Civilutskottets betänkande

2006/07:CU22

Naturresursfrågor m.m.

Sammanfattning

I betänkandet behandlar utskottet elva motionsyrkanden från den allmänna motionstiden år 2006 om naturresursfrågor m.m. Motionerna gäller bl.a. frågor om vindkraftsutbyggnadens rättsliga förutsättningar och Nationalstadsparkens skydd.

Utskottet föreslår att riksdagen avslår samtliga motionsyrkanden.

I betänkandet finns två reservationer och ett särskilt yttrande.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.

Riksintressen

 

Riksdagen avslår motion 2006/07:C264 yrkandena 1 och 2.

2.

Lokaliseringsfrågor avseende vindkraftsutbyggnad

 

Riksdagen avslår motion 2006/07:C209.

3.

Åtgärder som påskyndar vindkraftsutbyggnaden

 

Riksdagen avslår motionerna 2006/07:C250, 2006/07:MJ266 yrkande 43 och 2006/07:N296 yrkande 10.

Reservation 1 (v)

4.

Ny nationalstadspark

 

Riksdagen avslår motion 2006/07:C210.

5.

Nationalstadsparken

 

Riksdagen avslår motion 2006/07:C281 yrkandena 1–4.

Reservation 2 (mp)

Stockholm den 20 mars 2007

På civilutskottets vägnar

Carina Moberg

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Carina Moberg (s), Ewa Thalén Finné (m), Johan Löfstrand (s), Andreas Norlén (m), Lennart Pettersson (c), Jan Ertsborn (fp), Hillevi Larsson (s), Christine Jönsson (m), Yvonne Andersson (kd), Anti Avsan (m), Egon Frid (v), Ameer Sachet (s), Jan Lindholm (mp), Eva Sonidsson (s), Maria Lundqvist-Brömster (fp), Camilla Lindberg (fp) och Stefan Wikén (s).

Utskottets överväganden

Inledning

I betänkandet behandlar utskottet elva motionsyrkanden från den allmänna motionstiden år 2006 om naturresursfrågor m.m. Motionsyrkandena avser bl.a. vindkraftsutbyggnadens rättsliga förutsättningar och Nationalstadsparkens skydd. Utskottet behandlar under särskilda rubriker de olika frågor som har aktualiserats i motionerna. Förslagen finns i bilagan.

Riksintressen

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår en motion som gäller riksintressen. Utskottet hänvisar i huvudsak till pågående beredningsarbete inom Regeringskansliet.

Gällande rätt

Miljöbalken (MB) behandlar riksintressen i framför allt kapitlen 3 och 4. Riksintressen enligt 4 kap. är lokaliserade och avgränsade av riksdagen. Motsvarande intressen enligt 3 kap. måste däremot helt och hållet lokaliseras och avgränsas i enlighet med vad som enligt plan- och bygglagen (PBL) gäller i fråga om rollfördelningen m.m. mellan staten och kommunerna. I första hand skall sådana frågor lösas inom ramen för översiktsplaner. Riksintressen enligt såväl 3 som 4 kap. MB skall anges särskilt i översiktsplanen (4 kap. 1 § PBL). Det ankommer på vissa myndigheter att, efter samråd med Boverket, inom sina respektive ansvarsområden lämna uppgifter till länsstyrelserna om områden som de bedömer vara av riksintresse enligt 3 kap. MB. Länsstyrelserna skall verka för att riksintressen tas till vara vid prövningen av mål och ärenden. Myndigheternas utpekanden av riksintressen är dock endast att betrakta som anspråk på riksintressen. De är alltså, liksom översiktsplanerna, inte rättsligt bindande.

När ett förslag till översiktsplan eller till ändring av planen upprättas, skall kommunen enligt bestämmelserna i 4 kap. 3 § PBL samråda med länsstyrelsen samt regionplaneorgan och kommuner som berörs av förslaget. De myndigheter samt de sammanslutningar och enskilda i övrigt som har ett väsentligt intresse av förslaget skall beredas tillfälle till samråd. Med uttrycket ”beredas tillfälle till” markeras att kommunen inte skall behöva ha någon uppsökande verksamhet för att nå andra intressenter, och till exempel inte behöva gå ut till var och en med information (prop. 1985/86:1 s. 537).

Enligt 4 kap. 14 § PBL skall kommunfullmäktige minst en gång per mandatperiod ta ställning till översiktsplanens aktualitet. Länsstyrelsen skall inför ett sådant ställningstagande, i en sammanfattande redogörelse, redovisa synpunkter i fråga om bl.a. statliga intressen som kan vara av betydelse för kommunens beslut.

Motionen

Motion C264 av Solveig Zander och Per Lodenius (båda c) innehåller två förslag till tillkännagivanden. Motionärerna vill att det skall ställas krav på snabbare beslut och tidsbegränsade beslut om undantagande av mark för riksintresse (yrkande 1). De vill även att den kommunala översiktsplanläggningen med anledning av riksintresse alltid skall föregås av samråd med markägare (yrkande 2).

Pågående arbete

PBL-kommittén, som har haft i uppdrag att se över plan- och bygglagstiftningen, har uppmärksammat bl.a. frågor om samrådsprocessen vid översiktsplanering i slutbetänkandet Får jag lov? Om planering och byggande (SOU 2005:77). Kommittén har bl.a. ansett att det bör ges stöd för en stegvis samrådsprocess, där kommunen ges ett större utrymme att avgöra när och hur samrådet skall bedrivas. Samrådet skall syfta till att diskutera målen och planeringsförutsättningarna, att utveckla planeringsunderlaget samt att ge möjlighet till insyn i och påverkan på förslag till ställningstaganden om den fysiska miljön.

Betänkandet bereds inom Regeringskansliet.

Utskottets ställningstagande

Liksom motionärerna anser civilutskottet att man bör använda riksintresseinstituten med viss försiktighet och att den tidsmässiga planeringshorisonten bör vara rimlig. Det är enligt utskottets mening också av vikt att redovisningen i översiktsplanen i dessa frågor är tydlig. Vidare bör reglerna för samråd ha en väl avvägd utformning.

Utskottet har för sin del inte underlag för att i detta ärende ta ställning till om nu gällande regler bör ändras. Emellertid får det förutsättas att regeringen utan något särskilt tillkännagivande därom kommer att pröva även de av motionärerna aktualiserade frågorna i samband med den beredning med anledning av PBL-kommitténs slutbetänkande m.m. som nu pågår inom Regeringskansliet.

Med det anförda avstyrker utskottet förslaget i motion C264.

Lokaliseringsfrågor avseende vindkraftsutbyggnad

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår ett motionsyrkande som gäller lokaliseringsfrågor avseende vindkraftsutbyggnad. Utskottet hänvisar till pågående arbete.

Gällande rätt

I 4 kap. miljöbalken (MB) anges geografiska områden som är av riksintresse med hänsyn till de natur- och kulturvärden som finns där. Områdena har på olika sätt erhållit skydd mot olika exploateringsföretag eller ingrepp. Enligt 4 kap. 3 § MB får inom kustområdena och skärgårdarna i Bohuslän från gränsen mot Norge till Brofjorden, i Småland och Östergötland från Simpevarp till Arkösund och i Ångermanland från Storfjärden vid Ångermanälvens mynning till Skagsudde samt på Öland vissa i 17 kap. MB angivna anläggningar inte komma till stånd. Exempel på sådana anläggningar är gruppstationer för vindkraft med tre eller flera vindkraftsaggregat med en sammanlagd uteffekt av minst tio megawatt.

Motionen

I motion C209 av Anders Åkesson (c) föreslås ett tillkännagivande om borttagande av etableringsgränsen för vindkraftsparker på Öland. Motionären framhåller att teknikutvecklingen på vindkraftsområdet innebär att effekten per verk ökat väsentligt. Nuvarande regler får till följd att den potential som finns på Öland för vindkraftsetablering inte kan tas till vara på ett effektivt och ändamålsenligt sätt.

Utskottets ställningstagande

Liksom motionären kan utskottet se en rad goda skäl för att mot bakgrund av den utveckling som förekommit på vindkraftsteknikens område på nytt ta ställning till den nuvarande regleringen i miljöbalken. När det gäller tillståndsfrågor har också regelförändringar såvitt avser miljöbalksprövningen redan genomförts på förordningsnivå.

Utskottet har dock för sin del inte underlag för att i detta ärende ta ställning till om förslaget till ändring av 4 kap. 3 § MB bör genomföras. Emellertid får det förutsättas att regeringen utan något särskilt tillkännagivande därom kommer att pröva även denna fråga i samband med den beredning av övriga frågor om vindkraft som nu pågår inom Regeringskansliet.

Med det anförda avstryker utskottet förslaget i motion C209.

Åtgärder som påskyndar vindkraftsutbyggnaden

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår motionsyrkanden om åtgärder som påskyndar vindkraftsutbyggnaden. Utskottet hänvisar till pågående arbete.

Jämför reservation 1 (v) och särskilt yttrande (s, mp).

Gällande rätt

Tillståndsprövningen av vindkraftverk regleras genom ett antal bestämmelser. I vissa fall krävs bygglov enligt plan- och bygglagen (PBL). Här kan pekas på att det enligt 8 kap. 2 § första stycket 6 föreligger bygglovsplikt för uppförande av vindkraftverk om vindturbinens diameter är större än två meter eller om kraftverket placeras på ett avstånd från fastighetsgränsen som är mindre än kraftverkets höjd över marken eller om kraftverket skall fast monteras på en byggnad. Kommunerna har dock enligt 8 kap. 5 § möjlighet att, under vissa förutsättningar, i en detaljplan eller i områdesbestämmelser besluta att bygglov inte krävs.

Det kan även krävas tillstånd enligt reglerna i 9 kap. miljöbalken (MB) om miljöfarlig verksamhet. Med miljöfarlig verksamhet avses enligt 1 § bl.a. användning av mark, byggnader eller anläggningar på ett sätt som kan medföra olägenhet för omgivningen genom buller, skakningar, ljus, joniserande eller icke-joniserande strålning eller annat liknande. Bestämmelserna i 6–8 §§ MB innehåller bemyndigande för regeringen att meddela föreskrifter om tillstånds- och anmälningsplikt för miljöfarlig verksamhet och om prövningsmyndigheter. Med stöd av detta bemyndigande har regeringen utfärdat förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd vari bl.a. anges i vilka fall som den som avser att uppföra viss anläggning skall vara skyldig att ansöka om tillstånd enligt MB – samt vilken myndighet som skall ta ställning till ansökan – eller göra en anmälan till kommunen. Regeringen beslutade den 14 september 2006 ändring av nämnda förordning avseende vindkraftverk. Gränsen mellan anmälningsplikt (anmälan till kommunen) och tillståndsplikt (i huvudsak prövning hos länsstyrelsen) går numera vid en sammanlagd uteffekt av mer än 25 megawatt (MW). Vindkraftverk med en sammanlagd uteffekt av mer än 1 MW som avses uppföras i vattenområde skall alltid prövas av miljödomstol.

Enligt huvudregeln i 11 kap. 9 § MB krävs tillstånd för uppförande av vindkraftverk i vattenområden.

Vidare kan regeringen enligt bestämmelserna i 17 kap. MB, om kommunfullmäktige begärt det, komma att pröva tillåtligheten av gruppstation för vindkraft med tre eller flera vindkraftsaggregat med en sammanlagd uteffekt av minst 10 MW.

Motionerna

Motion C250 av Ulla Löfgren och Jan-Evert Rådhström (båda m) innehåller förslag till tillkännagivande om att låta utreda möjligheten att förenkla prövningen vid uppförande av framför allt små vindkraftverk.

Även i motion MJ266 av Lars Ohly m.fl. (v) föreslås ett tillkännagivande om att regeringen skall utreda hur tillståndsprocessen för vindkraft kan förkortas (yrkande 43).

Motion N296 av Kent Persson m.fl. (v) innehåller också ett förslag till tillkännagivande om att regeringen skall utreda hur tillståndsprocessen för vindkraft kan förkortas (yrkande 10).

Pågående arbete m.m.

Behovet av samlad prövning vid vindkraftsutbyggnad har behandlats av PBL-kommittén, som har haft i uppdrag att se över plan- och bygglagstiftningen. I slutbetänkandet Får jag lov? Om planering och byggande (SOU 2005:77) föreslår kommittén bl.a. en förbättrad samordning i fråga om handläggningen av en bygglovsansökan och en anmälan enligt MB och av detaljplanering och tillståndsprövning samt tydligare krav när det gäller planläggning för enstaka vindkraftverk. Kommittén föreslår också en ändrad instansordning för att möjliggöra en samordnad överprövning av ärenden enligt PBL och MB. Betänkandet har remissbehandlats. Regeringskansliet har de redovisade förslagen i betänkandet från PBL-kommittén under beredning. Detta gäller även en mängd andra förslag från Miljöbalks- och PBL-kommittéerna.

I detta sammanhang kan också nämnas de uppdrag som regeringen, våren 2006, hade gett till bl.a. Statens energimyndighet (Energimyndigheten), Naturvårdsverket och Boverket. Avsikten med uppdragen var att tydliggöra myndigheternas uppgifter när det gäller vindkraft och underlätta utbyggnaden av vindkraft. Exempelvis anges i Energimyndighetens regleringsbrev att myndigheten skall höja kunskapsnivån om vindkraftens egenskaper och möjligheter. Dessutom skall Energimyndigheten, som nationell expertmyndighet, vara pådrivande i det nationella arbetet med att främja vindkraften. I Boverkets uppdrag ingick bl.a. att särskilt redovisa arbetet med att skapa planmässiga förutsättningar för att planeringsmålet om 10 TWh kan uppnås till år 2015 och att genom informationsinsatser öka kompetensen hos framför allt länsstyrelser och kommuner avseende planering för vindkraftsetablering.

Några myndighetsuppdrag som specifikt rör tillståndsprocessen för vindkraftverk har inte redovisats under 2006 eller under innevarande år. Myndigheternas årsrapportering från 2006 har, enligt vad utskottet erfarit, ännu ej kommit in till regeringen. Flera myndigheter, däribland Försvarsmakten, har fått i uppdrag att delta i de samråd som är en viktig del av tillståndsprocessen.

Regeringen beslutade den 1 februari 2007 att tillkalla en särskild utredare som skall behandla frågor om anslutning av produktionsanläggningar för förnybar el till elnätet (dir. 2007:10). Utredaren skall redovisa uppdraget senast den 1 januari 2008.

Utredningen om elnätstariffer m.m. ser på möjligheterna att på förhand bestämma anslutningsavgiften för bl.a. vindkraft till elnätet (dir. 2006:39). Avsikten är att klargöra förutsättningarna för anslutning av vindkraftsanläggningar till elnätet.

Utskottet har från Regeringskansliet erfarit att en ytterligare utredning planeras för hantering av förenklingsfrågor.

En fortsatt översyn av vilka insatser och åtgärder som behövs för att underlätta för vindkraft sker bl.a. genom de av regeringen utsedda vindkraftssamordnarnas fortsatta arbete. De träffar en mångfald av aktörerna på vindkraftsområdet och återför kontinuerligt resultaten av sitt arbete till Regeringskansliet.

Utskottets ställningstagande

I likhet med vad bostadsutskottet ansåg våren 2006 i det av riksdagen godkända betänkandet 2005/06:BoU11 anser civilutskottet att det finns anledning att avvakta resultatet av det pågående och det aviserade arbetet samt regeringens kommande ställningstaganden. Mot bakgrund av detta bör förslagen i C250, MJ266 yrkande 43 och N296 yrkande 10 avslås.

Utskottet vill i sammanhanget framhålla vikten av att vindkraften inte särbehandlas i planprocessen. Vidare kan inte nog poängteras att strävan bör vara att tillhandahålla enkla och generella regler.

Ny nationalstadspark

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår ett motionsyrkande som gäller inrättandet av en ny nationalstadspark. Utskottet hänvisar till tidigare ställningstaganden.

Gällande rätt m.m.

Enligt 4 kap. 7 § första stycket miljöbalken (MB) är området Ulriksdal–Haga–Brunnsviken–Djurgården en nationalstadspark. Denna är den enda nationalstadsparken i Sverige.

Inom en nationalstadspark får ny bebyggelse och nya anläggningar komma till stånd och andra åtgärder vidtas endast om det kan ske utan intrång i parklandskap eller naturmiljö och utan att det historiska landskapets natur- och kulturvärden i övrigt skadas. Nämnda bestämmelse ger i sig ett skydd för nationalstadsparker som är starkare än vad som i allmänhet gäller för områden som enligt 4 kap. MB är av riksintresse, t.ex. de vattenområden som omfattas av det s.k. älvskyddet. Dessutom ger kapitlets grundläggande bestämmelser i 1 §, enligt vilka det i allmänhet görs undantag för bl.a. exploateringsföretag som avser att tillgodose vissa utvecklingsändamål, ett starkare skydd för nationalstadsparker.

Motionen

I motion C210 av Eva Flyborg (fp) föreslås ett tillkännagivande om att ge Slottsskogen i Göteborg med omgivande områden status som nationalstadspark.

Tidigare ställningstaganden

Frågor om inrättande av ytterligare nationalstadsparker behandlades i slutbetänkandet av Utredningen om nationalstadsparker (SOU 1996:38). Utredningen föreslog att ytterligare två nationalstadsparker skulle inrättas, en i Uppsala och en i Trollhättan. Förslagen har inte kommit att genomföras. I nämnda betänkande analyserades även förutsättningarna för och behovet av att göra Slottsskogen med omgivande områden till nationalstadspark. Något förslag härom lämnades dock inte av utredningen.

Frågan om Slottsskogen med omgivande områden skall utses till nationalstadspark har behandlats av bostadsutskottet vid flera tillfällen, senast i det av riksdagen godkända betänkandet 2005/06:BoU11. Utskottet har inte funnit tillräckliga skäl för att ställa sig bakom ett sådant förslag..

Utskottets ställningstagande

Det är viktigt att säkerställa grönområden även i våra storstäder. Såväl kommunen som länsstyrelsen har möjlighet att ta initiativ till att skydda sådana områden. Förslaget i motion C210 avstyrks.

Nationalstadsparken

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår en motion som gäller skötseln av Nationalstadsparken m.m. Utskottet hänvisar till pågående beredningsarbete.

Jämför reservation 2 (mp).

Motionen

Motion C281 av Mikaela Valtersson (mp) innehåller fyra förslag till tillkännagivanden. Motionären föreslår att det skall tillsättas en utredning om Nationalstadsparken (området Ulriksdal–Haga–Brunnsviken–Djurgården) vad gäller t.ex. gränser och buffertzoner (yrkande 1). Vidare föreslås ett moratorium för nya bebyggelseplaner i Nationalstadsparken (yrkande 2). Motionären föreslår även att hoten mot parken skall analyseras (yrkande 3). Slutligen föreslås att regeringen skall återkomma med förslag på stärkt skydd för Nationalstadsparken (yrkande 4).

Tidigare ställningstaganden m.m.

Bostadsutskottet har avstyrkt motsvarande förslag vid flera tillfällen, senast våren 2006 i betänkande 2005/06:BoU11 och dessförinnan, hösten 2004, i betänkande 2004/05:BoU4. Riksdagen har följt utskottet.

Hösten 2004 redovisade bostadsutskottet att regeringen i november 2003 hade gett Länsstyrelsen i Stockholms län i uppdrag att, i samarbete med berörda kommuner, markägare och förvaltare och efter samråd med andra aktörer, utarbeta ett program för samordnad förvaltning, skötsel och utveckling av Nationalstadsparken. Länsstyrelsen skulle redovisa uppdraget senast den 31 december 2005. Utskottet fann att utfallet av uppdraget borde avvaktas. Våren 2006 konstaterade bostadsutskottet att länsstyrelsens arbete hade försenats något, och att en redovisning kunde förväntas senast den 30 april 2006. Utskottet ansåg att redovisningen och regeringens ställningstaganden med anledning av denna borde avvaktas.

Länsstyrelsen redovisade det angivna programmet den 30 april 2006. Av redovisningen framgår att länsstyrelsen önskar att medel från anslaget 34:3 Åtgärder för biologisk mångfald skall få användas för förvaltning och skötsel av Nationalstadsparken. Detta har regeringen tillmötesgått genom ett tillägg i årets regleringsbrev till Naturvårdsverket.

Vidare önskade länsstyrelsen att det skall inrättas ett nationalstadsparksråd. Länsstyrelsen ville också ha en ändring till stånd när det gäller vilken instans som skall ha löpande uppsikt över utvecklingen i området. Dessa förslag bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Utskottets ställningstagande

Som tidigare uttryckts anser utskottet att det är viktigt att säkerställa grönområden även i våra storstäder. Det sker en beredning av länsstyrelsens förslag som bör avvaktas innan riksdagen i sak tar ställning till motionsförslagen. Motion C281 yrkande 1–4 avstyrks därför.

Reservationer

1.

Åtgärder som påskyndar vindkraftsutbyggnaden, punkt 3 (v)

 

av Egon Frid (v).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 3 borde ha följande lydelse:

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservationen. Därmed bifaller riksdagen motionerna 2006/07:MJ266 yrkande 43 och 2006/07:N296 yrkande 10 och avslår motion 2006/07:C250.

Ställningstagande

Regeringen har redovisat en rad nya utredningsåtgärder på området och beredning av ett stort antal frågor pågår inom Regeringskansliet. Det välkomnas men det är inte tillräckligt. Fortfarande har således inte några större steg tagits i syfte att genom ändringar i tillståndsprocessen påskynda vindkraftsutbyggnaden.

Enligt min mening bör det pågående beredningsarbetet påskyndas väsentligt. Detta kan åstadkommas genom att man under en period för ytterligare personella och finansiella resurser till arbetet.

Vad jag nu anfört bör riksdagen, med bifall till motionerna MJ266 yrkande 43 och N296 yrkande 10 och med avslag på motion C250, som sin mening ge regeringen till känna.

2.

Nationalstadsparken, punkt 5 (mp)

 

av Jan Lindholm (mp).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 5 borde ha följande lydelse:

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservationen. Därmed bifaller riksdagen motion 2006/07:C281 yrkandena 1–4.

Ställningstagande

I Stockholm finns världens första nationalstadspark. Den har en unik blandning av natur och kultur och utgör en ekologiskt viktig spridningskorridor för ett stort antal växter och djur. Den är ett viktigt rekreations- och friluftsområde för storstadens invånare. Parken är ständigt utsatt för hot från den expanderande staden.

Jag anser att det bör tillsättas en utredning om Nationalstadsparken vad gäller gränser och buffertzoner. Vidare bör det införas ett moratorium för nya bebyggelseplaner i Nationalstadsparken. Hoten mot Nationalstadsparken bör vidare bli föremål för fördjupade analyser. Slutligen bör regeringen återkomma med förslag på stärkt skydd för Nationalstadsparken.

Riksdagen bör tillkännage för regeringen som sin mening vad jag anför i reservationen. Därmed bifaller riksdagen motion C281 yrkandena 1–4.

Särskilt yttrande

Åtgärder som påskyndar vindkraftsutbyggnaden, punkt 3 (s, mp)

Carina Moberg (s), Johan Löfstrand (s), Hillevi Larsson (s), Ameer Sachet (s), Jan Lindholm (mp), Eva Sonidsson (s) och Stefan Wikén (s) anför:

Regeringen har redovisat en rad nya utredningsåtgärder på området, och beredning av ett stort antal förslag som lämnats av framför allt PBL-kommittén pågår inom Regeringskansliet. Det välkomnas men det är inte tillräckligt. Enligt vår mening är det i stället nödvändigt att så fort som möjligt genomföra de åtgärder som PBL-kommittén föreslagit i syfte att påskynda vindkraftsutbyggnaden. Vi förutsätter att regeringen utan något särskilt tillkännagivande i frågan kommer att öka takten på beredningsarbetet m.m. Om så inte sker kommer vi i annat sammanhang att på nytt uppmärksamma frågan.

Bilaga

Förteckning över behandlade förslag

Motioner från allmänna motionstiden hösten 2006

2006/07:C209 av Anders Åkesson (c):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om borttagande av etableringsgränsen för vindkraftsparker på Öland.

2006/07:C210 av Eva Flyborg (fp):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Slottsskogen med omgivande områden status som nationalstadspark.

2006/07:C250 av Ulla Löfgren och Jan-Evert Rådhström (båda m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att låta utreda möjligheten att förenkla prövningen vid uppförande av framför allt små vindkraftverk.

2006/07:C264 av Solveig Zander och Per Lodenius (båda c):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om snabbare beslut och tidsbegränsade beslut om undantagande av mark för riksintresse.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att vid förändringar i den kommunala översiktsplanen med anledning av riksintresse alltid ska föregås av samråd med markägare.

2006/07:C281 av Mikaela Valtersson (mp):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tillsätta en utredning om Ekoparken vad gäller t.ex. gränser och buffertzoner.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ett moratorium för nya bebyggelseplaner i Ekoparken.

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en analys av hoten mot Ekoparken.

4.

Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag på stärkt skydd för Ekoparken.

2006/07:MJ266 av Lars Ohly m.fl. (v):

43.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen ska utreda hur tillståndsprocessen för vindkraft kan förkortas.

2006/07:N296 av Kent Persson m.fl. (v):

10.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen ska utreda hur tillståndsprocessen för vindkraft kan förkortas.