Finansutskottets betänkande

2006/07:FiU5

Utgiftsområde 27 Avgiften till Europeiska gemenskapen (prop. 2006/07:1)

Sammanfattning

Utskottet tillstyrker regeringens förslag till anslag inom utgiftsområde 27 Avgiften till Europeiska gemenskapen. Utskottet tillstyrker också att regeringen ska bemyndigas att ikläda staten det utgiftsåtagande som följer av EU-budgeten för budgetåret 2007. Motioner om genderbudgetering och kostnaderna för EU-medlemskapet avstyrks.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.

Anslag inom utgiftsområde 27 under 2007

 

Riksdagen anvisar anslag inom utgiftsområde 27 Avgiften till Europeiska gemenskapen i enlighet med bilaga 2. Därmed bifaller riksdagen proposition 2006/07:1 utgiftsområde 27 punkt 2.

2.

Åtaganden som följer av EU-budgeten för 2007

 

Riksdagen bemyndigar regeringen att ikläda staten de åtaganden som följer av EU-budgeten för 2007 avseende åtagandebemyndiganden. Därmed bifaller riksdagen proposition 2006/07:1 utgiftsområde 27 punkt 1.

3.

Genderbudgetering inom EU

 

Riksdagen avslår motion 2006/07:Fi203.

4.

Sveriges kostnader för EU-medlemskapet

 

Riksdagen avslår motion 2006/07:Fi252.

Reservation (v, mp)

Stockholm den 5 december 2006

På finansutskottets vägnar

Stefan Attefall

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Stefan Attefall (kd), Ulf Sjösten (m), Anna Lilliehöök (m), Sonia Karlsson (s), Lars Elinderson (m), Roger Tiefensee (c), Monica Green (s), Christer Nylander (fp), Hans Hoff (s), Peder Wachtmeister (m), Agneta Gille (s), Göran Pettersson (m), Ulla Andersson (v), Tommy Ternemar (s), Emma Henriksson (kd), Jörgen Hellman (s) och Peter Eriksson (mp).

Redogörelse för ärendet

I budgetpropositionen för 2007 föreslår regeringen för utgiftsområde 27 Avgiften till Europeiska gemenskapen att riksdagen dels anvisar anslag enligt regeringens förslag, dels bemyndigar regeringen att ikläda staten de åtaganden som följer av EU-budgeten för budgetåret 2007 avseende åtagandebemyndiganden. Två motioner behandlas i betänkandet.

Utskottets överväganden

Anslag och åtagandebemyndigande för 2007 inom utgiftsområde 27

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen bifaller regeringens förslag till anslag för utgiftsområde 27 och förslaget att regeringen ska bemyndigas att ikläda staten det utgiftsåtagande som följer av EU-budgeten för 2007.

Propositionen

Målet för den svenska budgetpolitiken i EU ligger fast, vilket bl.a. innebär att Sverige ska verka för en effektiv och återhållsam budgetpolitik inom EU. Målet innebär också att Sverige ska verka för en kostnadseffektiv användning av EU:s medel. Budgetramen för 2007–2013 innebär att EU-budgetens totala utgifter maximalt får uppgå till ca 864 miljarder euro i 2004 års priser, vilket motsvarar 1,048 % av EU:s totala bruttonationalinkomst. Denna budgetram ger uttryck för större budgetrestriktivitet och tar större hänsyn till frågor om finansieringsfördelning än tidigare. Beslutet om budgetramen ligger därmed i linje med den svenska målsättningen på området.

Regeringen föreslår att riksdagen för 2007 anvisar 28 908 miljoner kronor till ramanslaget 93:1 Avgiften till Europeiska gemenskapen under utgiftsområde 27 Avgiften till Europeiska gemenskapen. Vidare föreslår regeringen att riksdagen bemyndigar regeringen att ikläda staten de åtaganden som följer av EU-budgeten för 2007 avseende åtagandebemyndiganden.

Utgifterna för 2007 utgörs av Sveriges betalningar under året till Europeiska kommissionen avseende EU-budgeten för 2007, inklusive eventuella korrigeringar avseende tidigare år. Avgiften kan dock förändras under löpande budgetår till följd av faktisk uppbörd av tullar och importavgifter, utfallet av EU-budgeten tidigare år, EU:s tilläggs- och ändringsbudgetar, valutakursförändringar samt andra korrigeringar. Avgiften består av tullar, särskilda tullar på jordbruksprodukter och sockeravgifter, mervärdesskattebaserad avgift, avgift beräknad på bruttonationalinkomsten samt avgift för att täcka Storbritanniens budgetreduktion. Finansieringen av EU-budgeten med avgifter från medlemsstaterna avser utgifter enligt betalningsanslag. Åtagandebemyndiganden, däremot, uttrycker utgiftsåtagande för såväl innevarande som kommande år. Åtagandebemyndiganden styrs dels av tidigare fattade beslut, dels av den årliga budgetprocessen. Regeringen föreslår att den bemyndigas att ikläda staten högst det utgiftsåtagande som följer av fastställd EU-budget för 2007 avseende åtagandebemyndiganden.

Medlemsstaternas avgifter ett visst år svarar inte direkt mot åtagandebemyndiganden men kan dock användas som en grov fördelning av åtagandena. I kommissionens budgetförslag föreslås att åtagandebemyndiganden om 126 824 miljoner euro ska ställas till förfogande för 2007. Sveriges andel av detta 2007 uppgår med fördelning enligt andel av egna medel till 2,68 %, dvs. 3 399 miljoner euro.

Inga motioner har väckts med anledning av propositionens förslag.

Finansutskottets ställningstagande

Finansutskottet har föreslagit att riksdagen den 6 december 2006 ska ställa sig bakom regeringens förslag till utgiftsram för 2007 avseende utgiftsområde 27, Avgiften till Europeiska gemenskapen (bet. 2006/07:FiU1). Förslaget innebär att ramen fastställs till 28 908 miljoner kronor. I beredningen av anslaget för EU-avgiften förutsätter utskottet att förslaget till utgiftsram bifalls av riksdagen. Förslagen till anslag får därmed inte överskrida ramen för utgiftsområdet.

Utskottet tillstyrker regeringens förslag till medelstilldelning. Vidare tillstyrker utskottet regeringens förslag om åtagandebemyndiganden.

Genderbudgetering inom EU

Utskottets förslag i korthet

Med hänvisning till pågående arbete inom EU och i Regeringskansliet avslår riksdagen ett motionsyrkande om genderbudgetering.

Motionen

I motion Fi203 av Carina Hägg (s) framhålls att regeringen bör arbeta aktivt för att genderbudgetering (analys av hur budgetens utfall fördelas på kvinnor respektive män) införs inom EU. Motionärerna påpekar att Europeiska kommissionens rådgivande kommitté för jämställdhet i maj 2003 publicerade en rapport om genderbudgetering. Rapporten är enligt motionärerna viktig för att synliggöra att en budget har brister från jämställdhetssynpunkt. Budgeten är av betydelse för medborgarna inom EU men utgör även underlag för förhandlingar och insatser i såväl framtida medlemsländer som i samarbetsländer inom biståndsområdet. Enligt motionärerna har rapporten inte avsatt några konkreta resultat inom EU.

Finansutskottets ställningstagande

Den rapport som Europeiska kommissionens rådgivande kommitté för jämställdhet publicerade i maj 2003 om genderbudgetering, och som motionärerna refererar till, har följts upp av kommissionen som i mars 2006 skrev ett meddelade till rådet, parlamentet samt den ekonomiska och sociala kommittén och regionkommittén – En färdplan för jämställdhet 2006–2010 (KOM(2006) 92). I färdplanen pekar kommissionen ut sex prioriterade områden, och för varje område anges även åtgärder. Områdena är: skapa samma möjligheter till ekonomiskt oberoende för kvinnor och män, ge möjlighet att förena privatliv och yrkesliv, uppnå jämn könsfördelning i beslutsfattandet, utrota alla former av könsrelaterat våld, bekämpa stereotypa könsroller och främja jämställdhet i utrikes- och biståndspolitiken. Kommissionen skriver i samma dokument även om att förbättra samhällsstyrningen för att skapa jämställdhet. Bland de åtgärder som kommissionen avser att vidta finns t.ex. att i högre grad integrera jämställdhetsperspektivet i budgetarbetet och i konsekvensanalyser av EU:s politik och lagstiftning.

För närvarande arbetar också en arbetsgrupp inom Regeringskansliet med att ta fram en strategi för att stärka arbetet med att integrera jämställdhetsperspektivet inom EU:s samtliga politikområden. Utskottet anser att det är angeläget att regeringen fortsätter att aktivt driva jämställdhetsfrågorna inom EU. Mot bakgrund av det arbete med jämställdhet och genderbudgetering som pågår anser utskottet inte att något ytterligare uttalande från riksdagen är nödvändigt. Därmed avstyrker utskottet motion Fi203 (s).

Sveriges kostnader för EU-medlemskapet

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår ett motionsförslag om att utreda kostnaderna för Sveriges EU-medlemskap.

Jämför reservation (v, mp).

Motionen

I motion Fi252 av Max Andersson och Ulf Holm (båda mp) föreslås en utredning som ska undersöka Sveriges samlade kostnader för EU-medlemskapet. Enligt motionärerna är kostnaderna betydande, och medlemsavgiften är trots sin storlek endast en mindre del av kostnaderna. Till medlemsavgiften måste t.ex. läggas kostnaderna för att återreglera jordbruket, för den misskötta fiskepolitiken, för en protektionistisk handelspolitik och medfinansieringskostnader för kommuner och landsting i samband med den hårt kritiserade regionalpolitiken. Till detta kommer svårberäknade kostnader för att goda idéer stoppas för att de står i strid med, eller skulle kunna stå i strid med, EU-lagstiftningen, ökad byråkratisering och kostnader för implementering. Även näringslivet har betydande kostnader för byråkrati och administration på grund av EU:s regelverk.

Motionärerna anser att det behövs en ordentlig utredning av EU-medlemskapets samlade kostnader.

Finansutskottets ställningstagande

Sverige bör arbeta för att unionen ska vara öppen, effektiv och dynamisk. Målet för den svenska budgetpolitiken inom EU innebär att Sverige ska arbeta för en effektiv och återhållsam budgetpolitik. Samtidigt är det angeläget att Sverige inom ramen för EU:s politik tar till vara de möjligheter till återflöde som finns inom jordbruks-, miljö- och regionalpolitiken.

Motionärerna beskriver EU:s politik som misskött och misslyckad inom en rad områden och anser därmed att EU ger upphov till stora och onödiga kostnader. Utskottet delar inte denna syn. Sverige är en del av Europa och ska vara en aktiv och drivande part i den europeiska integrationen. För att ge en rättvisande bild av EU-medlemskapets samlade konsekvenser måste självfallet även alla de positiva effekterna av medlemskapet beaktas. Det är i praktiken ogörligt att på ett rättvisande sätt beräkna de ekonomiska effekterna av vår tillgång till den inre marknaden och dessutom väga in vår politiska möjlighet att påverka EU. Att ensidigt belysa kostnader och nackdelar med EU-medlemskapet, som motionärerna tycks förespråka, skulle enligt utskottets uppfattning ge en kraftigt missvisande bild av EU-medlemskapets effekter.

Utskottet anser inte att en sådan utredning som motionärerna föreslår är motiverad och avstyrker därmed motion Fi252 (mp).

Reservation

Utskottets förslag till riksdagsbeslut och ställningstaganden har föranlett följande reservation. I rubriken anges vilken punkt i utskottets förslag till riksdagsbeslut som behandlas i avsnittet.

Sveriges kostnader för EU-medlemskapet, punkt 4 (v, mp)

av Ulla Andersson (v) och Peter Eriksson (mp).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 4 borde ha följande lydelse:

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservationen om en utredning av EU-medlemskapets kostnader. Därmed bifaller riksdagen delvis motion 2006/07:Fi252.

Ställningstagande

Vi anser att Sveriges samlade kostnader för EU-medlemskapet bör utredas. Kostnaderna är mer betydande än man kan tro. Medlemsavgiften har kostat oss hundratals miljarder sedan vårt EU-inträde, men det är troligtvis ändå bara en mindre del av medlemskapets samlade kostnader. Till avgiften måsta man lägga kostnader för att Sverige tvingades återreglera och byråkratisera jordbruket, kostnader för EU:s misskötta fiskepolitik, kostnader för medfinansiering av EU:s hårt kritiserade regionalpolitik och kostnader för EU:s protektionistiska handelspolitik som tvingat på Sverige tullar för vissa varor som tillverkas i tredje världen.

Förutom dessa kostnader har EU-medlemskapet också inneburit minskad flexibilitet och ökad byråkratisering i det politiska systemet. Goda idéer stoppas för att de är i strid med, eller misstänks vara i strid med, EU:s regler, och administration och implementering av EU-regler innebär stora kostnader.

Oavsett vilken inställning man har till det svenska EU-medlemskapet borde det finnas ett intresse av att göra en seriös utredning av EU-medlemskapets både direkta och indirekta kostnader.

Vi anser att riksdagen delvis bör bifalla motion Fi252 (mp).

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2006/07:1 Budgetpropositionen för 2007 utgiftsområde 27:

1.

Riksdagen bemyndigar regeringen att ikläda staten de åtaganden som följer av EU-budgeten för budgetåret 2007 avseende åtagandebemyndiganden (avsnitt 5).

2.

Riksdagen för budgetåret 2007 anvisar anslag under utgiftsområde 27 Avgiften till Europeiska gemenskapen enligt följande uppställning:

Anslag

Anslagstyp

Regeringens förslag

93:1 Avgiften till Europeiska gemenskapen

(ram)

28 908 000

Summa

 

28 908 000

Motioner från allmänna motionstiden hösten 2006

2006/07:Fi203 av Carina Hägg (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om genderbudgetering inom EU.

2006/07:Fi252 av Max Andersson och Ulf Holm (båda mp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om en utredning om EU-medlemskapets totala kostnader.

Bilaga 2

Anslag inom utgiftsområde 27 Avgiften till Europeiska gemenskapen

Utskottets förslag till anslag inom utgiftsområdet överensstämmer med regeringens förslag.

Tusental kronor

Anslag

Anslagstyp

Utskottets förslag

93:1 Avgiften till Europeiska gemenskapen

(ram)

28 908 000

Summa

 

28 908 000