Skatteutskottets betänkande 2006/07:SkU1 | |
Anslagen till Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och Tullverket, m.m. (prop. 2006/07:1) | |
Sammanfattning
I betänkandet tillstyrker utskottet regeringens förslag i budgetpropositionen om anslag budgetåret 2007 till myndigheterna inom utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution.
Utskottet avstyrker en motion från Vänsterpartiet med alternativa anslagsförslag.
Utskottet avstyrker även ett motionsyrkande rörande målen för politikområdet Skatt, tull och exekution samt motioner rörande vissa tullfrågor.
I betänkandet behandlas även en redogörelse från Riksrevisionens styrelse rörande Skatteverkets kontroll av punktskatter. Utskottet föreslår att riksdagen lägger redogörelsen till handlingarna.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
1. | Mål för politikområdet |
| Riksdagen godkänner det mål för politikområde Skatt, tull och exekution som regeringen föreslår och upphäver nuvarande mål för politikområdet. Därmed bifaller riksdagen proposition 2006/07:1 utgiftsområde 3 punkt 1 och avslår motion 2006/07:Sk289 yrkande 1. |
2. | Anslag inom utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution |
| Riksdagen anvisar för 2007 anslagen under utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution i enlighet med regeringens förslag enligt bilaga 2 till detta betänkande. Därmed bifaller riksdagen proposition 2006/07:1 utgiftsområde 3 punkt 2 och avslår motion 2006/07:Sk289 yrkande 2. |
3. | Tullverkets resursanvändning |
| Riksdagen avslår motionerna 2006/07:Sk247 yrkande 1, 2006/07:Sk273, 2006/07:Ju311 yrkande 2 och 2006/07:T392. |
4. | Tullfrågornas departementstillhörighet |
| Riksdagen avslår motion 2006/07:Sk247 yrkande 3. |
5. | Riksrevisionens styrelses redogörelse angående Skatteverkets kontroll av punktskatter |
| Riksdagen lägger redogörelse 2006/07:RRS2 till handlingarna. |
Stockholm den 21 november 2006
På skatteutskottets vägnar
Lars Johansson
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Lars Johansson (s), Annicka Engblom (m), Laila Bjurling (s), Ulf Berg (m), Jörgen Johansson (c), Raimo Pärssinen (s), Lena Asplund (m), Fredrik Olovsson (s), Lennart Sacrédeus (kd), Fredrik Schulte (m), Marie Engström (v), Britta Rådström (s), Åke Sandström (c), Helena Leander (mp), Jessica Polfjärd (m), Hans Olsson (s) och Agneta Berliner (fp).
Redogörelse för ärendet
Ärendet och dess beredning
I ärendet behandlar utskottet regeringens budgetproposition 2006/07:1, volym 2, utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution samt motioner från den allmänna motionstiden 2006 som rör anslagen till och verksamheten vid myndigheterna inom utgiftsområdet. Vidare behandlas motionsyrkanden om målen för politikområdet Skatt, tull och exekution samt några motioner om vissa tullfrågor. Dessutom behandlas en redogörelse från Riksrevisionens styrelse angående Skatteverkets kontroll av punktskatter (2006/07:RRS2).
Under beredningens gång i utskottet har utskottet arrangerat ett informationsmöte med generaldirektören och överdirektören i Skatteverket samt rikskronofogden angående verksamhets- och anslagsfrågor för Skatteverket och Kronofogdemyndigheten. Ett informationsmöte har även hållits med generaltulldirektören och överdirektören i Tullverket angående aktuella verksamhets- och resursfrågor.
Regeringens och motionärernas förslag till riksdagsbeslut redovisas i en förteckning över behandlade förslag, se bilaga 1. Utskottets förslag till anslag för budgetåret 2007 framgår av bilaga 2.
Bakgrund
Utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution omfattar anslagen till myndigheterna Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och Tullverket. Till politikområdet hör även Kustbevakningens verksamhet avseende tullkontroll. Anslaget till denna myndighet faller dock inom utgiftsområde 6 som bereds av försvarsutskottet. Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och Tullverket har samtliga genomgått stora organisationsförändringar under de senaste åren.
Enligt riksdagens beslut hösten 2003 (bet. 2003/04:SkU2) inrättades fr.o.m. den 1 januari 2004 den nya myndigheten Skatteverket, och samtidigt avvecklades det tidigare Riksskatteverket och de tio regionala skattemyndigheterna.
Riksdagen beslutade under våren 2006 (bet. 2005/06:SkU35) om en ny organisation för Kronofogdemyndigheterna, som innebar att de tio fristående myndigheterna slogs ihop till den rikstäckande Kronofogdemyndigheten.
För Tullverket trädde en ny organisation i kraft den 1 juli 2004, i syfte att bättre utnyttja resurserna och samtidigt förbättra den brottsbekämpande verksamheten.
Utskottets överväganden
Mål för politikområdet
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen godkänner det av regeringen föreslagna målet för politikområdet, upphäver nuvarande mål för politikområdet och avslår motionsförlag om avvikande mål.
Jämför särskilt yttrande 2 (v).
Propositionen
Den av myndigheterna bedrivna verksamheten ingår i politikområdet Skatt, tull och exekution. Målet för politikområdet Skatt, tull och exekution ska enligt regeringens förslag vara att säkerställa finansieringen av den offentliga sektorn och bidra till ett väl fungerande samhälle för medborgare och näringsliv samt motverka brottslighet.
Motionen
I partimotion Sk289 yrkande 1 av Lars Ohly m.fl. (v) anför motionärerna att utgångspunkten för skattekontrollverksamheten är att den ska vara synlig och inriktad på att ge största möjliga preventiva effekt. De mål för politikområdet Skatt, tull och exekution som den dåvarande riksdagen beslöt om med anledning av 2006 års budgetproposition bör enligt motionärernas mening ligga fast.
Utskottets överväganden
Utskottet anser att det mål för politikområdet Skatt, tull och exekution som regeringen föreslår utgör en god utgångspunkt för det arbete som bedrivs av myndigheterna inom området. Den föreslagna målformuleringen återspeglar på ett bättre sätt än den tidigare vad som förenar myndigheterna inom politikområdet och möjliggör en mer enhetlig och transparent styrning som också gör det lättare för regeringen att analysera och styra verksamheten. Det saknas enligt utskottets mening skäl att överväga en återgång till de mål som tidigare gällde, och motion Sk289 yrkande 1 avstyrks därför.
Anslag inom utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen anvisar för budgetåret 2007 anslagen under utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution i enlighet med regeringens förslag och avslår motionsförslag om ändrade anslagsbelopp m.m.
Jämför särskilda yttrandena 1 (s) och 2 (v).
Propositionen
Regeringen föreslår att riksdagen för budgetåret 2007 anvisar anslag under utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution enligt följande:
Anslag | Anslagstyp | Tusental kronor |
3:1 Skatteverket | Ramanslag | 6 241 725 |
3:2 Kronofogdemyndigheterna | Ramanslag | 1 610 056 |
3:3 Tullverket | Ramanslag | 1 472 992 |
Summa |
| 9 324 773 |
Regeringen betonar, nu liksom tidigare, att de gemensamma prioriteringarna inom politikområdet utgår från att berörda myndigheter svarar för väsentliga delar av samhällets viktigaste regelsystem. Myndigheterna ska underlätta för allmänhet och företag att göra rätt för sig. Av stor betydelse är att allmänhet och företag känner förtroende för rättssäkerheten och rättstryggheten i regelsystemen. Efterlevnaden av reglerna kan därmed öka. Myndigheterna ska se till att de regelverk och rutiner som myndigheterna själva disponerar över är så enkla som möjligt till gagn för en kostnadseffektiv hantering, vilket förutsätter en väl utvecklad dialog med allmänhet och företag. Samtidigt är det viktigt att myndigheterna är aktiva i arbetet med att föreslå förbättringar i de författningar som de själva inte förfogar över. Åtgärder för att minska den administrativa bördan för företag, allmänhet och den egna myndigheten måste fortgå. Myndigheterna ska tillhandahålla en god service. Sammantaget bör detta leda till att felen minskar och att fullgörandekostnaderna för allmänhet och företag minskar. Kontrollverksamheten ska göras mer träffsäker genom att myndigheterna utifrån riskbedömningar ska besluta om vilka åtgärder som behöver vidtas. I det löpande arbetet ska myndigheterna kontinuerligt arbeta för att höja effektiviteten i verksamheten samtidigt som servicen till allmänhet och företag förbättras.
Arbetet med att ytterligare effektivisera och utveckla verksamheterna inom myndigheterna ska pågå fortlöpande och de olika delarna i förändringsarbetet ska stödja varandra i utvecklingen av moderna, effektiva och ändamålsenliga förvaltningar. IT-, metod- och kompetensutveckling ska ske kontinuerligt, och ökad elektronisk hantering av dokument och information är en viktig del i arbetet med att frigöra resurser som i stället kan koncentreras på områden med hög risk. De möjligheter som finns till förenklingar och förbättringar genom myndighetssamverkan ska tas till vara. Kontinuerligt förbättringsarbete ska också bedrivas på arbetsmiljöområdet, bl.a. med att utveckla och förbättra de faktorer som leder till ökad motivation, effektivitet och hälsa. Av stor vikt är att myndigheterna har ändamålsenliga interna system för att kunna följa upp och bedöma enhetlighet, kvalitet, produktivitet och effektivitet.
En viktig uppgift för myndigheternas ledning är att säkerställa att en enhetlig behandling av ärenden sker så att befogade krav på rättssäkerhet i ärendehanteringen tillgodoses.
Myndigheterna ska därutöver kontinuerligt utveckla det internationella samarbetet och verka för att den information som utbyts tas till vara på bästa sätt inom myndigheterna. Inom det internationella administrativa samarbetet ska insatser för regel- och procedurförenklingar, rationell användning av IT, informationsutbyte och utbildningsinsatser prioriteras. Myndigheterna ska löpande medverka i arbetet inom EU, där viktiga uppgifter är att biträda regeringen med expertis, analyser och beslutsunderlag samt att delta i förhandlingsarbete.
Skatteverket ska arbeta förebyggande och underlätta för allmänhet och företag att göra rätt för sig. Myndigheten ska prioritera åtgärder som ökar viljan att göra rätt från början. Insatser ska göras mot områden med stora risker, och omvärlds- och riskanalyser ska ligga till grund för urval och inriktning av insatser.
Med anledning av bildandet av Kronofogdemyndigheten den 1 juli 2006 kommer kostnaden för Kronofogdeavdelningen, som uppgått till 38,4 miljarder kronor och tidigare belastat Skatteverkets anslag, att varaktigt överföras till Kronofogdemyndighetens anslag. Skatteverkets anslag tillförs tillfälligt 225 miljoner kronor 2007 i syfte att förbättra skattekontrollen och i ökad utsträckning åtgärda felaktigheter och fusk.
Kronofogdemyndigheten ska prioritera sina insatser i enlighet med den fastställda indrivningspolicyn. I policyn betonas vikten av att utreda nya gäldenärer snabbt, samtidigt som kvaliteten i utredningsarbetet ska vara hög.
Den kostnad om 38,4 miljarder avseende Kronofogdeavdelningen som tidigare belastat Skatteverkets anslag förs, som ovan nämnts, varaktigt över till Kronofogdemyndighetens anslag. Dessutom ökas anslaget med 9 miljoner kronor för 2007 för att kompensera myndigheten för omlokaliseringskostnader. Utöver detta tillförs anslaget 3,76 miljoner kronor varaktigt och 0,34 miljoner kronor tillfälligt från anslag 4:5 Sveriges domstolar på grund av det förändrade ansvarsförhållandet i fråga om skuldsanering.
Den tidigare regeringen lade fram förslag till de lagändringar som krävdes för att inrätta en rikstäckande kronofogdemyndighet, och uttalade i detta sammanhang bl.a. att Kronofogdemyndigheten även fortsatt borde vara knuten till Skatteverket för administrativ ledning och styrning i strategiska frågor (prop. 2005/06:200 s. 134 ff.). Regeringen anför i budgetpropositionen att det finns skäl att kritisera ordningen att Kronofogdemyndigheten ska vara knuten till Skatteverket. Regeringen avser därför att under mandatperioden pröva frågan om en fristående kronofogdemyndighet om ekonomiskt utrymme finns.
Tullverket ska tillsammans med Kustbevakningen prioritera insatser mot narkotika och storskalig eller frekvent illegal införsel av alkohol och tobak samt insatser mot den ekonomiska och organiserade brottsligheten.
Tullverkets anslag förstärks med 25 miljoner kronor i syfte att ytterligare förbättra gränskontrollen och i övrigt förstärka brottsbekämpningen. Dessutom tillförs anslaget 28 miljoner kronor för 2007 för arbete med Customs Trade Systems, som ska ersätta tulldatasystemet.
Motionen
De förslag till anslagsförändringar jämfört med regeringens förslag som framförs av andra partier framgår av följande uppställning.
Anslag | Prop. | Sk289 (v) |
3:1 Skatteverket | 6 241 725 | +75 000 |
3:2 Kronofogdemyndigheterna | 1 610 056 | ±0 |
3:3 Tullverket | 1 472 992 | ±0 |
Summa | 9 324 773 | +75 000 |
I partimotion Sk289 yrkande 2 av Lars Ohly m.fl. (v) yrkas att anslaget till Skatteverket ökas med 75 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag. Enligt motionärerna bör Skatteverkets anslag tillföras dessa medel för att säkerställa att myndigheten även fortsättningsvis kan erbjuda en bra service till allmänhet och företag.
Utskottets överväganden
Utskottet tillstyrkte i sitt nyligen avgivna yttrande (2006/07:SkU1y) till finansutskottet regeringens förslag till utgiftsram för 2007 för utgiftsområdet. Ställningstagandet innebar att utskottet avvisade förslag från oppositionspartierna om avvikande anslagsnivåer för Skatteverket. Utskottet uttalade vidare att utgiftsramen för området syntes vara väl avvägd och hade inget att erinra mot de överväganden som låg till grund för regeringens förslag. Utskottet vidhåller denna inställning, som även bekräftats av finansutskottet i betänkande 2006/07:FiU1.
Vänsterpartiet föreslår en ökning av Skatteverkets anslag med 75 miljoner kronor. De ytterligare medel som därmed tillskjuts myndigheten ska enligt motionärerna säkra en fortsatt god service till allmänhet och företag. Enligt vad utskottet erfarit bedrivs kontinuerligt arbete inom Skatteverket för att förbättra servicen till allmänhet och företag. Utskottet anser att Skatteverket redan i dagsläget erbjuder en god service till allmänhet och företag, och att utrymme för ytterligare förbättringsarbete ryms inom de av regeringen föreslagna anslagen. Med hänvisning till detta avstyrker utskottet Vänsterpartiets förslag om en ökning av Skatteverkets anslag.
Utskottet noterar att de av regeringen föreslagna anslagsförstärkningarna för Kronofogdemyndigheten respektive Tullverket förefaller väl avvägda, och att inget av riksdagens partier har framfört alternativa förslag i fråga om anslagen till dessa myndigheter. De förstärkningar av Kronofogdemyndighetens anslag som regeringen föreslår ger myndigheten resurser att hantera tillkommande uppgifter, liksom omlokaliseringen av viss verksamhet. För Tullverkets del innebär regeringens förslag att anslaget tillförs medel dels för att förbättra gränskontrollen och i övrigt förstärka brottsbekämpningen, dels för att bedriva utvecklingsarbete med det s.k. Customs Trade Systems som ska ersätta det nuvarande tulldatasystemet.
Utskottet anser sammanfattningsvis att regeringens förslag om anslag under utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution bör godtas och alternativa anslagsförslag avslås. Utskottet noterar vidare att regeringen i budgetpropositionen uppger att det finns skäl att under mandatperioden pröva frågan om en fristående Kronofogdemyndighet. Utskottet förutsätter att regeringen så snart som möjligt lägger fram förslag om att göra Kronofogdemyndigheten till en helt självständig myndighet med egen styrelse och verksledning. I detta sammanhang vill utskottet även framhålla behovet av att säkerställa att verksamhetsstödet för såväl Skatteverket som Kronofogdemyndigheten utformas på ett välfungerande och kostnadseffektivt sätt och att möjligheter till samverkan på detta område tas till vara.
Tullverkets resursanvändning
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen avslår de motioner som väckts rörande Tullverkets resursanvändning.
Motionerna
Ett antal motioner har väckts med yrkanden om tillkännagivanden rörande Tullverkets resursanvändning och tullens närvaro och verksamhet i olika regioner. Motioner har väckts angående Tullverkets närvaro i Skåne, Mälarområdet, Blekinge och på vissa internationella flygplatser i Sverige.
I motion Sk247 yrkande 1 av Karin Nilsson (c) yrkas att ytterligare resurser bör ges till tullens verksamhet i Karlshamn. I motion Sk273 av Johan Pehrson (fp) yrkas att tullexpeditionen i Örebro bör återinföras. I motion Ju311 yrkande 2 av Torkild Strandberg m.fl. (fp) yrkas att gränsskyddet i Skåne bör ges ökade resurser. I motion T392 av Karin Åström och Kristina Zakrisson (s) yrkas att flygplatserna i Luleå och Kiruna bör göras till internationella tullflygplatser.
Utskottets ställningstagande
Utskottet har tillstyrkt regeringens förslag om vilka resurser Tullverket har att röra sig med under 2007, och det är nu Tullverket som har att avgöra var de anslagna resurserna gör mest nytta för att uppfylla fastställda mål för tullverksamheten. Utskottet avstår därför från att här anföra synpunkter på hur Tullverket organiserar sitt arbete eller vilka regionala prioriteringar som görs och avstyrker motionerna Sk247, Sk273, Ju311 och T392 i de delar som tagits upp ovan.
Tullfrågornas departementstillhörighet
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen avslår det motionsyrkande som väckts rörande tullfrågornas departementstillhörighet.
Motionen
I motion Sk247 yrkande 3 av Karin Nilsson (c) yrkas att ansvaret för tullens verksamhet i Regeringskansliet bör överföras från Finansdepartementet till Justitiedepartementet, i syfte att uppnå helhetsansvar och samsyn i det brottsbekämpande polisiära arbetet.
Utskottets ställningstagande
Med avseende på den fråga som väckts av motionären vill utskottet liksom tidigare år framhålla att det ankommer på regeringen själv att avgöra hur ärenden fördelas mellan departementen. Något uttalande av riksdagen i denna fråga är enligt utskottets mening inte motiverat, varför motionen avstyrks i berörd del.
Riksrevisionens styrelses redogörelse angående Skatteverkets kontroll av punktskatter
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen lägger Riksrevisionens styrelses redogörelse angående Skatteverkets kontroll av punktskatter till handlingarna.
Redogörelsen
Riksrevisionen har granskat Skatteverkets kontroll av punktskatter och redovisat resultatet i granskningsrapporten Punktskattekontroll mest reklam? (RiR 2006:10). Ett motiv för granskningen är att punktskatterna de senaste åren svarat för mellan 85 och 90 miljarder kronor av statens skatteinkomster. Den grundläggande frågan har varit om Skatteverket bedriver kontrollen på ett effektivt sätt med hänsyn till punktskatternas betydelse både som inkomstkälla för staten och som ett viktigt statligt styrmedel.
Granskningen visar enligt Riksrevisionen bl.a. att Skatteverket inte har redovisat en tydlig strategi på punktskatteområdet. Bristande uppföljning gör att myndigheten saknar underlag för att göra ändamålsenliga prioriteringar. Enligt Riksrevisionen säkerställer vidare Skatteverkets interna styrning och arbetsformer inte en effektiv punktskattekontroll. Det finns därför risk för att stora inkomstflöden på punktskatteområdet inte blir tillräckligt kontrollerade. I rapporten pekas särskilt på att myndigheten ger den komplicerade och statsfinansiellt mest betydelsefulla punktskatten energiskatten relativt sett minst kontrollresurser.
Med hänsyn till att punktskatterna har en stor statsfinansiell betydelse samt att ny och viktig information tagits fram i granskningen bör resultatet enligt styrelsen överlämnas till och prövas av riksdagen.
Propositionen
I budgetpropositionen för 2007 uppger regeringen att Skatteverket har påbörjat en genomlysning av punktskatteområdet och att underlag för beslut om förbättringsåtgärder ska finnas klart under slutet av 2006. I detta sammanhang uttalar regeringen att Skatteverket ska rikta sina resurser mot områden med stora risker. Vidare anförs att omvärlds- och riskanalyser samt viktiga skattebaser även fortsättningsvis ska vara viktiga beståndsdelar för urval och inriktning av kontrollverksamheten.
Utskottets ställningstagande
Utskottet välkomnar det förändringsarbete som påbörjats på punktskatteområdet och förutsätter att de iakttagelser som gjorts av Riksrevisionen beaktas i det fortsatta arbetet. Med det anförda föreslår utskottet att riksdagen beslutar att lägga redogörelsen till handlingarna.
Särskilda yttranden
1. | Anslag inom utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution, punkt 2 (s) |
| Lars Johansson (s), Laila Bjurling (s), Raimo Pärssinen (s), Fredrik Olovsson (s), Britta Rådström (s) och Hans Olsson (s) anför: |
Vi socialdemokrater har i partimotionen 2006/07:Fi244 Alla ska med gett vår syn på inriktningen av politiken. Våra förslag syftar till att utveckla hela Sverige och ge alla som bor här del av den goda ekonomiska utveckling som politiken under tidigare mandatperioder lagt grunden för.
Det rekordstora antalet nya jobb och den snabba minskning av arbetslösheten som sker just nu är ett styrketecken för den välfärdsmodell som den nya regeringens politik syftar till att förändra. Hög sysselsättning kan förenas med rimliga nivåer och avgifter i a-kassan. God ekonomisk utveckling kan understödjas av bra sociala försäkringar. Sverige är ett framstående land i sin utvecklingstakt och modernitet just därför att vi har haft en välfärd som syftar till att skapa trygghet och rättvisa.
Vi vill bygga vidare på den generella välfärdspolitiken och inte underminera de system som gör att långtidssjuka och arbetslösa slipper hamna i permanent underläge och fattigdom. Vi motsätter oss de försämringar som slår hårt och brutalt mot de människor som redan hamnat i svårigheter. Vi har en sammanhållen politik för ett sammanhållet Sverige.
Majoriteten i riksdagen bestående av Moderaterna, Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna avser dock att fastställa andra ekonomiska ramar för de olika utgiftsområdena i den statliga budgeten, och gör en annan beräkning av statens inkomster avseende 2007 än vad som skulle bli fallet med våra förslag. Samtidigt fastställs utgiftstaket för staten inklusive ålderspensionssystemet vid sidan av statsbudgeten för åren 2007 och 2008.
När riksdagens majoritet genom rambeslutet väljer en annan inriktning av politiken än den vi förespråkar deltar vi inte i det nu aktuella beslutet om anslagsfördelningen inom utgiftsområde 3.
Om vårt förslag till ramar hade vunnit gehör hade vi gjort en fördelning av anslagen till utgiftsområde 3 i enlighet med vad vi föreslår i vår partimotion. Vårt budgetalternativ bör dock ses som en helhet där inte någon eller några delar kan brytas ut och behandlas isolerat från de andra.
Skattefusket är ett stort problem i vårt samhälle och innebär också att staten går miste om betydande belopp som rätteligen skulle ha inbetalats och kommit det allmänna till del. Som ett led i kampen mot skattefusket vill vi utöka Skatteverkets anslag med 5 miljoner kronor för att ge myndigheten möjlighet att öka informationsverksamheten om konsekvenserna av skattefusk, något som våra ramar gett möjligheter till. Vi anser alltså att sammanlagt 175 miljoner kronor bör anslås till myndigheterna inom utgiftsområde 3 utöver vad regeringen föreslår i budgetpropositionen.
Vi motsätter oss de ändringar i Kronofogdemyndighetens organisation som majoriteten i utskottet efterlyser. Den organisatoriska struktur som har beslutats av riksdagen på förslag av den tidigare regeringen fungerar väl, och samarbetet mellan Kronofogdemyndigheten och Skatteverket leder till betydande kostnadsbesparingar. Vi anser att en struktur med en Kronofogdemyndighet som är helt fristående skulle innebära effektivitetsförluster och onödiga fördyringar i verksamheten för både Kronofogdemyndigheten och Skatteverket, och avvisar majoritetens krav på en sådan organisationsförändring.
2. | Mål för politikområdet och Anslag inom utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution, punkterna 1 och 2 (v) |
| Marie Engström (v) anför: |
Det är enligt min mening viktigt att det finns ett förtroende för skattesystemet. Det är dessutom av stor vikt att det finns ett förtroende för att Skatteverket kan säkerställa att enskilda och företag betalar den skatt de är skyldiga att betala. Förtroendet för systemets legitimitet och myndigheternas verksamhet är av stor betydelse för att målen för verksamheten ska kunna uppnås. Utgångspunkten för skattekontrollverksamheten är att den ska vara synlig och inriktad på att ge största möjliga preventiva effekt. De mål för politikområdet Skatt, tull och exekution som den dåvarande riksdagen beslöt om med anledning av 2006 års budgetproposition utgör en bättre grund för verksamheten inom politikområdet än det mål som regeringen nu föreslår. De tidigare beslutade målen bör därför ligga fast och riksdagen bör avslå regeringens förslag om nytt mål för politikområdet Skatt, tull och exekution.
Skatteverket spelar en central roll när det gäller att säkerställa att fastställda skatter och avgifter betalas och att det görs inom utsatt tid. Att bekämpa skatteundandragande och skattefusk är också en viktig uppgift där Skatteverket har en viktig funktion att fylla. Även om uppbördsförlusterna räknade i procent är låga och har haft en gynnsam utveckling de senaste åren, handlar det om mycket stora belopp i kronor räknat.
Medborgares och företags förtroende för skattesystemet och Skatteverket bygger även på att regelverk och handläggningsprocedurer är rationella, tydliga och förståeliga. Många fel i exempelvis deklarationer måste fortfarande rättas till. Till viss del kan dessa fel bero på komplicerad lagstiftning, alltför krångliga regler, svåra blanketter eller information som är svår för den enskilde att förstå. Regelförenklingar är därför av största vikt för såväl enskilda som företag och för det interna arbetet inom Skatteverket.
Mot denna bakgrund anser Vänsterpartiet att Skatteverkets anslag bör tillföras medel som säkerställer att myndigheten även fortsättningsvis kan erbjuda en bra service till allmänhet och företag. Det är också viktigt att få medborgarna att känna förtroende för rättssäkerheten och rättstryggheten i systemet. Vänsterpartiet föreslår därför att anslaget till Skatteverkets verksamhet höjs med 75 miljoner kronor.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Proposition 2006/07:1
Proposition 2006/07:1 Budgetpropositionen för 2007 utgiftsområde 3:
1. | Riksdagen godkänner det mål för politikområde Skatt, tull och exekution som regeringen föreslår och upphäver nuvarande mål för politikområdet (avsnitt 3.3). |
2. | Riksdagen för 2007 anvisar anslagen under utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution enligt följande uppställning: |
Anslag | Anslagstyp | Tusental kronor |
3:1 Skatteverket | ramanslag | 6 241 725 |
3:2 Kronofogdemyndigheterna | ramanslag | 1 610 056 |
3:3 Tullverket | ramanslag | 1 472 992 |
Summa |
| 9 324 773 |
Redogörelse 2006/07:RRS2
Redogörelse 2006/07:RRS2 Riksrevisionens styrelses redogörelse angående Skatteverkets kontroll av punktskatter.
Motioner från allmänna motionstiden hösten 2006
2006/07:Sk247 av Karin Nilsson (c):
1. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att se över behovet av utökad bemanning vid tullens enhet i Karlshamn. |
3. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om överföring av ansvar för tullens verksamhet från Finansdepartementet till Justitiedepartementet för helhetsansvar och samsyn i det brottsbekämpande arbetet. |
2006/07:Sk273 av Johan Pehrson (fp):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tullen i Örebro.
2006/07:Sk289 av Lars Ohly m.fl. (v):
1. | Riksdagen beslutar att avslå regeringens förslag dels om nya mål för politikområdet Skatt, tull och exekution, dels om upphävande av nuvarande mål för politikområdet. |
2. | Riksdagen anvisar med följande ändring i förhållande till regeringens förslag anslag 3:1 under utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution enligt uppställning: |
UO 3 | Skatt, tull och exekution | Regeringens förslag (tkr) | Förändring (tkr) |
3:1 | Skatteverket | 6 241 700 | 75 000 |
|
|
|
|
| Summa |
| 75 000 |
2006/07:Ju311 av Torkild Strandberg (fp):
2. | Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förstärka tullen i Skåne. |
2006/07:T392 av Karin Åström och Kristina Zakrisson (båda s):
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om flygplatserna i Luleå och Kiruna som s.k. internationella tullflygplatser.
Bilaga 2
Förslag till beslut om anslag inom utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution
Utskottets förslag överensstämmer med regeringens förslag till anslagsfördelning.
Belopp i 1 000-tal kronor
Anslag | Anslagstyp | Utskottets förslag |
3:1 Skatteverket | ramanslag | 6 241 725 |
3:2 Kronofogdemyndigheterna | ramanslag | 1 610 056 |
3:3 Tullverket | ramanslag | 1 472 992 |
Summa för utgiftsområdet |
| 9 324 773 |