitiska stöd som hittills lämnats i form av skattekreditering. Det är för det första inte ett arbetsmarknadspolitiskt program. Nystartsjobben ska vara en rättighet för alla som varit utanför arbetsmarknaden under viss tid oavsett hur jobbet har förmedlats. Någon anvisning från arbetsförmedlingen som vid andra program förutsätts alltså inte. Arbetsgivaren befrias från en avgift som han annars skulle ha varit skyldig att betala. Arbetsmarknadsmyndighetens roll blir – enligt vad som framgår av – – – proposition 2006/07:7 Kreditering på skattekonto av stimulans till arbetsgivare för nystartsjobb samt vissa andra skattefrågor – att administrera ansökningarna om stimulansen och beakta de uppgifter från olika myndigheter som behövs för att avgöra om arbetstagaren omfattas av reglerna om nystartsjobb. Stödet beskrivs som just en stimulans. Utskottet anser att stimulansen/stödet mer bör kunna ses som en minskad intäkt än som en utgift. Utskottet kan i sammanhanget notera att de anställningsstöd som förekom under 1990-talet, Generellt anställningsstöd (GAS) respektive Riktat anställningsstöd (RAS), inte heller redovisades på budgetens utgiftssida. Stöden innebar att arbetsgivaren själv beräknade nedsättningen för den anställde och gjorde avdrag vid den månatliga inbetalningen av arbetsgivaravgiften.

Motsvarande restriktion i fråga om skattekrediteringar som är knuten till de nuvarande krediteringarna på arbetsmarknadsområdet finns inte vid nystartsjobben. I fråga om anställningsstöd, OSA och utbildningsvikariat anger regleringsbrevet för Arbetsmarknadsverket en begränsning för det totala belopp för skattekrediteringar under budgetåret som AMS får lämna uppdrag till Skatteverket om. Utskottet förutsätter att någon form av löpande utgiftskontroll skapas i anslutning till nystartsjobben. I sammanhanget finns skäl att nämna att den beräknade nivån för skatteutgifterna för nystartsjobben under 2007 som redovisas i budgetpropositionen framstår som begränsad i förhållande till den nuvarande nivån på skattekrediteringarna för arbetsmarknadspolitiska program.

Utskottets ställningstagande

Enligt utskottets mening ingår regeringens förslag om en stimulans för nystartsjobb i ett brett program för arbete och företagande. Utgångspunkten är att det ska bli mera lönsamt att arbeta. Trots en stark tillväxt råder ett stort utanförskap på arbetsmarknaden. Förra året var 17 % av den arbetsföra befolkningen mellan 20 och 64 år utanför arbetskraften. Under 2006 får nära 8 % arbetsmarknadsrelaterade ersättningar. Genom att bryta detta utanförskap och genom att skapa fler jobb och fler företag kan välfärden säkras. Den viktigaste uppgiften är att genomföra åtgärder som minskar utanförskapet på arbetsmarknaden och som leder till högre sysselsättning och minskad arbetslöshet.

Nystartsjobben ökar möjligheterna för dem som står långt utanför arbetsmarknaden att komma tillbaka till arbete. De innebär att ett belopp motsvarande arbetsgivaravgifterna, inklusive ålderspensionsavgiften, ska tillgodoföras arbetsgivaren för de personer som kvalificerar till ett nystartsjobb.

Nystartsjobben ska gälla för personer som varit arbetslösa, deltagit i arbetsmarknadspolitiska program eller fått sin försörjning från sjukpenning eller sjuk- och aktivitetsersättning, på heltid i mer än ett år. Subventionen lämnas under lika lång tid som vederbörande varit arbetslös, deltagit i arbetsmarknadspolitiska program alternativt fått sin försörjning från sjukpenning eller sjuk- och aktivitetsersättning, dock högst fem år. För personer äldre än 55 år ska subventionen ges under dubbelt så lång tid som personen varit frånvarande från arbetslivet, dock högst tio år.

Ungdomar (20–24 år) som varit arbetslösa eller deltagit i arbetsmarknadspolitiska program i minst sex månader ska också omfattas av nystartsjobben. För dem gäller dock subventionen i högst ett år. Nystartsjobben ska dessutom omfatta asylsökande som beviljats uppehållstillstånd, kvotflyktingar samt dessa gruppers anhöriga under de tre första åren efter det att uppehållstillstånd har beviljats.

Subventionen ska ges till nystartsjobb i det privata näringslivet och till offentliga arbetsgivare när dessa bedriver affärsverksamhet. Lagen om anställningsskydd (LAS) ska gälla för nystartsjobben.

Det är angeläget att subventionen kan komma arbetsgivarna till del så snart som möjligt. Det är därför nödvändigt att använda sig av administrativa rutiner som redan finns hos myndigheterna eller som relativt lätt kan byggas upp. Metoden med kreditering av arbetsgivarens skattekonto används redan för bl.a. arbetsmarknadsstöd och rederistöd och bör användas även i detta fall.

Utskottet konstaterar i likhet med arbetsmarknadsutskottet att nystartsjobb ska vara en rättighet för alla som varit utanför arbetsmarknaden under viss tid och att detta innebär att möjligheten att införa beloppsrestriktioner inte är densamma som för andra former av stöd inom arbetsmarknadspolitiken. I likhet med arbetsmarknadsutskottet förutsätter utskottet att någon form av löpande utgiftskontroll kommer att finnas.

Med det anförda tillstyrker utskottet propositionen i denna del och avstyrker motionerna Sk1 yrkande 1, Sk2 yrkandena 1 och 2 samt Sk3.

Förbindelse att lämna kontrolluppgifter

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen godtar regeringens förslag om att vissa utländska företag inte ska behöva ge in en förbindelse om att lämna kontrolluppgifter när bestämmelser i hemstaten hindrar detta. Motionsyrkandet om att regeringen ska återkomma med en komplettering av lagtexten avslås.

Jämför reservation (v).

Bakgrund

Utländska företag har enligt lagen (2001:1227) om självdeklarationer och kontrolluppgifter skyldighet att lämna en förbindelse till Finansinspektionen om att lämna kontrolluppgifter om de bedriver bankverksamhet, värdepappersrörelse, finansieringsverksamhet, försäkringsverksamhet eller fondverksamhet i Sverige utan att inrätta en filial eller motsvarande etablering.

Propositionen

Regeringen föreslår att företag hemmahörande i en stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) inte ska behöva ge in en förbindelse om att lämna kontrolluppgifter när bestämmelser i hemstaten hindrar detta.

Regeringen anför att kommissionen har påpekat att det kan uppstå problem för utländska företag som skulle vilja följa den svenska bestämmelsen men som på grund av det andra landets banksekretess eller liknande bestämmelser är förhindrade att lämna kontrolluppgifter. Regeringen anser därför att det finns behov av ett undantag från skyldigheten att ge in en förbindelse om att lämna kontrolluppgifter. Undantaget bör begränsas till att gälla företag som är hemmahörande i en EES-stat.

Skatteverket har i sitt remissyttrande anfört att lagtexten bör klargöra hur man ska hantera fall då lagstiftning i flera länder kan vara tillämplig på en verksamhet och gett som exempel ett företag som är registrerat i en EES-stat och som från en filial i en annan EES-stat bedriver gränsöverskridande verksamhet i Sverige. Regeringen anför att det är de bestämmelser om t.ex. sekretess som filialen är skyldig att tillämpa som ska vara avgörande för om filialen ska undantas från skyldigheten att ge in en förbindelse.

Skatteverket har även anfört att det bör framgå av lagtexten att det är företaget som ska visa att det föreligger hinder att ge in en förbindelse om att lämna kontrolluppgifter. Regeringen anför att allmänna förvaltningsrättsliga principer torde innebära att ett företag som vill undantas från skyldigheten att ge in en förbindelse måste visa att förutsättningarna för undantag är uppfyllda om detta ifrågasätts. Regeringen finner inte skäl att i lagtexten införa någon bevisbörderegel.

Motionen

I motion Sk1 yrkande 2 av Marie Engström m.fl. (v) föreslår motionärerna att lagtexten kompletteras. Det bör vara en förutsättning att företaget visar att det finns ett hinder att lämna uppgifterna, och det bör framgå vilken lagstiftning som ska tillämpas i de fall lagstiftning i flera länder kan vara tillämplig på en verksamhet. Principen bör då vara att om lagstiftningen i den EES-stat som är s.k. hemland inte förhindrar uppgiftslämnande ska förbindelse lämnas även om filiallandets lag inte tillåter ett uppgiftslämnande. Regeringen bör återkomma med förslag till kompletterande lagtext i enlighet med vad som anförs.

Utskottets ställningstagande

Utskottet har inte något att erinra mot regeringens förslag i sak.

När det gäller frågan om tillämplig lagstiftning när verksamheten bedrivs från flera länder och behovet av en särskild bevisbörderegel delar utskottet regeringens bedömning.

Utskottet tillstyrker med det anförda propositionen i denna del och avstyrker motion Sk1 yrkande 2.

Nedsättning av förmånsvärde för miljöbilar samt lagförslagen

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen godtar regeringens förslag om att justeringsregeln för miljöbilar omvandlas till en nedsättningsregel för att arbetsgivarna själva ska kunna beräkna förmånsvärdet.

Propositionen

Regeringen föreslår att justeringsregeln för vissa typer av förmånsbilar, s.k. miljöbilar, ersätts med en nedsättningsregel. Förändringen innebär att arbetsgivarna inte längre behöver ansöka om justering av förmånsvärdet utan själva kan beräkna förmånsvärdet för dessa bilar.

Utskottets ställningstagande

Utskottet har inte något att erinra mot regeringens förslag utan tillstyrker propositionen i denna del.

Reservation

Förbindelse att lämna kontrolluppgifter, punkt 2 (v)

av Marie Engström (v).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 2 borde ha följande lydelse:

Riksdagen godtar regeringens förslag om att vissa utländska företag inte ska behöva ge in en förbindelse om att lämna kontrolluppgifter när bestämmelser i hemstaten hindrar detta samt tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs om att regeringen bör återkomma med ett kompletterande lagförslag. Därmed bifaller riksdagen proposition 2006/07:7 i denna del och motion 2006/07:Sk1 yrkande 2.

Ställningstagande

Jag anser att lagtexten bör kompletteras på det sätt Skatteverket föreslagit i sitt remissyttrande.

Av kompletteringen bör framgå att en förutsättning för att undantaget ska gälla är att företaget visar att det finns ett hinder att lämna uppgifterna. Det ska vidare framgå vilken lagstiftning som ska tillämpas i de fall lagstiftning i flera länder kan vara tillämplig på en verksamhet. Om lagstiftningen i den EES-stat som är s.k. hemland inte förhindrar uppgiftslämnande ska förbindelse lämnas även om filiallandets lag inte tillåter ett uppgiftslämnande.

Regeringen bör återkomma med förslag till kompletterande lagtext i enlighet med vad som ovan anförs.

Särskilt yttrande

Kreditering på skattekonto av stimulans för nystartsjobb, punkt 1 (s, v, mp)

Lars Johansson (s), Laila Bjurling (s), Raimo Pärssinen (s), Christin Hagberg (s), Fredrik Olovsson (s), Marie Engström (v), Britta Rådström (s) och Helena Leander (mp) anför:

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet de gröna har gemensamt och framgångsrikt under föregående mandatperiod bedrivit en ekonomisk politik för arbete, ökad välfärd, rättvisa, jämställdhet och en långsiktigt hållbar ekologisk utveckling. Den har resulterat i att alla ekonomiska kurvor pekat rätt under hösten.

Det ska samtidigt inte bortses från att Sverige står inför stora utmaningar och hot. Den globala klimatförändringen är ett faktum. Vi behöver fler i arbete för att klara av att försörja alltfler äldre. Samtidigt som arbetslösheten ska minska måste folkhälsan förbättras. Den internationella konkurrensen skärps genom en snabb industriell och teknologisk utveckling.

Det är fel tid för stora, generella och populistiska skattesänkningar. Skatteinkomsterna behövs för att trygga välfärden och för att investera i framtida behov.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet de gröna säger nej till regeringens proposition 2006/07:7 och till det förslag om s.k. nystartsjobb som beskrivs. Det är uppenbart att regeringens föreslagna minskning av antalet platser i arbetsmarknadspolitiska åtgärder innebär att den öppna arbetslösheten kommer att stiga och att människor får gå från meningsfull sysselsättning till öppen arbetslöshet. Enligt AMS statistik för oktober var 45 000 personer i arbete genom anställningsstöd och plusjobb, vilka regeringen nu ska avskaffa och ersätta med nystartsjobb.

Anställningsstöden omfattade flera olika stöd, vars längd och omfattning varierade beroende på hur länge en person varit arbetslös. Anställningsstöden gick i flera fall betydligt längre än de föreslagna nystartsjobben i och med att de inte bara tog bort arbetsgivaravgifterna utan också subventionerade en betydande del av lönekostnaden under viss tid. Erfarenheterna av anställningsstöden var goda då de i många fall bidrog till att långtidsarbetslösa åter kom i arbete.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet de gröna är ense om att anställningsstödet var bättre än de föreslagna nystartsjobben. I övrigt hänvisar vi till respektive partimotion.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2006/07:7 Kreditering på skattekonto av stimulans till arbetsgivare för nystartsjobb samt vissa andra skattefrågor:

Riksdagen antar regeringens förslag till

1.    lag om kreditering på skattekonto av stimulans till arbetsgivare för nystartsjobb,

2.    lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483),

3.    lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229),

4.    lag om ändring i lagen (2001:1227) om självdeklarationer och kontrolluppgifter.

Följdmotioner

2006/07:Sk1 av Marie Engström m.fl. (v):

1.

Riksdagen avslår regeringens förslag i proposition 2006/07:7 i den del som avser lagen om kreditering på skattekonto av stimulans till arbetsgivare för nystartsjobb.

2.

Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag till kompletterande lagtext i förslaget till lag om ändring i lagen (2001:1227) om självdeklaration och kontrolluppgifter.

2006/07:Sk2 av Lars Johansson m.fl. (s):

1.

Riksdagen avslår proposition 2006/07:7 såvitt avser kreditering på skattekonto av stimulans till arbetsgivare för nystartsjobb.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nystartsjobb.

2006/07:Sk3 av Helena Leander (mp):

Riksdagen avslår proposition 2006/07:7 i den del som rör nystartsjobb.

Bilaga 2

Regeringens lagförslag

1 Förslag till lag om kreditering på skattekonto av stimulans till arbetsgivare för nystartsjobb

Härigenom föreskrivs följande.

 

1 § Stimulans till arbetsgivare för nystartsjobb som har beslutats av Arbetsmarknadsverket och som avser avtal om anställning som träffats efter utgången av år 2006 får tillgodoföras arbetsgivaren genom kreditering på sådant skattekonto som har upprättats för denne enligt 3 kap. 5 § skattebetalningslagen (1997:483).

2 § Regeringen meddelar närmare föreskrifter om den stimulans enligt 1 § som får krediteras skattekontot.

________

Denna lag träder i kraft den 1 januari 2007.

2 Förslag till lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483)

Härigenom föreskrivs att 9 kap. 2 § skattebetalningslagen (1997:483) skall ha följande lydelse.

 

Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

9 kap.

2 §1 [ Senaste lydelse 2003:664.]

Förmåner skall tas upp till ett värde som bestäms i enlighet med 8 kap. 14, 15 och 17 §§. Sådan drivmedelsförmån som avses i 61 kap. 10 § inkomstskattelagen (1999:1229) skall dock värderas till marknadsvärdet.

På begäran av arbetsgivaren får Skatteverket bestämma värdet av förmånen om

1. värdet av bilförmån eller kostförmån skall justeras enligt 61 kap. 18, 19, 19 a eller 19 b § inkomstskattelagen, eller

1. värdet av bilförmån eller kostförmån skall justeras enligt 61 kap. 18, 19 eller 19 b § inkomstskattelagen, eller

2. bostadsförmånsvärde som bestäms enligt 8 kap. 15 § avviker med mer än 10 % från det värde som följer av 61 kap. 2 eller 20 § inkomstskattelagen.

Arbetsgivaren skall underrätta arbetstagaren om Skatteverkets beslut.

_______

Denna lag träder i kraft den 1 januari 2007 och tillämpas på förmåner som getts ut efter utgången av år 2006.

3 Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229)

Härigenom föreskrivs i fråga om inkomstskattelagen (1999:1229)1 [ Senaste lydelse av 61 kap. 19 a § 2005:826.]

dels att 61 kap. 19 a § skall upphöra att gälla,

dels att 61 kap. 9 § skall ha följande lydelse,

dels att punkt 3 i övergångsbestämmelserna till lagen (2001:1175) om ändring i nämnda lag skall ha följande lydelse,

dels att det i lagen skall införas en ny paragraf, 61 kap. 8 a §, av följande lydelse.

 

Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

61 kap.

8 a §

 

Om en bil är utrustad med teknik för drift helt eller delvis med elektricitet eller med andra mer miljöanpassade drivmedel än bensin och dieselolja och bilens nybilspris därför är högre än nybilspriset för närmast jämförbara bil utan sådan teknik, skall förmånsvärdet sättas ned till en nivå som motsvarar förmånsvärdet för den jämförbara bilen.

 

I stället för vad som sägs i första stycket om storleken på nedsättningen av förmånsvärdet skall detta värde tas upp till

1. 60 procent av förmånsvärdet för den jämförbara bilen, om bilen är utrustad med teknik för drift med elektricitet eller med annan gas än gasol, eller

2. 80 procent av förmånsvärdet för den jämförbara bilen om bilen är utrustad med teknik för drift med alkohol.

 

En nedsättning av förmånsvärdet får göras enligt andra stycket 1 med högst 16 000 kronor och enligt andra stycket 2 med högst 8 000 kronor för helt år i förhållande till den jämförbara bilen.

9 §

För den som kört minst 3 000 mil i tjänsten med förmånsbilen under ett kalenderår skall förmånsvärdet beräknas till 75 procent av det värde som beräknats enligt 5-8 §§.

För den som kört minst 3 000 mil i tjänsten med förmånsbilen under ett kalenderår skall förmånsvärdet beräknas till 75 procent av det värde som beräknats enligt 5-8 a §§.

För en förmån som den skattskyldige haft under bara en del av året, skall värdet sättas ned med en tolftedel för varje hel kalendermånad som han inte haft förmånen.

Övergångsbestämmelser till SFS 2001:1175

32 [ Senaste lydelse 2005:826.]. Bestämmelserna i 61 kap. 19 a § andra och tredje styckena tillämpas till och med 2012 års taxering.

3. Bestämmelserna i 61 kap. 8 a § andra och tredje styckena tillämpas till och med 2012 års taxering.

_______

Denna lag träder i kraft den 1 januari 2007 och tillämpas första gången vid 2008 års taxering.

4 Förslag till lag om ändring i lagen (2001:1227) om självdeklarationer och kontrolluppgifter

Härigenom föreskrivs att 6 kap. 10 § och 13 kap. 1 § lagen (2001:1227) om självdeklarationer och kontrolluppgifter skall ha följande lydelse.

 

Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

6 kap.

10 §1 [ Senaste lydelse 2003:674.]

Värdet av ersättningar och förmåner som har getts ut i annat än pengar skall beräknas i enlighet med bestämmelserna i 61 kap. inkomstskattelagen (1999:1229).

Vid beräkning av värdet av kostförmån och bilförmån får bestämmelserna i 61 kap. 18-19 b §§ inkomstskattelagen tillämpas endast i enlighet med beslut av Skatteverket med stöd av 9 kap. 2 § andra stycket skattebetalningslagen (1997:483).

Vid beräkning av värdet av kostförmån och bilförmån får bestämmelserna i 61 kap. 18, 19 och 19 b §§ inkomstskattelagen tillämpas endast i enlighet med beslut av Skatteverket med stöd av 9 kap. 2 § andra stycket skattebetalningslagen (1997:483).

Värdet av någon annan bostadsförmån här i landet än en förmån av semesterbostad skall beräknas i enlighet med bestämmelserna i 8 kap. 15 och 16 §§ skattebetalningslagen.

13 kap.

1 §

Utländska företag som driver bankverksamhet, värdepappersrörelse, fondverksamhet, finansieringsverksamhet eller försäkringsverksamhet i Sverige utan att inrätta en filial eller motsvarande etablering här, skall innan verksamheten inleds ge in en skriftlig förbindelse till Finansinspektionen om att lämna kontrolluppgifter i enlighet med bestämmelserna i denna lag.

 

Skyldigheten att lämna en förbindelse enligt första stycket gäller inte ett utländskt företag som hör hemma i en stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och som på grund av bestämmelser i den staten är förhindrat att lämna kontrolluppgifter.

_______

1. Denna lag träder i kraft den 1 januari 2007.

2. Bestämmelsen i 6 kap. 10 § i sin nya lydelse tillämpas första gången vid 2008 års taxering.