Konstitutionsutskottets betänkande

2006/07:KU8

Förenklad hantering av medborgarförslag

Sammanfattning

I betänkandet behandlas regeringens proposition 2006/07:24 Förenklad hantering av medborgarförslag. Regeringen föreslår att bestämmelserna om medborgarförslag i kommunallagen (1991:900) ändras så att fullmäktige får möjlighet att överlåta till styrelsen eller annan nämnd att besluta i ärenden som väckts genom medborgarförslag. Regeringen föreslår också vissa kompletterande bestämmelser om handläggningen av dessa ärenden.

Utskottet tillstyrker förslaget.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Förenklad hantering av medborgarförslag

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i kommunallagen (1991:900). Därmed bifaller riksdagen proposition 2006/07:24.

Stockholm den 23 januari 2007

På konstitutionsutskottets vägnar

Berit Andnor

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Berit Andnor (s), Per Bill (m), Eva Bengtson Skogsberg (m), Stefan Tornberg (c), Yilmaz Kerimo (s), Mauricio Rojas (fp), Helene Petersson i Stockaryd (s), Björn Leivik (m), Billy Gustafsson (s), Ingvar Svensson (kd), Anna Bergkvist (m), Phia Andersson (s), Annie Johansson (c), Mikael Johansson (mp), Karl Sigfrid (m), Sinikka Bohlin (s) och Pernilla Zethraeus (v).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Ärendets beredning fram till dess propositionen lagts fram för riksdagen framgår av propositionen.

Någon motion har inte väckts med anledning av propositionen.

Bakgrund

Enligt propositionen har cirka två tredjedelar av alla kommuner och en tredjedel av alla landsting infört möjligheten att lämna medborgarförslag.

Förslag som lämnas in uppges i propositionen ofta vara konkreta till sin karaktär och ofta relaterade till specifika behov och krav som rör en viss grupp eller ett visst geografiskt område. Flertalet förslag är inte politiskt eller ideologiskt laddade utan mer eller mindre servicerelaterade. De kan gälla frågor som rör t.ex. kommunikation, fysisk tillgänglighet, vård, skola och omsorg.

I propositionen anförs att det finns vissa problem med nuvarande bestämmelse. Det största problemet är att fullmäktige tvingas avgöra frågor som är av vardagsnära och konkret natur. Dessa frågor avgörs normalt i nämnderna eller av tjänstemän i förvaltningen. Här kan nämnas att det av 3 kap. 9 § kommunallagen (1991:900) framgår att fullmäktige beslutar i ärenden av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt för kommunen eller landstinget. Av 3 kap. 13 § kommunallagen framgår att nämnderna beslutar i frågor som rör förvaltningen.

Propositionens huvudsakliga innehåll

Regeringen föreslår i propositionen bl.a. att fullmäktige ska få överlåta till styrelsen och eller en nämnd att besluta i ett ärende som väckts genom medborgarförslag, om ärendet inte är av principiell beskaffenhet eller av större vikt för kommunen eller landstinget.

Utskottets överväganden

Gällande ordning

Sedan den 1 juli 2002 kan kommuner och landsting med stöd av 5 kap. 23 § kommunallagen (1991:900) besluta att medborgarna får väcka förslag i fullmäktige, s.k. medborgarförslag.

Enligt 5 kap. 25 § kommunallagen ska alla ärenden som väckts i fullmäktige enligt 5 kap. 23 §, däribland medborgarförslagsärenden, också beslutas av fullmäktige. Bestämmelsen om medborgarförslag är generellt utformad och det finns, i likhet med vad som gäller för motioner, inte några lagbestämmelser som begränsar vilka frågor ett medborgarförslag får röra.

Propositionen

Enligt regeringen kan de problem som omtalats (se ovan) leda till att kommuner och landsting väljer att inte införa möjligheten att väcka medborgarförslag eller till att de som redan har infört möjligheten väljer att avskaffa den. En förenklad hantering av medborgarförslag skulle kunna öka viljan att införa och behålla medborgarförslag i kommunen eller landstinget. Det kan även bidra till minskade kostnader och kortare handläggningstider.

Mot denna bakgrund föreslås i propositionen att kommunallagen ändras så att fullmäktige ges möjlighet att överlåta till styrelsen eller en nämnd att besluta i ett ärende som väckts genom medborgarförslag. Även fortsättningsvis ska dock medborgarförslagsärenden endast kunna väckas i fullmäktige. Vidare ska medborgarförslag som berör frågor som är av principiell beskaffenhet eller av större vikt för kommunen eller landstinget (jfr 3 kap. 9 § kommunallagen) alltid avgöras av fullmäktige.

Fullmäktiges beslut om att överlåta till styrelsen eller en nämnd att besluta i ett medborgarförslagsärende bör, enligt regeringen, kunna fattas utan föregående beredning. Såsom nuvarande regler i kommunallagen är utformade skulle ett sådant beslut behöva beredas av styrelsen eller en nämnd. I många fall är det dock uppenbart vilket organ som bör avgöra ärendet.

I propositionen framhålls vikten av att medborgarförslag även i fortsättningen blir föremål för ett politiskt avgörande. Därför föreslås ett delegeringsförbud för styrelse och andra nämnder i medborgarförslagsärenden. Dessa ärenden kommer således alltid att avgöras av någon del av den kommunala förtroendemannaorganisationen.

Härutöver föreslås i propositionen ett antal kompletterande bestämmelser om handläggningen i styrelser och nämnder av medborgarförslagsärenden. Bestämmelserna gäller närvarorätt i nämnd för den eller de som väckt ett medborgarförslagsärende, beredningsfrist för medborgarförslagsärenden som avgörs av nämnd och information från nämnd till fullmäktige om hanteringen av medborgarförslagsärenden.

Regeringen föreslår att ändringarna ska träda i kraft den 1 juli 2007. Medborgarförslagsärenden som väckts före ikraftträdandet bör då kunna handläggas enligt de nya bestämmelserna.

Utskottets ställningstagande

Utskottet tillstyrker regeringens förslag.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2006/07:24 Förenklad hantering av medborgarförslag:

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i kommunallagen (1991:900).

Bilaga 2

Regeringens lagförslag

Förslag till lag om ändring i kommunallagen (1991:900)