Skatteutskottets betänkande

2006/07:SkU7

Ändrade regler för uppskov med kapitalvinst vid avyttring av privatbostad (prop. 2006/07:19)

Sammanfattning

Utskottet tillstyrker regeringens förslag om ändrade regler för uppskov med kapitalvinst vid avyttring av privatbostad och avstyrker de motioner som har väckts i ärendet. Regeringens förslag innebär att uppskovsmöjligheterna utvidgas till att avse bostäder som ligger i en annan stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Vissa tekniska förändringar görs också i uppskovssystemet.

Statens intäkter beräknas minska med knappt 80 miljoner kronor årligen. Därtill har en engångseffekt på ca 20 miljoner kronor beräknats för år 2006.

Till betänkandet har lämnats en reservation (v).

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Ändrade regler för uppskov med kapitalvinst vid avyttring av privatbostad

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229),

2. lag om ändring i lagen (2001:1227) om självdeklarationer och kontrolluppgifter,

3. lag om ändring i taxeringslagen (1990:324),

4. lag om ändring i lagen (1993:737) om bostadsbidrag,

5. lag om ändring i lagen (1996:1030) om underhållsstöd,

6. lag om ändring i lagen (2001:761) om bostadstillägg för pensionärer m.fl.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2006/07:19 och avslår motionerna 2006/07:Sk6 yrkandena 1 och 2 samt 2006/07:Sk7.

Reservation (v)

Stockholm den 7 december 2006

På skatteutskottets vägnar

Lennart Hedquist

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Lennart Hedquist (m), Lars Johansson (s), Annicka Engblom (m), Laila Bjurling (s), Ulf Berg (m), Jörgen Johansson (c), Raimo Pärssinen (s), Gunnar Andrén (fp), Christin Hagberg (s), Lena Asplund (m), Fredrik Olovsson (s), Lennart Sacrédeus (kd), Fredrik Schulte (m), Marie Engström (v), Britta Rådström (s), Åke Sandström (c) och Helena Leander (mp).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I propositionen lägger regeringen fram ett tidigare aviserat förslag om att EG-anpassa gällande regler om uppskov med beskattning av kapitalvinst vid avyttring av privatbostad. Regeringens och motionärernas förslag till riksdagsbeslut framgår av bilaga 1. Regeringens förslag till lagtext återges i bilaga 2.

Bakgrund

Europeiska gemenskapernas kommission (kommissionen) har i ett motiverat yttrande som överlämnades till Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen den 14 juli 2005 gjort gällande att Sverige inte har uppfyllt sina skyldigheter enligt artiklarna 18, 39, 43 och 56.1 i EG-fördraget samt artiklarna 28, 31 och 40 i avtalet som slutits med medlemmarna inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Fördrags- och avtalsbrotten skulle bestå i att Sverige antagit och bibehållit skattelagstiftning enligt vilken uppskovsavdrag för kapitalvinster som uppkommer vid avyttring av ägarbebodda bostäder när den skattskyldige förvärvar en ersättningsbostad, endast beviljas om både den avyttrade och den förvärvade bostaden ligger inom landets territorium. Den 13 december 2005 fattade kommissionen beslut om att stämma Sverige inför Europeiska gemenskapernas domstol (EG-domstolen) och den 23 februari 2006 inkom kommissionens stämning av Sverige till EG-domstolen (mål C-104/06).

Kommissionen har gjort gällande att reglerna om uppskovsavdrag i 47 kap. inkomstskattelagen (1999:1229), IL, i det de innehåller ett krav på att både ursprungs- och ersättningsbostaden ska ligga i Sverige, utgör ett hinder för, och därmed en begränsning av, den fria rörligheten för personer och kapital i den mening som avses i EG-fördraget. Den 12 maj 2006 inkom Sverige med ett svaromål till EG-domstolen, i vilket Sverige medger kommissionens fastställelseyrkande, bl.a. sedan den dåvarande regeringen kommit fram till att det är möjligt att utforma regler som är förenliga med gemenskapsrätten.

En arbetsgrupp inom Finansdepartementet har tagit fram en promemoria (Fi2006/3177) med förslag till nya uppskovsregler som har remissbehandlats. En särskilt upprättad lagrådsremiss har härefter granskats av Lagrådet.

Propositionens huvudsakliga innehåll

Uppskov med beskattning av kapitalvinst när en privatbostad avyttras, begränsas enligt gällande regler till att både den avyttrade bostaden och ersättningsbostaden ska ligga i Sverige. I propositionen föreslås att uppskovsmöjligheterna utvidgas till att också avse bostäder som ligger i en annan stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Reglerna om uppskov med kapitalvinst vid försäljning av privatbostad i 47 kap. IL anpassas med anledning av den geografiska utvidgningen. Anpassningen innebär att tekniken för uppskov förändras genom att ett uppskovsbelopp erhålls samt att uttrycket uppskovsavdrag slopas. Ett uppskovsbelopp ska tas upp till beskattning när ersättningsbostaden avyttras. Beräkningen av uppskovsbeloppet ska vidare göras i nominella tal i stället för kvotdelar. Den skattskyldige får möjlighet att vid den årliga taxeringen begära att uppskovsbeloppet helt eller delvis återförs till beskattning.

Regelverket kompletteras med en upplysningsskyldighet i lagen (2001:1227) om självdeklarationer och kontrolluppgifter för den som fått ett uppskov och förvärvat en ersättningsbostad utanför Sverige. I sådana fall ska den skattskyldige årligen komma in med uppgifter som styrker rätten att behålla uppskovet. Om den skattskyldige inte fullgör sin upplysningsskyldighet inom föreskriven tid kan förseningsavgift påföras. En bestämmelse om detta föreslås i taxeringslagen (1990:324).

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 februari 2007. Om den skattskyldige begär det får reglerna tillämpas på avyttringar som skett under tiden den 1 januari 2006–31 januari 2007.

Gjorda beräkningar för Skatteverkets hantering av de nya reglerna visar på en initial kostnad första året på ca 2,0–2,5 miljoner kronor och, lågt räknat enligt Skatteverket, en årlig utgift för att hantera och granska nya uppskov med ca 1,8–2,0 miljoner kronor. De ökade kostnaderna för Skatteverket och även för förvaltningsdomstolarna ryms inom befintliga budgetramar, anser regeringen.

Statens intäkter beräknas i propositionen minska med knappt 80 miljoner kronor årligen. Därtill har en engångseffekt på ca 20 miljoner kronor beräknats för år 2006.

Utskottets överväganden

Ändrade regler för uppskov med kapitalvinst vid avyttring av privatbostad

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag om ändrade uppskovsregler och avslår motionerna.

Jämför reservation (v).

Propositionen

Regeringen föreslår att reglerna om uppskov med beskattning av vinst vid avyttring av privatbostad bör ändras så att endera av ursprungsbostaden och ersättningsbostaden eller båda, förutom i Sverige, ska kunna finnas i en annan stat inom EES. Reglerna anpassas tekniskt till utvidgningen. Den som har fått ett uppskov ges med de nya reglerna också möjlighet att välja att återföra hela eller delar av ett uppskovsbelopp till beskattning även om de formella förutsättningarna för bibehållet uppskovsbelopp fortfarande föreligger. På det sättet kan återföringen av uppskovsbelopp bättre anpassas till den skattskyldiges övriga skatteförhållanden.

Någon ändring föreslås inte när det gäller vilka slag av bostäder som ska kunna utgöra ursprungsbostad och ersättningsbostad. Lagrådet har tagit upp frågan om inte andra typer av lägenheter än de som motsvarar svenska bostadsrättslägenheter borde kunna komma i fråga som ersättningsbostäder, t.ex. andelslägenheter. Regeringen har gentemot detta anfört att en sådan utvidgning är alltför komplex för att rymmas inom det nu aktuella lagstiftningsarbetet. Vidare har regeringen gjort bedömningen att EG-rätten inte bör föranleda några ytterligare ändringar av de grundläggande villkoren för uppskov. De krav som ställs i fråga om ursprungs- och ersättningsbostadens beskaffenhet ska fortfarande gälla utom när det gäller kravet på att de ska ligga i Sverige.

De nya uppskovsreglerna föreslås träda i kraft den 1 februari 2007. Om den skattskyldige begär det ska reglerna tillämpas på avyttringar som skett under tiden 1 januari 2006–31 januari 2007. Lagrådet har väckt en fråga om att göra de nya uppskovsreglerna tillämpliga på avyttringar som skett fr.o.m. den 1 januari 1995 då Sverige blev EU-medlem, vilket skulle innebära en utvidgning av den möjlighet som redan finns för skattskyldiga att begära omprövning av sina taxeringar före utgången av det femte året efter taxeringsåret. Regeringen har avstått från att föreslå sådana särskilda övergångsbestämmelser.

Motionerna

I motion Sk6 av Marie Engström m.fl. (v) yrkas att riksdagen ska avslå propositionen och begära att regeringen återkommer med förslag om att avskaffa uppskovsreglerna. Motionärerna anser att dagens system missgynnar hushåll som inte är etablerade på en marknad för ägda bostäder jämfört med andra hushåll som redan finns etablerade inom den delen av bostadsmarknaden. Därtill kan uppskovsmöjligheten driva upp prisnivån för bostäder och det kan inte uteslutas att förslaget skapar inlåsningseffekter för dem som i dag har en privatägd bostad. Enligt motionen kan regeringens förslag att utvidga nuvarande system till EES-området innebära betydande praktiska problem och försvårad skattekontroll.

I motion Sk7 föreslår Hans Wallmark (m) en utredning om att bredda uppskovsmöjligheten till att gälla fler typer av bostäder. Enligt motionen kan ett förvärv av en ägarlägenhet i ett annat land vara mer realistiskt för många med normala inkomster och pensioner än att förvärva ett småhus i det andra landet. Om det i Sverige kommer att bli tillåtet att i samband med tredimensionell fastighetsbildning skapa s.k. ägarlägenheter är det enligt motionären även rimligt att lagstiftningen om regler för uppskov med kapitalvinst vid avyttring av privatbostad utvidgas av det skälet.

Utskottets ställningstagande

Utgångspunkten för detta ärende är att se till att gällande skatteregler om uppskov vid avyttring av privatbostad inte ska stå i strid med Sveriges åtaganden om fri rörlighet för personer och kapital enligt EG-fördraget och EES-avtalet. De motioner som har väckts i ärendet gäller betydligt mer långtgående förändringar.

Med anledning av förslaget i motion Sk6 om att slopa uppskovssystemet vill utskottet framhålla att en uppskovsmöjlighet vid avyttring av bostäder har funnits länge i skattesystemet och i nuvarande form sedan 1993. Uppskovsmöjligheten slopades vid 1991 års skattereform men återinfördes redan ett par år därefter. Ett skäl till att uppskovsmöjligheten åter togs in i skattesystemet var att den bedömdes som viktig för att skattereglerna inte ska motverka en av arbetsmarknadspolitiska skäl önskvärd rörlighet på bostadsmarknaden. Utskottet anser att detta skäl fortfarande väger tungt, inte minst med hänsyn till att skatteuttaget på vinster vid försäljning av småhus och privatbostadsrätter har höjts från 15 % till 20 % den 1 januari 2001. Utskottet avstyrker förslaget i motion Sk6 om att slopa uppskovssystemet.

När det gäller förslaget i motion Sk7 att utreda en utvidgning av uppskovssystemet till nya former för ägande av bostäder delar utskottet regeringens bedömning att denna fråga är alltför komplex för att kunna behandlas i förevarande lagstiftningsärende. De ytterligare överväganden som kan behövas i denna fråga bör lämpligen anstå till dess tillräckliga erfarenheter vunnits av vad den nu aktuella utvidgningen kommer att betyda i praktiken vid flyttning inom EES. Ett införande av ägarlägenheter i Sverige skulle också aktualisera en eventuell utvidgning av uppskovsreglerna. Därutöver kan det finnas beröringspunkter med det arbete som ska ske i annat sammanhang angående regelverket för oäkta bostadsrättsföreningar. Dessa frågor beaktas naturligen i regeringens fortsatta arbete, och utskottet anser det inte vara motiverat med ett tillkännagivande från riksdagens sida i frågan. Utskottet avstyrker följaktligen även motion Sk7.

När det gäller den närmare utformningen av de framlagda lagförslagen har utskottet inte funnit anledning till någon erinran. Utskottet tillstyrker regeringens förslag till lagändringar.

Reservation

Ändrade regler för uppskov med kapitalvinst vid avyttring av privatbostad (v)

av Marie Engström (v).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut borde ha följande lydelse:

Riksdagen beslutar att inte utvidga gällande regler om uppskov med beskattning av kapitalvinst vid avyttring av privatbostad och tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservationen om att slopa uppskovssystemet.

Därmed bifaller riksdagen motion 2006/07:Sk6 yrkandena 1 och 2 samt avslår proposition 2006/07:19 och motion 2006/07:Sk7.

Ställningstagande

En utvidgad tillämpning av uppskovsreglerna till hela EES medför betydande hanterings- och kontrollproblem för Skatteverket och ger nya möjligheter till att dra undan uppskovsbelopp från svensk beskattning. I stället för att bygga ut uppskovssystemet med hänvisning till EG-rätten och EES-avtalet anser Vänsterpartiet att hela uppskovssystemet i stället måste ifrågasättas. Bortsett från problematiken vid utflyttning till andra länder är systemet inte bra som det är. Ett grundläggande fel är att hushåll som inte är etablerade på en marknad för ägda privatbostäder missgynnas jämfört med andra hushåll som redan finns etablerade inom den delen av bostadsmarknaden. Reglerna kan även bidra till att driva upp priserna på bostäder och skapa inlåsningseffekter för dem som redan har sitt boende i ett småhus eller en bostadsrätt och som skulle vilja byta till ett boende som inte omfattas av uppskovssystemet, t.ex. hyresrätt.

Vänsterpartiet föreslår att uppskovssystemet inte ska utvidgas, och att regeringen nu i stället ska koncentrera sig på att avskaffa uppskovssystemet. Jag föreslår i enlighet med Vänsterpartiets motion Sk6 att riksdagen ska avslå de förslag om utvidgningar som föreslås i propositionen och motion Sk7 samt begära att regeringen återkommer med förslag till de lagändringar som behövs för att slopa uppskovssystemet.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2006/07:19 Ändrade regler för uppskov med kapitalvinst vid avyttring av privatbostad:

Riksdagen antar regeringens förslag till

1.    lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229),

2.    lag om ändring i lagen (2001:1227) om självdeklarationer och kontrolluppgifter,

3.    lag om ändring i taxeringslagen (1990:324),

4.    lag om ändring i lagen (1993:737) om bostadsbidrag,

5.    lag om ändring i lagen (1996:1030) om underhållsstöd,

6.    lag om ändring i lagen (2001:761) om bostadstillägg för pensionärer m.fl.

Följdmotioner

2006/07:Sk6 av Marie Engström m.fl. (v):

1.

Riksdagen avslår proposition 2006/07:19 Ändrade regler för uppskov med kapitalvinst vid avyttring av privatbostad.

2.

Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag till förändringar i inkomstskattelagen i enlighet med vad som anförs i motionen om avskaffande av uppskov med reavinstbeskattning vid avyttring av privatbostad.

2006/07:Sk7 av Hans Wallmark (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om uppskov med kapitalvinst vid avyttring av privatbostad.

Bilaga 2

Regeringens lagförslag