Skatteutskottets betänkande

2006/07:SkU14

Tullkontroll av kontanta medel, m.m. (prop. 2006/07:68)

Sammanfattning

Utskottet tillstyrker regeringens förslag om lagstiftning som ska garantera en korrekt tillämpning av den anmälningsplikt som enligt beslut inom EU gäller i alla medlemsstater fr.o.m. den 15 juni 2007 för den som för med sig kontanta medel till ett värde av minst 10 000 euro vid resa in i eller ut ur gemenskapen. Tullverket får huvudansvaret för att ta emot anmälningar och kontrollera att anmälningsplikten fullgörs. Den som bryter mot anmälningsplikten ska kunna dömas till böter.

Utskottet tillstyrker även regeringens förslag att skatteavtalet med de övriga nordiska länderna om arvs- och gåvoskatt sägs upp eftersom skattskyldighet i Sverige inte uppkommer för arv och gåvor fr.o.m. den 17 december 2004.

Ökade kostnader för berörda myndigheter till följd av EG-förordningen om kontroll av kontanta medel ryms inom befintliga anslag.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Tullkontroll av kontanta medel, m.m.

Riksdagen

1. antar regeringens förslag till lag om ändring i tullagen (2000:1281),

2. antar regeringens förslag till lag om upphävande av lagen (1989:899) om dubbelbeskattningsavtal mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige beträffande skatter på arv och på gåva,

3. godkänner att avtalet mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige för att undvika dubbelbeskattning beträffande skatter på arv och på gåva sägs upp.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2006/07:68 punkterna 1–3.

Stockholm den 26 april 2007

På skatteutskottets vägnar

Lennart Hedquist

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Lennart Hedquist (m), Lars Johansson (s), Annicka Engblom (m), Laila Bjurling (s), Ulf Berg (m), Jörgen Johansson (c), Christin Hagberg (s), Lena Asplund (m), Lennart Sacrédeus (kd), Britta Rådström (s), Helena Leander (mp), Jessica Polfjärd (m), Hans Olsson (s), Birgitta Eriksson (s), Agneta Berliner (fp) och Anne-Marie Wallouch (v).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I proposition 2006/07:68 föreslår regeringen de lagändringar som behövs för att en EG-förordning om kontroll av kontanta medel som förs in i eller ut ur gemenskapen ska kunna tillämpas och få genomslag vid inresa till eller utresa från EG:s tullområde via Sverige.

Till följd av att arvs- och gåvoskatten tidigare har slopats föreslår regeringen också att Sverige ska säga upp det avtal som ingåtts med de övriga nordiska länderna för att undvika dubbelbeskattning av arv och gåvor och att lagen om detta avtal upphävs.

Regeringens förslag till riksdagsbeslut redovisas i bilaga 1. Regeringens förslag till lagtexter återges i bilaga 2. Det närmare innehållet i den i ärendet aktuella EG-förordningen1 [ Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1889/2005 av den 26 oktober 2005 om kontroller av kontanta medel som förs in i eller ut ur gemenskapen.] framgår av bilaga 1 till propositionen.

Bakgrund

EG-förordningen

Enligt gemenskapslagstiftning som ska tillämpas fr.o.m. den 15 juni 2007 gäller en anmälningsskyldighet för den som reser in i eller ut ur gemenskapen och medför kontanta medel till ett värde av minst 10 000 euro. En sådan anmälan ska lämnas skriftligt eller elektroniskt och ska innehålla uppgifter om

·.    anmälaren, däribland fullständigt namn, födelsedatum och födelseort samt nationalitet,

·.    de kontanta medlens ägare,

·.    den avsedda mottagaren av de kontanta medlen,

·.    beloppet och typen av kontanta medel,

·.    de kontanta medlens ursprung och avsedda användning,

·.    transportvägen,

·.    transportmedlet.

Med kontanter avses, förutom sedlar och mynt som är i omlopp som betalningsmedel, överlåtbara innehavarpapper, inbegripet penninginstrument utställda på innehavaren, exempelvis resecheckar, överlåtbara värdepapper (inbegripet checkar, reverser eller skuldebrev samt postanvisningar), som antingen är utställda på innehavaren, har endosserats utan inskränkning, är utställda på en fiktiv betalningsmottagare eller annars har en sådan form att rätten till dem övergår vid leverans, samt ofullständiga instrument (inbegripet checkar, reverser eller skuldebrev samt postanvisningar) som är undertecknade, men där betalningsmottagarens namn är utelämnat.

Lagstiftningen har tillkommit som ett komplement till det tidigare direktivet2 [ Rådets direktiv 91/308/EEG av den 10 juni 1991 om åtgärder för att förhindra att det finansiella systemet används för tvättning av pengar.] för att förebygga penningtvätt genom övervakning av transaktioner som utförs genom kredit- och finansinstitut och vissa typer av yrken. Eftersom det finns en risk för att tillämpningen av penningtvättsdirektivet kommer att leda till en ökad förflyttning av kontanta medel i olagliga syften, uppmanade rådet i oktober 2000 Europeiska kommissionen att se över möjligheterna till ett gemenskapsinstrument för övervakning av förflyttning av kontanta medel.

Enligt EG-rätten är Europaparlamentets och rådets förordningar automatiskt gällande rätt i EU:s medlemsstater, dvs. de ska tillämpas direkt av de nationella domstolarna och myndigheterna. Nationella regler får inte ändra i eller fylla ut det sakliga innehållet i EG-förordningen i större omfattning än vad som medges i förordningen. På motsvarande sätt som när regeringen utfärdar verkställighetsföreskrifter till en av riksdagen beslutad lag har den nationella lagstiftaren också en möjlighet att utfärda lagstiftning av ren verkställighetskaraktär till en EG-förordning, t.ex. administrativa och processuella föreskrifter.

Till grund för förslaget ligger en remissbehandlad promemoria som upprättats inom Finansdepartementet. Förslaget har granskats av Lagrådet, vars synpunkter delvis har tillgodosetts i propositionen.

Uppsägning av arvs- och gåvoskatteavtalet mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige

Riksdagen har genom upphävandet av lagen (1941:416) om arvsskatt och gåvoskatt och införandet av lagen (2005:194) om undantag från arvsskatt och gåvoskatt, beslutat att skattskyldighet på arv och på gåva inte uppkommer fr.o.m den 17 december 2004. Detta får till följd att avtalet mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige för att undvika dubbelbeskattning beträffande skatter på arv och på gåva (prop. 1989/90:39, bet. 1989/90:SkU13, rskr. 1989/90:25) inte längre är nödvändigt för Sveriges del. Efter förhandlingar med företrädare för Danmarks, Finlands, Islands och Norges regeringar har överenskommits att avtalet lämpligen bör sägas upp av Sverige. Till följd av en uppsägning av avtalet ska även lagen genom vilken avtalet införlivats i svensk rätt upphävas.

Propositionens huvudsakliga innehåll

Propositionen innehåller förslag till ändringar i tullagen (2000:1281) i syfte att möjliggöra en korrekt tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1889/2005 av den 26 oktober 2005 om kontroller av kontanta medel som förs in i eller ut ur gemenskapen (EG-förordningen).

Det föreslås att anmälan enligt EG-förordningen ska ske skriftligt eller elektroniskt. För kontroll av att anmälningsplikten enligt EG-förordningen har fullgjorts, föreslås att Tullverket ska få undersöka transportmedel och bagage, såsom resväskor och portföljer, samt handväskor och liknande som medförs av resande vid inresa till eller utresa från EG:s tullområde, samt, om det finns anledning att anta att en person inte har fullgjort sin anmälningsplikt, utföra kroppsvisitation. Om anmälningsplikten enligt EG-förordningen inte har uppfyllts föreslås att Tullverket ska få kvarhålla kontanta medel om det behövs för att genomföra en kontroll. I fråga om påföljder föreslås att den som bryter mot anmälningsplikten i EG-förordningen ska dömas enligt tullagen för tullförseelse.

Förordningens krav på åtgärder som rör bl.a. överföring av uppgifter till andra EU-länder och informationsutbyte med tredjeland bedöms kunna uppfyllas inom ramen för befintlig lagstiftning. Tullverket kan få vissa ökade kostnader, t.ex. för ökad bemanning på landets internationella gemenskapsflygplatser. På dessa flygplatser saknas dessutom i dagsläget anordningar för tullkontroll av fysiska personer vid utresa, vilket kan medföra ökade kostnader för anskaffning av utrustning. Därtill kommer att vissa kostnader, om än högst marginella, kan uppstå för polisen och Kustbevakningen samt för rättsväsendet i övrigt, genom att överträdelser mot EG-förordningen kriminaliseras. Sammantaget kan emellertid de kostnader som beräknas tillkomma som en följd av tillämpningen av förordningen förväntas rymmas inom det befintliga anslaget.

Vidare föreslås att riksdagen godkänner att avtalet mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige för att undvika dubbelbeskattning beträffande skatter på arv och på gåva sägs upp samt antar en lag om upphävande av lagen (1989:899) om detta avtal.

Förslagen till ändringar i tullagen föreslås träda i kraft den 15 juni 2007. Lagen om dubbelbeskattningsavtal mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige beträffande skatter på arv och på gåva föreslås upphöra att gälla vid utgången av augusti 2007. Lagen ska fortfarande tillämpas på arvsskatt och gåvoskatt som tas ut på grund av dödsfall som inträffar eller gåva för vilken skattskyldighet uppkommer dessförinnan.

Utskottets överväganden

Tullkontroll av kontanta medel, m.m.

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen bifaller regeringens förslag.

Utskottet har inte något att erinra mot regeringens förslag utan tillstyrker propositionen.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2006/07:68 Tullkontroll av kontanta medel, m.m.:

1.

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i tullagen (2001:1281).

2.

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om upphävande av lagen (1989:899) om dubbelbeskattningsavtal mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige beträffande skatter på arv och på gåva.

3.

Riksdagen godkänner att avtalet mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige för att undvika dubbelbeskattning beträffande skatter på arv och på gåva sägs upp.

Bilaga 2

Regeringens lagförslag