5 Övriga frågor
Det har framförts synpunkter till oss på behov av ändringar av miljöbalken i en rad avseenden. De synpunkter som haft anknytning till sådana delutredningar vi genomfört, har beaktats i anslutning till dem. I detta kapitel lämnar vi förslag till ändring i en återstående fråga av begränsad omfattning som är av betydelse för den praktiska tillämpningen av miljöbalken. Det är en fråga som gäller möjligheterna till särskild tvångsrätt för skadeförebyggande åtgärder vid prövning av vattenverksamheter. Den behandlas i avsnitt 5.1.
Vi har under vårt arbete med översyn av miljöbalken och genomförande av olika delutredningar också identifierat några omfattande frågor som vi anser bör utredas vidare. De frågor vi särskilt vill lyfta fram gäller miljöbalkens prövningsorganisation samt behovet av samordnade regler om miljökonsekvensbeskrivningar och miljökonsekvensbedömningar. I avsnitt 5.2 beskriver vi dessa frågor närmare.
5.1Återinförande av bestämmelse om särskild tvångsrätt för skadeförebyggande åtgärder
Förslag
I vattenlagen fanns en bestämmelse som gjorde det möjligt för domstolen att medge särskild tvångsrätt för skadeförebyggande åtgärder i vattenmål. Vi föreslår att den bestämmelsen införs i miljöbalken och att den då får ersätta en regel i balken som möjliggör tillfällig tvångsrätt för skyddsåtgärder beträffande olika slag av verksamheter.
243
Övriga frågor | SOU 2005:59 |
Vid tillståndsprövning av vattenverksamhet har sedan länge funnits möjlighet för domstol att medge så kallad särskild tvångsrätt. Sådan tvångsrätt innebär att verksamhetsutövaren tillåts att utföra anläggningar och åtgärder på fastigheter som tillhör någon annan eller att använda anläggningar i vatten som tillhör annan. Regler om tvångsrätt för vattenverksamhet fanns tidigare i vattenlagen och sådana regler finns nu i miljöbalken. Den särskilda regeln i vattenlagen om tvångsrätt för utförande av skadeförebyggande åtgärder kom dock att endast delvis införas i balken. I vattenlagen angavs tydligt att särskild tvångsrätt för att utföra åtgärder på annans fastighet kunde beviljas av vattendomstolen. I balken finns en bestämmelse som ger möjlighet för länsstyrelsen att ge tillträde under viss tid för att utföra åtgärder, men av lagtexten framgår inte att även permanenta anordningar och andra skadeförebyggande åtgärder som inte är tidsbegränsade kan tillåtas, se 28 kap. 4 § miljöbalken.
Ingenting tyder på att någon förändring av rättsläget var avsedd när miljöbalken infördes. Visserligen kan hävdas att nuvarande bestämmelser i balken skulle kunna tolkas så att tvångsrätt kan meddelas även för åtgärder på annans fastighet som inte är tidsbegränsade. Det råder dock osäkerhet om detta. För att göra tydligt att det i vattenmål alltjämt är möjligt att bevilja tvångsrätt för skadeförebyggande åtgärder på annans fastighet utan begränsning i tid föreslår vi att en regel motsvarande den tidigare bestämmelsen i vattenlagen införs i tvångsrättsstadgandet i miljöbalken.
Om särskild tvångsrätt meddelas kan den som tar annans mark i anspråk åläggas ersättningsskyldighet för intrånget enligt bestämmelserna i 31 kap. 16 § miljöbalken. Någon ny bestämmelse om ersättning till fastighetsägare för de fall tvångsrätt meddelas behövs därför inte.
När en särskild regel om tvångsrätt för skyddsåtgärder i vattenmål återinförs måste frågan ställas om det då finns anledning att behålla den regel om tvångsrätt för tidsbegränsade skyddsåtgärder som i dag finns i miljöbalken.
En tvångsrätt innehåller ett mått av expropriation; den gör det möjligt att mot ägarens vilja ta dennes egendom i anspråk. Innan miljöbalken infördes fanns i de lagar som sedan överfördes till balken endast sådana inslag i vattenlagen. Enligt t.ex. miljöskyddslagen fanns visserligen möjligheten att tillfälligt få tillträde till annans mark för att utföra undersökningar och kontroller men inte för att genomföra skyddsåtgärder. I miljöbalken infördes dock en bestämmelse i 28 kap. 4 § som gör det möjligt att besluta om
244
SOU 2005:59 | Övriga frågor |
tillfällig tvångsrätt för skyddsåtgärder även i andra fall. Denna bestämmelse utgör således en principiell nyhet i miljöbalken men motiven för den behandlades mycket knapphändigt i propositionen till miljöbalken. Det infördes inte heller något fullständigt paket av sådana regler som brukar finnas för processer om expropriation, t.ex. saknas för andra mål än vattenmål möjlighet att besluta om ersättning för rättegångskostnader för den vars mark tas i anspråk. Avgöranden i vattenmål har ofta stora expropriativa inslag. Bl. a. medför själva tillståndet i sig en slags generell tvångsrätt att skada andra fastigheter. Processen är utformad med tanke på att sådana frågor kan prövas, t.ex. finns samma typ av regler om rättegångskostnader i vattenmål som i expropriationsmål. Det finns därför inga hinder att föreslå att en bestämmelse om särskild tvångsrätt skall återinföras för vattenmål. När det däremot gäller andra typer av beslut enligt balken förefaller det tveksamt om beslut av expropriativ natur skall kunna fattas. Möjligheten att besluta om undersökningar och kontroller på annan fastighet finns genom bestämmelsen i 28 kap. 3 §. Denna bestämmelse finns ingen anledning att ta bort. Däremot föreslår vi att bestämmelsen i 28 kap. 4 § upphävs. Skulle det visa sig finnas behov av att i andra typer av vattenmål meddela beslut av expropriativ karaktär, bör frågan om vilka regler som då behövs övervägas på nytt.
5.2Behov av fortsatta utredningar
Slutsatser
När det gäller de delar av miljöbalken som vi behandlat i våra betänkanden, anser vi att det finns behov av fortsatta utredningar i främst två avseenden. Vi anser således att det finns behov av att fullfölja påbörjade utredningar om miljöbalkens prövningsorganisation med syfte att avlasta miljödomstolarna prövning som första instans av tillstånd till vattenverksamheter och miljöfarliga verksamheter. Vi anser också att det finns behov av att skapa ett samordnat system för miljökonsekvensbedömning; dvs. framtagande av miljökonsekvensbeskrivningar och efterföljande miljöprövning.
En bärande princip bakom införandet av miljöbalken var att man genom en gemensam balk med delvis nya regler skulle få en skärpt och samordnad miljölagstiftning. (prop. 1997/98:45, del 1, s. 1).
245
Övriga frågor | SOU 2005:59 |
Balkens samlade form och många av de enskilda förändringar som miljöbalken inneburit har utgjort betydande steg i den riktningen. Det finns dock förutsättningar för att ytterligare effektivisera lagstiftningen genom en ännu högre grad av samordning. Behovet av nya former av reglering på miljöområdet, exempelvis genom utvecklingen av
I vårt ursprungliga direktiv gavs vi i uppdrag att utreda om tillståndsprövning i framtiden borde ligga direkt hos miljödomstol eller prövas av domstol först efter överklagande av en förvaltningsmyndighets beslut.
I delbetänkandet Miljöbalken under utveckling. Ett principbetänkande, SOU 2002:50, gav vi uttryck för en vision beträffande miljöbalken. Den omfattade dels så långt möjligt gemensamma materiella och processuella regler för de olika slag av verksamheter och åtgärder på vilka miljöbalken är tillämplig, dels en prövningsorganisation där all miljöprövning sker i förvaltningsmyndighet som första instans.
Vår vision fick ett gott gensvar vid remissbehandlingen av betänkandet och i ett tilläggsdirektiv där vi gavs i uppdrag att se över möjligheterna att effektivisera och förenkla miljöprövningen var en del av uppdraget att vidareutveckla visionen om den framtida prövningsorganisationen. Förslagen skulle syfta till en renodling av domstolarnas roll till att huvudsakligen avse överprövning och att avgöra tvister mellan enskilda eller mellan enskilda och det allmänna. Denna del av uppdraget redovisades i delbetänkandet Alternativ för miljöbalkens prövningsorganisation, SOU 2004:38.
I uppdraget enligt tilläggsdirektivet ingick också att lämna förslag på olika möjligheter att effektivisera miljöprövningen med nuvarande miljöorganisation, exempelvis genom att förenkla förfarandet med miljökonsekvensbeskrivningar. Sådana förslag lämnades i delbetänkandet En effektivare miljöprövning, SOU 2003:124. Där konstaterade vi att det fanns behov av ytterligare utredningsarbete för att förbättra samordningen mellan de olika reglerna om miljökonsekvensbedömningar för projekt samt för planer och program enligt olika lagar. En sådan utredning skulle syfta till att minska risken för onödigt dubbelarbete och även i andra avseenden öka förutsättningarna för en effektivisering av miljökonsekvensbedömningarna på ett sätt som stämmer med gällande
246
SOU 2005:59 | Övriga frågor |
5.2.1En ändamålsenlig prövningsorganisation
I delbetänkandet Alternativ för miljöbalkens prövningsorganisation, SOU 2004:38, övervägde vi tre alternativ för prövningsorganisationen som alla byggde på att miljöprövningen av vattenverksamheter och av alla miljöfarliga verksamheter skulle ske i förvaltningsmyndighet i första instans. Ett led i en sådan förändring skulle vara att ändra prövningen av vattenverksamheter så att miljöprövningen skiljs från prövningen av de civilrättsliga frågorna om markåtkomst och skadeersättning.
Samtidigt lämnade
De båda delbetänkandena har gemensamt remissbehandlats. En klar majoritet av remissinstanserna visade sig stödja förslaget i vårt betänkande att all tillståndsprövning i första instans skall ske i förvaltningsmyndighet, vilket innebär att prövningen av vattenverksamheter och de största miljöfarliga verksamheterna
Vi anser att miljöprövning principiellt är en uppgift av förvaltningsrättslig karaktär. Prövningen fordrar ett brett kunskapsunderlag från många områden, där bland annat de tekniska och naturvetenskapliga frågorna har stor betydelse och där inslaget av samhällsplanering ofta är stort. Förvaltningsmyndigheter är väl lämpade för att så effektivt och flexibelt som möjligt hämta in ett brett beslutsunderlag till grund för bästa möjliga beslut. De allmänna domstolarna bör avlastas uppgifter av detta slag. Domstolarnas roll bör renodlas till att huvudsakligen avse överprövning och att avgöra tvister mellan enskilda eller mellan enskilda och det allmänna.
247
Övriga frågor | SOU 2005:59 |
Skulle en överföring av överklagade ärenden enligt plan- och bygglagen till miljödomstolarna bli aktuell, finns det också ett särskilt intresse av att bereda plats för dessa genom att reservera domstolarna för överprövning och tvistelösning mellan parter.
Vi anser att det finns behov av att utarbeta sådana förslag till ändringar i miljöbalken och i angränsande lagstiftning att vattenverksamheter, alla typer av miljöfarliga verksamheter och täkter skall kunna miljökonsekvensbedömas – tillståndsprövas vid en förvaltningsmyndighet som första instans. Även prövning av ärenden som anknyter till tillståndsprövning – exempelvis omprövning av villkor och tillstånd – skall då kunna ske hos förvaltningsmyndighet. I utredningen bör ingå om prövningen av civilrättsliga frågor om tvångsrätt till mark samt om skadeersättning för vattenverksamheter skall ske vid miljödomstol eller om den bör ske hos tillståndsmyndigheten.
En utgångspunkt bör vara att nå en utjämning av de nuvarande skillnaderna mellan prövning av miljöfarlig verksamhet och vattenverksamhet.
Utredningen bör utgå från att överprövningen av miljöbalksärenden även fortsättningsvis skall ske hos miljödomstolar.
5.2.2Samordnade regler för miljökonsekvensbedömningar
Dagens regler för miljökonsekvensbedömning av projekt (dvs. förfarandet med att ta fram miljökonsekvensbeskrivning samt efterföljande tillståndsprövning) bygger på en indelning av projekten i olika slag av verksamhetstyper som bedöms enligt olika regler. Inom miljöbalken finns sinsemellan olika regler för miljöfarliga verksamheter, vattenverksamheter och täkter. I många andra lagar, t.ex. väglagen, strålskyddslagen och ellagen, finns regler för andra slag av projekt.
Det finns också regler för miljökonsekvensbedömning av planer och program. Dels finns i miljöbalken en reglering som gäller många olika slag av planer och program, dels finns i plan- och bygglagen särskilda regler för miljökonsekvensbedömning av detaljplaner.
Det svenska systemet för miljökonsekvensbedömningar skiljer sig från
248
SOU 2005:59 | Övriga frågor |
Det svenska systemet med indelning av projekt i olika kategorier med olika reglering ger upphov till problem i flera avseenden. Det är otympligt och svårt att överblicka. Det gör det också svårt att införa EG:s direktiv på ett enkelt och tydligt sätt och kan försvåra önskvärda effektiviseringar av miljöprövningen. Det är exempelvis av lagtekniska skäl svårt att ersätta tillståndsplikt för vissa projekt med obetydlig miljöpåverkan med anmälningsplikt på ett sätt som stämmer med
Enligt vår mening behöver dagens regler för miljökonsekvensbedömningar samordnas på ett på ett sätt som anknyter närmare till
Vi anser att det finns behov av att utarbeta förslag till en enhetlig form för miljökonsekvensbedömning av projekt enligt miljöbalken. Inriktningen bör vara att miljökonsekvensbedömningar dvs. förfarandet med att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning samt efterföljande tillståndsprövning av projekt enligt miljöbalken skall ske enligt huvudsakligen gemensamma regler som inte bygger på en indelning av projekten i kategorier som vattenverksamhet och miljöfarlig verksamhet. Möjligen kan 6 kap. miljöbalken vara en lämplig gemensam utgångspunkt. Begreppet ”miljöfarlig verksamhet” bör därmed så långt som möjligt utmönstras.
I en sådan utredning bör också ingå att belysa förutsättningarna för att låta projekt som prövas enligt lagar utanför balken omfattas av den gemensamma formen för miljökonsekvensbedömningar. Vidare bör det framgå hur miljökonsekvensbedömning av planer och program enligt reglerna i miljöbalken och enligt regler i plan- och bygglagen skall förhålla sig till miljökonsekvensbedömning av projekt.
249
6 Författningskommentar
Miljöbalken
2 kap. Allmänna hänsynsregler m.m.
7 a §
Bestämmelsen är enbart tillämplig när det gäller gränsvärdesnormer; för normer som är av målsättningskaraktär är det inte möjligt att vid avvägningen av vilka krav som skall gälla gå längre än vad som anges i 7 § i dess nya lydelse. Den är tillämplig i alla slags prövningssituationer; både när det gäller tillstånd m.m. och tillsyn.
Längre gående krav än vad som följer av den nya 7 § skall bara få ställas om det behövs för att klara en gränsvärdesnorm. Det är inte möjligt för en enskild verksamhetsutövare att ha den överblick som fordras för att kunna avgöra vad som behövs för att klara en norm. Det innebär att även om 1 § lägger bevisbördan för reglerna i 2 kap. på verksamhetsutövaren, kan kravet inte sträcka sig så långt som till att i ett större sammanhang som inbegriper många olika källor ge en helhetsbild av vilka åtgärder som behövs. Det är i stället myndigheterna som enligt denna bestämmelse måste visa vad som behövs för att klara normen.
Formuleringen ”om det behövs” ger anledning att pröva om den aktuella verksamheten är av ett sådant slag att strängare krav än enligt 7 § skall ställas. Om så är fallet, är bestämmelsen också styrande för hur stränga kraven kan vara. Om det finns ett åtgärdsprogram kan det ge vägledning i båda dessa avseenden.
Det kan finnas anledning att tillämpa bestämmelsen både före den tidpunkt då miljökvalitetsnormen inte får överskridas som därefter. Utrymmet för att tillämpa normen innan ett åtgärdsprogram tagits fram bedömer vi dock som litet. Det beror på att det oftast krävs den typ av kartläggning av problemet och inventering av möjliga åtgärder som ett åtgärdsprogram skall innehålla för att det skall kunna konstateras att det finns behov av att ställa
251
Författningskommentar | SOU 2005:59 |
längre gående krav mot den prövade verksamheten än vad som följer av 7 §. I vissa situationer, t.ex. om det är klart att överskridande av en miljökvalitetsnorm beror till övervägande del på en enda verksamhet kan det dock bli aktuellt att ställa längre gående krav även utan ett åtgärdsprogram.
Av skäl som angivits i avsnitt 2.1.2 används begreppet ”klaras” i stället för ”uppfyllas”.
7 b §
Denna bestämmelse är enbart tillämplig vid prövning av tillåtlighet, tillstånd, godkännande och dispens och alltså inte vid tillsyn. Huvudregeln är att tillstånd m.m. inte får lämnas till en verksamhet som innebär utökad störning i det avseende som en gränsvärdesnorm avser när normen överträds eller riskerar att överträdas. Det spelar inte någon roll om det är fråga om en ny eller befintlig verksamhet. Vad som är avgörande är om störningarna ökar i förhållande till vad som anges i tidigare tillstånd eller motsvarande.
Det finns i fyra punkter möjligheter till undantag från huvudregeln.
Om ett projekt förutsetts i ett åtgärdsprogram och åtgärdsprogrammet syftar till att även kompensera för de utökade störningarna från detta kan den sökta verksamheten godtas.
Om störningarna från projektet är av försumbar betydelse för möjligheterna att klara normen kan projektet också godtas. Ett exempel kan vara trafikalstringen från den sökta verksamheten. Om det är fråga om en försumbar trafikökning i förhållande till förutsättningarna att klara normen kan verksamheten godtas. Är trafiken i allmänhet ett problem för förutsättningarna att klara normen, är det i ett sådant fall oftast mer generaliserade styrmedel som bör tillämpas. Det finns naturligtvis också fall där bidraget till trafiken från en enskild verksamhet inte är försumbart.
Den hittills gällande bestämmelsen i 16 kap. 5 § har givit möjlighet till undantag om verksamhetsutövaren vidtar åtgärder som minskar störningarna från någon annan verksamhet så att möjligheterna att klara normen ökar i inte obetydlig utsträckning. I den nya bestämmelsen utsträcks undantaget till att även gälla i fall verksamhetsutövaren finansierar sådana minskade störningar. Bestämmelsen förtydligas också så att det framgår att åtgärderna får vidtas vid en annan än den prövade verksamheten; ägarför-
252
SOU 2005:59 | Författningskommentar |
hållandena spelar inte någon roll. Exempel finns redovisade i avsnitt 2.6.3.
Slutligen finns också möjligheter till undantag från huvudregeln för verksamheter som i ett mindre avseende ger ökade störningar, om samtidigt förutsättningarna för att klara normen i ett större sammanhang ökar.
5 kap. Miljökvalitetsnormer och miljökvalitetsförvaltning
3 §
Bestämmelsen anger myndigheters och kommuners ansvar att i sin myndighetsroll verka för att miljökvalitetsnormer klaras. Ansvaret enligt bestämmelsen omfattar inte myndigheter och kommuner i egenskap av verksamhetsutövare. Att miljökvalitetsnormerna i sådana situationer måste beaktas följer i stället av andra bestämmelser, t.ex. 2 kap. miljöbalken.
3 a §
Den nya bestämmelsen gör det möjligt att utfärda generella föreskrifter i situationer när det vid arbetet med ett åtgärdsprogram har visat sig nödvändigt för att klara miljökvalitetsnormer. Det krävs således för att regeringen skall kunna utnyttja bemyndigandet för egen del eller för att subdelegera rätten att utfärda föreskrifter att ett åtgärdsprogram har fastställts. Dessutom skall fastställandet ha gjorts av regeringen.
4 §
Ändringen av bestämmelsen gör det möjligt att införa regler om åtgärdsprogram också i andra situationer än då en miljökvalitetsnorm överträds. Det skall vara möjligt att föreskriva om åtgärdsprogram till skydd för människors hälsa och miljön även när inte normer är överträdda om det följer av
Av skäl som angivits i avsnitt 2.1.2 byts ordet ”uppfylls” mot ordet ”klaras”.
253
Författningskommentar | SOU 2005:59 |
5 §
Bestämmelsen är behandlad i avsnitt 2.6.2.
6 §
Bestämmelsen är behandlad i avsnitt 2.6.2. Denna bestämmelse innehåller de krav som skall ställas på alla typer av åtgärdsprogram, oavsett om det rör gränsvärden eller normer av målsättningskaraktär. Ett centralt krav på åtgärdsprogram är att de skall ange hur krav skall fördelas mellan olika aktörer som bidrar till ett överskridande av en miljökvalitetsnorm. Den nya punkten 3 gör detta tydligt. Åtgärdsprogram skall ange både vilka styrmedel som bör komma till användning och vilka grupper av aktörer som kraven skall riktas mot. Dessutom måste det i alla åtgärdsprogram göras en analys av hur åtgärderna skall finansieras, vilket följer av tredje stycket. Sedan tidigare gäller att konsekvenser ur allmän och enskild synpunkt bör analyseras. I detta ingår att belysa vilka kostnadsmässiga konsekvenser olika åtgärder kan få för enskilda. Kravet på att analysera hur åtgärder skall finansieras rör främst det allmännas kostnader.
6 a §
Bestämmelsen är ny och innehåller krav som skall ställas på vissa typer av åtgärdsprogram. Den gäller åtgärdsprogram för miljökvalitetsnormer av gränsvärdeskaraktär. För sådana normer som måste klaras vid viss tidpunkt finns skäl att ställa högre krav än vad som gäller enligt 6 §. Om ett gränsvärde måste klaras är det nödvändigt att hela den förändring som behöver ske motsvaras av vad åtgärdsprogrammet bedöms kunna ge. Om t.ex. utsläpp av ett ämne måste minska med 100 enheter för att ett gränsvärde skall klaras måste åtgärdsprogrammet innehålla förslag som totalt bedöms minska utsläppen med 100 enheter. Detta kommer till uttryck i sista meningen i förslaget. För att åtgärdsprogrammet skall fungera som ett fördelningsinstrument måste det dessutom anges vilken minskning varje åtgärd förväntas ge. Det uttrycks i första meningen.
254
SOU 2005:59 | Författningskommentar |
7 a §
Vad som är ett överklagbart beslut följer av allmänna förvaltningsrättsliga principer (se t.ex. RÅ 2004 ref. 8). Av 20 kap. 9 § miljöbalken framgår att överklagade åtgärdsprogram prövas av den miljödomstol inom vars område myndigheten som först prövat programmet är belägen.
8 §
Det är inte lämpligt att regeringen är bunden av åtgärdsprogram som antagits av förvaltningsmyndighet eller kommun. Det är alltså endast förvaltningsmyndigheter och kommuner som binds av fastställda åtgärdsprogram.
9 §
Av skäl som angivits i avsnitt 2.1.2 byts ordet ”uppfylls” mot ordet ”klaras”.
6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag
21 §
Av skäl som angivits i avsnitt 2.1.2 byts ordet ”uppfylls” mot ordet ”klaras”.
7 kap. Skydd av områden
19 §
Möjligheten att besluta om miljöskyddsområde avskaffas för de fall att en miljökvalitetsnorm inte uppfylls. Skälen för detta behandlas i avsnitt 2.6.4.
16 kap. Allmänt om prövningen
8 §
Av skäl som angivits i avsnitt 2.1.2 byts ordet ”uppfylls” mot ordet klaras.
255
Författningskommentar | SOU 2005:59 |
24 kap. Tillstånds giltighet, omprövning m.m.
1 §
På samma sätt som gäller för föreskrifter meddelade för miljöskyddsområde, skall föreskrifter meddelade med stöd av 5 kap. 3 a §, bryta igenom tillstånd. Frågan behandlas i avsnitt 2.5.4.
28 kap. Tillträde m.m.
10 §
Ändringen, ett nytt andra stycke, återställer rättsläget till vad som gällde enligt 8 kap. 1 § andra stycket vattenlagen. Bestämmelsen behandlas i avsnitt 5.1.
Plan- och bygglagen
2 kap. Allmänna intressen som skall beaktas vid planläggning och vid lokalisering av bebyggelse, m.m.
1 §
Bestämmelsen har behandlats i avsnitt 2.5.5. Den innebär ingen förändring i sak. De materiella krav som kan ställas i samband med planering och planläggning enligt plan- och bygglagen skall framgå av den lagen och inte av miljöbalken. Genom att ändra så att plan- och bygglagen inte längre hänvisar till 5 kap. 3 § kan den bestämmelsen ges en lämpligare lydelse än vad som gäller för närvarande (frågan om problem med dagen lydelse av 5 kap. 3 § behandlas i avsnitt 2.5).
Lagförslaget kan komma att behöva ändras till följd av kommande förslag från
Luftfartslagen
6 kap.
5 §
Eftersom det huvudsakliga innehållet i 16 kap. 5 § miljöbalken införs i 2 kap. 7 b § skall hänvisningen i luftfartslagen ske till den nya bestämmelsen i stället.
256
SOU 2005:59 | Författningskommentar |
Lagen om kontinentalsockeln
3 a §
Ändringen innebär att de nya reglerna i 2 kap. 7 a och 7 b §§ miljöbalken skall tillämpas i stället för de nuvarande bestämmelserna i 2 kap. 7 § andra stycket och 16 kap. 5 § miljöbalken. Även den nya lydelsen av 5 kap. 3 § miljöbalken blir tillämplig.
Väglagen
3 a §
I väglagen föreskrivs att upprättande av arbetsplaner skall jämställas med meddelande av tillstånd enligt balken. Det betyder att om hänvisningen till 2 kap. miljöbalken kvarstår i dessa lagar kommer de nya bestämmelserna i 2 kap. 7 a och 7 b §§ miljöbalken att tillämpas på vägplaner. Av propositionen 1997/98:90 om följdlagstiftning till miljöbalken framgår att avsikten är att 2 kap. skall vara tillämpligt för all verksamhet inom tillämpningsområdet för väglagen. Bestämmelserna om miljökvalitetsnormer är således tillämpliga även vid annat beslutsfattande än sådant som gäller arbetsplaner. Detta framgår också genom hänvisningen till 5 kap. 3 § miljöbalken som kvarstår och blir tillämplig i den nya lydelsen.
Lagen om vissa rörledningar
4 §
De nya reglerna i 2 kap. 7 a och 7 b §§ miljöbalken skall tillämpas i stället för de nuvarande bestämmelserna i 2 kap. 7 § andra stycket och 16 kap. 5 § miljöbalken. Även den nya lydelsen av 5 kap. 3 § miljöbalken blir tillämplig.
Lagen om inrättande, utvidgning och avlysning av allmän farled och allmän hamn
1 a §
De nya reglerna i 2 kap. 7 a och 7 b §§ miljöbalken skall tillämpas i stället för de nuvarande bestämmelserna i 2 kap. 7 § andra stycket och 16 kap. 5 § miljöbalken. Även den nya lydelsen av 5 kap. 3 § miljöbalken blir tillämplig.
257
Författningskommentar | SOU 2005:59 |
Lagen om kärnteknisk verksamhet
5 b §
De nya reglerna i 2 kap. 7 a och 7 b §§ miljöbalken skall tillämpas i stället för de nuvarande bestämmelserna i 2 kap. 7 § andra stycket och 16 kap. 5 § miljöbalken. Även den nya lydelsen av 5 kap. 3 § miljöbalken blir tillämplig.
Lagen om vissa torvfyndigheter
7 §
I lagen om vissa torvfyndigheter görs i dag ingen hänvisning till 16 kap. 5 § miljöbalken för prövning av undersökningskoncession. Däremot hänvisas i dessa fall till 2 kap. miljöbalken. Förflyttningen av huvuddelen av innehållet i 16 kap. 5 § till 2 kap. 7 b § miljöbalken medför att denna bestämmelse blir tillämplig vid undersökningskoncession. Det innebär en förändring jämfört med rättsläget i dag men utgör med det modifierade innehåll som regeln fått inte någon olägenhet utan är enligt vår uppfattning rimligt.
Strålskyddslagen
6 kap.
22 a §
Eftersom det huvudsakliga innehållet i 16 kap. 5 § miljöbalken införs i 2 kap. 7 b § bör hänvisningen i strålskyddslagen ske till den nya bestämmelsen i stället.
Lagen om Sveriges ekonomiska zon
6 §
De nya reglerna i 2 kap. 7 a och 7 b §§ miljöbalken skall tillämpas i stället för de nuvarande bestämmelserna i 2 kap. 7 § andra stycket och 16 kap. 5 § miljöbalken. Även den nya lydelsen av 5 kap. 3 § miljöbalken blir tillämplig.
258
SOU 2005:59 | Författningskommentar |
Lagen om byggande av järnväg
3 §
I lagen om byggande av järnväg föreskrivs att vid planläggning av järnväg och vid prövning av ärenden om byggande av järnväg skall bl.a. 2 kap, 5 kap. 3 § och 16 kap. 5 § miljöbalken tillämpas. Det betyder att de nya bestämmelserna i 2 kap. 7 a och 7 b §§ miljöbalken kommer att tillämpas vid olika järnvägsärenden. Hänvisningen till 5 kap. 3 § kvarstår och blir tillämplig i den nya lydelsen.
Ellagen
2 kap.
8 a §
De nya reglerna i 2 kap. 7 a och 7 b §§ miljöbalken skall tillämpas i stället för de nuvarande bestämmelserna i 2 kap. 7 § andra stycket och 16 kap. 5 § miljöbalken. Även den nya lydelsen av 5 kap. 3 § miljöbalken blir tillämplig.
Naturgaslagen
2 kap.
6 §
De nya reglerna i 2 kap. 7 a och 7 b §§ miljöbalken skall tillämpas i stället för de nuvarande bestämmelserna i 2 kap. 7 § andra stycket och 16 kap. 5 § miljöbalken. Även den nya lydelsen av 5 kap. 3 § miljöbalken blir tillämplig.
259
Reservationer och särskilda yttranden
Kapitel 2, Miljökvalitetsnormer
Reservation av Eva Hallström (mp) och Willy Söderdahl (v)
Miljökvalitetsnormerna har betydelse för miljöarbetet och normernas tillämpningsområde bör utökas. En koppling mellan miljökvalitetsnormerna och de nationella miljömålen och delmålen är önskvärd. Miljömålen skall ses som miljökvalitetsnormer av målsättningskaraktär. Därför bör ett tillägg göras till 5 kap. 1 §, första stycket med följande text: eller i övrigt av riksdagen fastställda miljökvalitetsmål och delmål.
Naturvårdsverket föreslog i ”Utveckling av miljökvalitetsnormer som rättsligt instrument” denna lagändring, med en av motiveringarna att en koppling då sker till de nationella miljömålen i enlighet med Miljömålskommitténs överväganden. Naturvårdsverket framförde också andra ändringar i miljöbalken samt föreslog ytterligare utredningar om hur miljömålen och delmålen även kan tjäna som vägledning till tillämpning av annan relevant lagstiftning.
Reservation av Eva Hallström (mp)
Betänkandet föreslår en ändring i 5 kap. 3 § där orden ”skall säkerställas” byts till ”verka för”. Min reservation mot denna ändring grundar sig i att ”verka för” inte nog förtydligar det ansvar myndigheter har vad gäller uppfyllande av miljökvalitetsnormer, vilket undergräver dessa normers syfte. Jag föreslår att bestämmelsen ges följande lydelse.
Myndigheter och kommuner skall säkerställa att de miljökvalitetsnormer som meddelats enligt 1 § uppfylls. Myndigheter och kommuner skall tillämpa bestämmelserna i detta kapitel när de utövar tillsyn. Enligt 2 kap. 1 § plan- och bygglagen skall kommuner och myndig-
261
Reservationer och särskilda yttranden SOU 2005:59
heter vid planering och planläggning iaktta och säkerställa miljökvalitetsnormer.
En koppling skall finnas från miljöbalken till plan- och bygglagen i denna fråga. Det räcker inte med att det står enbart i plan- och bygglagen. Det bör också göras ett tillägg till 2 kap. 1 § sista stycket plan- och bygglagen med lydelsen …iakttas och säkerställas.
Erfarenheten har visat att det tar lång tid innan ett åtgärdsprogram fastställs. Regeringen eller den myndighet eller kommun som regeringen bestämmer måste kunna agera tidigare till skydd för människors hälsa och miljö utan att behöva invänta att ett åtgärdsprogram skall fastställas. I stället för kommitténs förslag, bör sista meningen i paragrafen ha följande lydelse. Föreskrifter får meddelas och om det finns ett åtgärdsprogram så skall det vara vägledande.
Det är mycket olyckligt att ta bort skrivningen om miljöskyddsområde. Den bör i större utsträckning användas som möjlighet för att uppnå miljökvalitetsnormerna. Inrättande av ett miljöskyddsområde kan vara en åtgärd som går att genomföra tämligen snabbt och därför vara ett alternativ till den ordning som förslaget förordar, att ett åtgärdsprogram först skall upprättas och att föreskrifter sedan kan utfärdas. Detta kan ta upp till fem år att realisera och under tiden så stiger halterna i luft, mark, vatten eller miljö i övrigt, där människor får betala med sin hälsa när åtgärder dröjer.
Reservation av Willy Söderdahl (v)
Kommittén föreslår en ändring av 5 kap. 3 § med ordalydelsen ”Myndigheter och kommuner skall verka för att miljökvalitetsnormerna klaras.” Jag anser att paragrafen istället skulle formulerats: Myndigheter och kommuner har ansvar för och skall bidra till att miljökvalitetsnormerna klaras.
Detta hade på ett bättre sätt klarlagt att myndigheter och kommuner skall vara aktiva i arbetet för att miljökvalitetsnormerna klaras. Med ett tydligt ansvar tror jag också att man är mer benägen att påbörja arbetet redan i förebyggande syfte.
262
SOU 2005:59 | Reservationer och särskilda yttranden |
Särskilt yttrande av Marithe Eriksson (kd), Eva Hallström (mp) och Willy Söderdahl (v)
I utredningen läggs ett antal viktiga förslag om förstärkningar av åtgärdsprogram fram, exempelvis att förslagen till åtgärder tydligt ska visa att normen nås, hur åtgärderna ska finansieras och hur olika uppgifter ska fördelas mellan berörda parter.
Förändringarna ger förbättrade möjligheter att klara miljökvalitetsnormer vilket är mycket viktigt. Överskridande av miljökvalitetsnormer kan innebära betydande hälsorisker. I de fall miljökvalitetsnormer inte klaras kommer detta att ”betalas” av de människor som bor inom dessa regioner med försämrad hälsa. Redan idag överskrids luftkvalitetsnormen för partiklar i exempelvis Stockholm på vissa gator.
För att inte förtroendet för åtgärdsprogrammens styrka ska urgröpas redan innan de hunnit verka är det av största vikt att redan antagna åtgärdsprogram, fattade med stöd av äldre lagstiftning, stärks i sådan mån att normer klaras. Om det i det något längre perspektivet visar sig att de nu lagda förslagen till förstärkningar av lagstiftningen runt åtgärdsprogrammen inte är tillräckliga, bör det bland annat övervägas att införa överklaganderätt för enskilda som bor i miljöer där miljökvalitetsnormer inte klaras.
Särskilt yttrande av Eva Hallström (mp)
Miljökvalitetsnormer infördes genom miljöbalken för att uttrycka den lägsta godtagbara miljökvaliteten i och på olika områden. Syftet med normerna är att utifrån befintlig kunskap skydda människors hälsa och miljön. Överskridande av miljökvalitetsnormer innebär betydande hälsorisker. I de fall där miljökvalitetsnormer inte klaras kommer detta ”betalas” med försämrad hälsa av de människor som bor inom berörda områden. Detta är ett perspektiv som inte framkommer i betänkandet och dess resonemang kring finansieringen av åtgärder för att klara miljökvalitetsnormer.
Det finns uträkningar på vad det kostar att inte göra något och dessa kostnader för skador på människor och gröda har visat sig vara mycket högre än kostnaderna för att åtgärda problemen. Detta finns bland annat att läsa i Svenska miljömål delmål och åtgärdsstrategier, prop. 2000/01:130.
263
Reservationer och särskilda yttranden | SOU 2005:59 |
Miljökvalitetsnormerna bör även gälla i inneslutna eller halvinneslutna trafikanordningar där människor vistas. Exempel på sådana anordningar är vägtrafiktunnlar, parkeringsgarage och tunnelbanor.
Miljökvalitetsnormer som styrmedel har hittills inte använts i stor utsträckning till skydd för människors hälsa och miljö. Miljöpartiet vill utöka dessa möjligheter både på regional och lokal nivå.
Det fanns enligt tidigare skrivning i 5 kap. 2 § en beskrivning av vad miljökvalitetsnormer skall ange i olika punkter. I en av dessa punkter fanns nivåer av kemiska ämnen, i en annan fanns högsta nivåer för buller, skakning, ljus, strålning och annat. Genom att tidigare ha angett vissa störningar så var bestämmelsen begränsad till enbart dessa, men genom ändringar som genomförts omfattas nu alla störningstyper.
En utökad möjlighet att använda miljökvalitetsnormer för olika ändamål vore önskvärd.
Försiktighetsprincipen skall vara vägledande, vilket innebär att man i större utsträckning än hittills beaktar att vi inte idag vet vilka risker olika system medför. Att införa miljökvalitetsnormer för begränsade områden av olika slag för att kunna studera effekterna av detta och med utgångspunkt härifrån dels kunna göra generella rekommendationer och dels kunna erbjuda särskilt känsliga personer ett livsutrymme är ett handlingsalternativ som idag inte beaktas.
Jag vill skapa en möjlighet för kommuner att ansöka hos regeringen om att införa en miljökvalitetsnorm till skydd för människor och miljö inom ett geografiskt begränsat område. Detta kan exempelvis gälla strålmiljö, bl.a. avgränsade lågstrålande zoner. Dessutom bör generella föreskrifter för ett miljöskyddsområde med kravnivåer på strålning tas fram. Idag har vi många människor som är känsliga och oroliga inför den ökade strålning som utbyggnaden av infrastrukturen för kommunikationsteknologin medför och detta vore ett sätt för dem att kunna vara garanterade ett område där det finns en norm att följa. Även människors oro för olägenhet ska beaktas som en olägenhet.
Trots betänkandets förtydliganden vad gäller hur åtgärdsprogram ska genomföras för att uppfylla miljökvalitetsnormer är det fortfarande otydligt vad som sker när ett åtgärdsprogram inte uppfylls. Det är bra att överskridande av försiktighetsmått är straffbara. Det finns fortfarande problem med att berörda parter inte
264
SOU 2005:59 | Reservationer och särskilda yttranden |
inser situationens allvar då miljökvalitetsnormer överskrids. Man vill gärna förminska och relativisera problemen och har svårt att acceptera miljökvalitetsnormernas absoluta karaktär. Det finns därför ett behov av ekonomiska sanktioner för att driva på utvecklingen så att miljökvalitetsnormerna blir ett effektivt styrmedel för att säkra människors hälsa och en bättre miljö. Därför bör möjlighet till miljösanktionsavgift när ett åtgärdsprogram inte följs övervägas.
Kapitel 3, Miljöorganisationernas deltagande i miljöprocesser
Reservation av Marithe Eriksson (kd), Eva Hallström (mp) och Willy Söderdahl (v)
Vi anser att våra utredningar visar så goda erfarenheter av miljöorganisationernas deltagande i miljöprocesser och av deras utnyttjande av rätten att överklaga miljöbeslut, att överklagningsrätten bör utvidgas.
Särskilt yttrande av Marithe Eriksson (kd)
I direktivet som Miljöbalkskommittén fick när det gäller miljöorganisationers rätt att enligt kap. 16 § 13 överklaga tillstånd, godkännande och dispenser, ingick att granska hur denna talerätt nyttjats och vilka erfarenheter som miljöorganisationer, myndigheter, domstolar och verksamhetsutövare har av denna s.k. talerätt. Det ingick inte att lämna förslag på området men kommittén har inte varit förhindrad att göra detta.
De slutsatser som kunnat dras av genomgången är att talerätten enligt kap. 16 § 13 inte missbrukats. Erfarenheterna är i stort sett goda både hos myndigheter, domstolar och verksamhetsutövare. Vidare har konstaterats att rätten för miljöorganisationer att överklaga nyttjats endast i få ärenden.
Av denna anledning borde det varit möjligt för kommittén att lämna förslag om förstärkningar av talerätten, exempelvis mildringar i kravet på antal medlemmar och verksamhetsår. Vidare borde kommittén undersökt möjligheterna att vidga talerätten så att det gått att överklaga tillståndsfrågor i mer vid mening. Be-
265
Reservationer och särskilda yttranden | SOU 2005:59 |
stämmelserna i kap. 16 § 13 har enligt miljöorganisationerna kommit att tolkas snävt i praxis.
Andra viktiga frågor gäller förbättrad tillgång till miljöinformation, exempelvis rätt att överklaga statsråds beslut att inte lämna ut information och att begära rättsprövning av vissa förvaltningsbeslut när dessa uppenbart gäller miljöärenden, möjligheter till förbättrad rättshjälp i domstolsärenden och utökad information på myndigheternas hemsidor.
Utökad talerätt innebär viss risk för att enstaka ärenden kan ta längre tid. Detta måste vägas mot ”förstärkt granskning” så att ”fler stenar lyfts och vänds på” samt stärkt engagemang och delaktighet. Mycket vinns naturligtvis om verksamhetsutövare redan från början i en tillståndsprocess vinnlägger sig om informera de miljöorganisationer som finns företrädda lokalt.
Särskilt yttrande av Eva Hallström (mp) och Willy Söderdahl (v)
Omprövningsbeslut eller beslut om uppdatering av villkor ska kunna överklagas av en miljöorganisation. Möjligheten för miljöorganisationer att initiera omprövning eller uppdatering av villkor bör också finnas.
Miljöbalkskommittén har i uppdrag att utvärdera miljöorganisationernas deltagande i miljöprocesser. Det framkom då, att de farhågor som fanns vid införandet av den vidgade talerätten i 16 kap. 13 § miljöbalken inte infriades. Många varnade för att det skulle bli en kraftig ökning av antalet överklaganden och förlängda handläggningstider. Kommitténs utvärdering visade att så inte blivit fallet. Antalet överklagande har varit få. Sjutton ärenden överklagades under åren 2002 och 2003 av miljöorganisationer. Detta skall ställas mot att de fem miljödomstolarna avgjorde sammanlagt cirka 1 100 överklagade mål under enbart 2003.
Utvärderingen visar också att alla inblandade parter till mycket stor del upplever miljöorganisationernas deltagande som positiv – speciellt om de kommer in tidigt i processen.
Den grundläggande frågan är om man ser miljöorganisationerna som ett hot eller som en möjlighet. Vi ser miljöorganisationernas deltagande i processen som en möjlighet och där finns stöd för denna uppfattning i utvärderingen. Ökade möjligheter för miljöorganisationerna att överklaga är positivt för såväl miljön som den demokratiska processen. Det skulle också öka incitamenten för
266
SOU 2005:59 | Reservationer och särskilda yttranden |
verksamhetsutövare att få in miljöorganisationerna tidigt i processen för att undvika ett senare överklagande från sakägare. Utvärderingen visar också att besluten blir bättre när miljöorganisationerna deltar i processen.
Inget hade hindrat kommittén att komma med förslag om en utökad rätt att överklaga för miljöorganisationerna, något som majoriteten tyvärr avvisade. Regeringen har tydligt uttalat av vissa delar av regleringen kring miljöorganisationernas talerätt behöver förtydligas, kommittén har valt att inte lägga fram några förslag på sådana förändringar. Vi saknar vidare diskussion om, och slutsatser kring, miljöorganisationers rätt att överklaga beslut om tillstånd som prövas av regeringen samt hur finansieringsaspekten avgör olika organisationers möjlighet att använda sig av de rättsliga verktyg som lagen tillhandahåller. Det framkommer i den utvärdering som gjorts att finansieringen är ett hinder och möjligheten att söka finansiellt stöd för miljöjuridiskt arbete bör utökas.
Kommittén har tidigare lämnat förslag på att göra en del tillståndsärenden till anmälningsärenden. Det är en effektivisering, men gör det samtidigt omöjligt för miljöorganisationerna att överklaga. Genom att ge dem den möjligheten hade man garanterat att gränsdragningen mellan tillståndsärenden och anmälningsärenden inte hamnat fel.
Vi skulle helst se att miljöorganisationerna fick en utökad rätt att överklaga ärenden som behandlas enligt miljöbalken. Vi anser också att kriteriet två tusen medlemmar är för högt satt. Det medför att ett stort engagemang i ett miljöärende i en liten ort inte ges möjligheten att överklaga.
Termen ”miljöorganisationer” blir en alltför snäv avgränsning. Vi anser att flera organisationer bör ges möjlighet att utnyttja talerätten, t.ex. friluftsorganisationer. Deras ändamål och intressen sammanfaller ofta med miljöorganisationernas, men från en annan infallsvinkel. Detta bör man ta tillvara, genom att de får vara med i hela processen.
Organisationernas deltagande i miljöprocesser är inte ett hot det är en tillgång. Låt oss ta vara på den.
267
Reservationer och särskilda yttranden | SOU 2005:59 |
Särskilt yttrande av Sören Norrby (fp)
Vår grundliga genomgång av miljöorganisationernas deltagande i miljöprocesser visar att detta har fungerat överraskande bra. Det finns därför anledning att utöka möjligheterna. Det är samtidigt angeläget att Miljöbalkskommitténs tidigare förslag om effektivisering och förenkling av processerna genomförs.
Jag anser att fler stora organisationer som i praktiken arbetar med miljöfrågor av stort allmänintresse ska kunna omfattas av talerätten enligt miljöbalken. Därmed breddas basen för ideella organisationers tidiga medverkan i miljöprocesser, deras kompetens och kontaktytor kan tas till vara. Samma formella trösklar som nu bör gälla. Exempel på sådana organisationer är hembygdsrörelsen, Friluftsfrämjandet, Sportfiskarna och båtlivsorganisationer. De har bl.a. till ändamål och intresse att värna och bevara kulturmiljöer, biotoper, rekreationsmiljöer och biologisk mångfald och kan behöva ytterligare tydliggöra detta i sina stadgar. Deras medverkan tidigt i miljöprocesser kan bidra till en långsiktigt hållbar utveckling och förebygga konflikter sent i processerna. Ett syfte är naturligtvis att deras intressen ska kunna beaktas så att överklaganden kan undvikas.
Detta resonemang om vidgad medverkan stämmer bra med Århuskonventionen och
Kapitel 4, Avgifter för prövning och tillsyn
Särskilt yttrande av Marithe Eriksson (kd), Eva Hallström (mp) och Willy Söderdahl (v)
Det konstateras i utredningen att det idag inte finns anledning till förändringar i systemet för statliga myndigheters prövningsavgifter med undantag för prövning av vattenverksamheter. Förändringar på detta område är emellertid något komplicerade och underlättas sannolikt när vattenmyndigheterna varit i arbete en tid. De förändringar som ägt rum och som får betydelse framöver gäller att prövningsnivån ”tryckts ner” till lägre instanser. I redogörelsen skattas att kommunernas kostnader för ett större antal anmälningsärenden ökar ca 25 procent i denna del. Även länsstyrelserna får
268
SOU 2005:59 | Reservationer och särskilda yttranden |
ökade kostnader och arbetsbördor. Det är här viktigt att poängtera att finansieringsprincipen måste gälla, dvs. om arbete läggs till en lägre nivå, i detta fall till kommunerna, måste kostnadskompensation ske.
Särskilt yttrande av Eva Hallström (mp)
Undersökningen har visat att avgifterna täcker till viss mån de kostnader som staten har. Jag anser att en höjning av avgifterna bör ske och en ökad differentiering, vilket kan jämföras med tidigare avgifter som för vissa verksamheter var på en högre nivå än nuvarande.
Jag har fått flera uppgifter om att prövningsinstanserna behöver förstärkt kapacitet för att miljöbalken skall få avsett genomslag. Det gäller både ökade resurser och utbildning om miljörelaterade frågor. Jag anser att regeringen vid behov bör åtgärda denna brist.
Kapitel 5, Övriga frågor
Särskilt yttrande av Marithe Eriksson (kd), Eva Hallström (mp), Lars Lindblad (m), Sören Norrby (fp), Willy Söderdahl (v) och Roger Tiefensee (c)
Det finns anledning att rikta kritik mot att de utstående frågor om prövningsordning och systemet för miljökonsekvensbedömningar, som pekas ut i avsnitt 5.2.1 5.2.2, inte nu skyndsamt får utredas klart.
I tilläggsdirektiv till Miljöbalkskommittén 2003:61 gav regeringen ett uppdrag att vidareutveckla den vision om den framtida prövningsorganisationen som presenterades i delbetänkandet Miljöbalken under utveckling – ett principbetänkande, SOU 2002:50. I delbetänkandet Alternativ för miljöbalkens prövningsorganisation SOU 2004:38 presenterades i samarbete med
269
Reservationer och särskilda yttranden | SOU 2005:59 |
denna prövning genom ett minskat antal överprövningsinstanser för bygglovärenden. Det hade varit naturligt om Miljöbalkskommittén och
I tilläggsdirektivet ovan ges Miljöbalkskommittén också i uppdrag att se över också förfarande med miljökonsekvensbedömningar. I En effektivare miljöprövning, SOU 2003:124, läggs flera förslag till effektiviseringar i
270
Bilaga 1
Kommittédirektiv
Miljöbalken uppföljning och reformbehov | Dir. |
1999:109 | |
Beslut vid regeringssammanträde den 22 december 1999.
Sammanfattning av uppdraget
Regeringen tillkallar en parlamentariskt sammansatt kommitté med uppdrag att utvärdera tillämpningen av miljöbalken och lämna förslag till nödvändiga reformer.
Kommittén skall ägna särskilt intresse åt följande frågor:
–tillämpningen av miljöbalkens allmänna hänsynsregler hos domstolar och myndigheter,
–frågan om hur 3 och 4 kap. miljöbalken skall integreras med hänsynsreglerna och andra regler om markanvändning i balken,
–miljökvalitetsnormernas betydelse för miljöarbetet samt normernas tillämpningsområden,
–miljökonsekvensbeskrivningar, förfarandet och erfarenheter när det gäller frågan om hur regelverket fungerar samt kvaliteten på konsekvensbeskrivningarna,
–prövningsordningen och andra regler för mål om tillstånd enligt miljöbalken,
–kostnadsmässiga konsekvenser av miljöbalkens tillämpning för de tillståndssökande och andra inblandade,
–tillsynens effektivitet samt dess förhållande till de standardiserade miljöledningssystemen EMAS och ISO 14001,
–avgiftssystemet och gränsdragningen mellan skatt och avgift vid myndighetsutövning som rör ett kollektiv,
–miljösanktionssystemet, dess effektivitet och samspel med andra myndighetsingripanden,
–utformningen av bestämmelserna om miljöbrott m.m. i 29 kap. miljöbalken och behovet av andra åtgärder för ett effektivt och rättvist sanktionssystem.
271
Bilaga 1 | SOU 2005:59 |
Kommittén skall redovisa kostnader och andra konsekvenser och förslag till finansiering av sina förslag samt hur förslagen förhåller sig till gällande
Bakgrund
Miljöbalken utgör en sammanhållen och övergripande lagstiftning för hela miljöområdet. Genom sin utformning med övergripande mål, allmänna hänsynsregler och nya övergripande instrument, som t.ex. miljökvalitetsnormer, skapar den större förutsättningar för att lagstiftningen används som ett verktyg som styr miljöarbetet mot uppsatta miljömål. Miljöbalken innebär således en anpassning av lagstiftningen till den miljöpolitiska utvecklingen och skall användas bl.a. för att genomföra de miljökvalitets mål som bygger på propositionen Svenska miljömål (prop. 1997/98:145, bet. 1998/99:MJU:6, rskr. 1998/99:183).
En omfattande inledande utbildning om miljömålen och den nya miljölagstiftningen genomförs för närvarande (dir. 1997:110) av Kommittén för Miljöbalksutbildningen (M 1997:03). Även efter denna första utbildning kommer anställda hos myndigheter, kommuner och företag att få återkommande utbildning och information.
Utbildningarna skall inte bara ge kunskap utan också skapa ett brett forum för diskussion om miljöbalkens tillämpning och effektivitet. I propositionen om Miljöbalk (prop. 1997/98:45) betonar regeringen att det finns ett behov av att både utvärdera tillämpningen av miljöbalken och överväga vilka reformbehov tillämpningen kan leda till.
En fortsatt reformering av miljölagstiftningen
Miljöbalken kan tillämpas på alla verksamheter och åtgärder som inte är av försumbar betydelse för människors hälsa och miljön. Genom sitt breda tillämpningsområde skall balken bidra till att de beslut som fattas både av myndigheter och enskilda främjar en ekologiskt hållbar samhällsutveckling. Det är naturligt att ett nytt lagverk av miljöbalkens omfattning med ett tillämpningsområde som rör alla samhällets sektorer ger upphov till nya frågor. Den snabba samhällsutvecklingen liksom erfarenheterna av miljöbalkens
272
SOU 2005:59 | Bilaga 1 |
tillämpning kommer att medföra att bestämmelser som nu ingår i miljöbalken måste följas upp och vid behov ändras eller kompletteras. Ytterligare ett starkt motiv för det är de förändringar som följer av vårt medlemskap i EU.
I propositionen Miljöbalk (prop. 1997/98:45) aviserade regeringen därför att en parlamentariskt sammansatt utredning skulle tillsättas för att följa tillämpningen av miljöbalken och vid behov föreslå en reformerad lagstiftning som ytterligare kan säkerställa att balkens mål uppnås (Del 1, s.
Härtill kommer att Tunnelkommissionen i sitt betänkande Miljö i grund och botten – erfarenheter från Hallandsåsen (SOU 1998:137) har pekat på några möjliga förändringar av miljöbalken.
Uppdraget
Miljöbalkens allmänna hänsynsregler
Tillämpningen av miljöbalkens allmänna hänsynsregler kommer att ha stor betydelse för vilket genomslag som balken får och för möjligheterna att uppnå miljöbalkens mål. De hänger nära samman med de övergripande målen för miljöpolitiken, nämligen att skydda människors hälsa, att bevara den biologiska mångfalden, att främja en långsiktigt hållbar utveckling med naturresurser och att skydda natur och kulturlandskap. Hur de allmänna hänsynsreglerna tillämpas när det gäller ärenden om tillstånd eller motsvarande prövning som följer av miljöbalken liksom i frågor som rör den operativa tillsynen och tillsynsvägledningen enligt förordningen (1998:900) om tillsyn enligt miljöbalken skall vara en grundläggande utgångspunkt för kommitténs arbete.
Bestämmelserna för hushållning med mark och vatten i 3 och 4 kap. miljöbalken bör materiellt och lagtekniskt bringas närmare hänsynsreglerna och andra regler om markanvändning i balken.
Vad vattenlagstiftningens infogande i miljöbalken har inneburit för miljöskyddet skall med utgångspunkt i de allmänna hänsynsreglerna ägnas särskilt intresse i sammanhanget. Även förhållandet mellan de allmänna hänsynsreglerna och de särskilda hänsynsregler
273
Bilaga 1 | SOU 2005:59 |
i fråga om vattenverksamhet som finns i 11 kap. miljöbalken skall ägnas uppmärksamhet
I fråga om små och medelstora företag skall kommittén utöver vad som anges i kommittéförordningen (1998:1474) belysa hur dessa företag påverkas av hänsynsreglerna och vid behov föreslå åtgärder för att underlätta för företagen att leva upp till miljöbalkens mål.
Kommittén skall vid behov lämna förslag till de ändringar eller kompletteringar av lagstiftningen som behövs.
Tillsynen
Kommittén skall hämta in myndigheters, organisationers och enskildas erfarenheter av hur tillsynen fungerar och de allmänna hänsynsreglernas roll i sammanhanget.
Verksamheter som är registrerade enligt EU:s system för miljöstyrning och miljörevision (Eco Management and Audit System, EMAS) bedriver en aktiv och offentlig intern miljöstyrning och miljörevision.
Kommittén skall närmare följa upp hur tillsynsarbetet enligt miljöbalken över miljöfarlig verksamhet kommer att påverkas av att verksamheter är anslutna till EMAS eller Internationella Standardiseringsorganisationens system ISO 14001. Förhållanden som skall undersökas är vilken långsiktig inverkan på tillsynsbehovet och tillsynsavgiften som detta kan medföra och vilka samordningsmöjligheter mellan å ena sidan tillsyn och å andra sidan miljöledningssystemen EMAS och ISO 14000 som föreligger. I detta ingår även en redovisning av de ekonomiska konsekvenserna för tillsynsarbetet av ett förändrat tillsynsbehov.
Miljökvalitetsnormer
Miljöbalken innehåller ett utvecklat system med miljökvalitetsnormer. I förordningen (1998:897) om miljökvalitetsnormer finns normer utfärdade för kvävedioxid, svaveldioxid och bly. Naturvårdsverket har lämnat förslag om ytterligare miljökvalitetsnormer. Systemet med miljökvalitetsnormer skall följas upp av kommittén som skall analysera normernas genomslagskraft och vid behov lämna förslag till de förändringar av systemet som kan bidra till att
274
SOU 2005:59 | Bilaga 1 |
föreskrifterna enligt 5 kap. miljöbalken fungerar som instrument för att minska miljöbelastningen till nivåer som naturen långsiktigt tål. Det är därvid viktigt att kommittén beaktar syftet med de nationella miljökvalitetsmålen och de regionala mål som länsstyrelser och andra myndigheter fått i uppdrag att utveckla. Kommittén skall vidare analysera hur balkens styrmedel är relaterade till det nya systemet med miljökvalitetsnormer. Dessutom skall kommittén analysera vilka effekter reglerna har för svenska företags nationella och internationella konkurrenskraft.
Miljökonsekvensbeskrivning
Miljökonsekvensbeskrivningarna har mot bakgrund av den EG- rättsliga regleringen utvecklats och fått nya formkrav i miljöbalken. Bland annat skall länsstyrelserna avgöra om en verksamhet har betydande miljöpåverkan. Om länsstyrelsen finner att miljöpåverkan är betydande, krävs det bl.a. ett omfattande samrådsförfarande. Kommitténs arbete skall därför särskilt inriktas på att utvärdera om det utvecklade förfarandet att sammanställa miljökonsekvensbeskrivningar är effektivt och samtidigt ger miljökonsekvensbeskrivningarna en tillräckligt hög kvalitet. Kommittén skall även analysera förslaget att det bästa alternativet ur miljösynpunkt alltid skall ingå i en miljökonsekvensbeskrivning och vad som skall innefattas i detta begrepp (SOU 1998:137). Kommittén skall också utreda om regelverket tillgodoser rimliga anspråk hos myndigheter, organisationer, sakägare och enskilda på att kunna utöva inflytande över projekten när det gäller att begränsa skadeverkningarna av planerade anläggningar. Vidare bör kommittén analysera om det nu beslutade förfarandet i alla delar står i proportion till syftet med kravet. Kommittén skall lämna förslag till de ändringar som kan behövas.
Avgifter
Regeringen anser att utformningen av systemet för prövning av tillsynsavgifter bör övervägas ytterligare. Bland annat bör kommittén närmare studera i vilken utsträckning fasta avgifter snedvrider konkurrensen. Det är också viktigt att upprätthålla skillnaden mellan skatt och avgift. Arbetets inriktning skall vara att sådan
275
Bilaga 1 | SOU 2005:59 |
myndighetsverksamhet som avser prövning och tillsyn endast skall avgiftsfinansieras om den klart faller inom de ramar som regeringsformen ger.
Miljöbalksutredningen föreslog i sitt huvudbetänkande Miljöbalken (SOU 1996:103) att dispensavgifter skulle betalas för att utjämna ekonomiska konkurrensfördelar till följd av dispensen (Del 2, s. 323). Regeringen ansåg dock i propositionen om Miljöbalk att grunderna för avgiftsuttaget borde lagregleras på ett tydligare sätt (Del 1, s.
I kommitténs arbete skall också ingå att överväga de nyss nämnda frågor som väckts av Miljöbalksutredningen och lämna förslag till de ändringar som behövs.
Tillståndsprövning
Miljöbalken innebär att en ny och sammanhållen prövningsordning införs. Miljödomstolar inrättas. Nya processuella och administrativa regler har tillkommit. Som framgår av avsnittet om en fortsatt reformering av miljölagstiftningen, har regeringen aviserat en översyn av frågan om tillståndsprövningen i framtiden bör ligga direkt hos miljödomstol eller skall prövas av domstol först efter överklagande av förvaltningsmyndighets beslut. Kommittén skall utreda denna fråga med beaktande av bl.a. tidigare utredningar och förslag om administrativ prövningsordning för vattenmål (SOU 1977:27, prop. 1981/82:130, bet. 1982/83:JoU30 s. 40, rskr. 1997/98:278). Kommittén skall vidare beakta den utveckling som skett genom att renodlingen av domstolarnas roll att avgöra tvister mellan enskilda och det allmänna, alltmer kommit i förgrunden (SOU 1991:106, prop. 1994/95:100, s. 4 f. och 48, prop. 1996/97:1, s. 33 f. och prop. 1997/98:1, s. 42 f). Kommittén skall vid bedömningen av för- och nackdelar med en administrativ
276
SOU 2005:59 | Bilaga 1 |
prövning i första instans belysa frågan hur anspråk på ersättning eller skadestånd enligt miljöbalken skall lösas samt redovisa konsekvenserna av olika alternativ i förhållande till den föreslagna prövningsordningen. Kommittén skall även närmare utreda Tunnelkommissionens förslag att anläggandet av järnvägar, vägar och allmänna farleder skall prövas av miljödomstol i stället för av de verk som är ansvariga för sakområdet i samband med den prövning som sker enligt lagen (1995:1649) om byggande av järnvägar, väglagen (1971:948) och lagen (1983:293) om inrättande, utvidgning och avlysning av allmän farled och allmän hamn (SOU 1998:137). Även prövningspliktens omfattning liksom frågor av processuell och administrativ art som faller inom ramen för miljödomstolarnas tillämpning skall vid behov belysas av kommittén som skall lägga fram förslag i dessa och andra tillståndsfrågor i den utsträckning det behövs.
Härutöver skall kommittén redovisa sådana kostnadsmässiga konsekvenser för tillståndsökande och andra parter som myndigheter och miljöorganisationer som miljöbalken har föranlett. I fråga om miljöorganisationerna skall kommittén även redovisa erfarenheterna av den vidgade talerätten enligt 16 kap. miljöbalken och hur denna rätt har utnyttjats eller på annat sätt berört organisationerna när det gäller tillståndsbeslut som har meddelats på central, regional eller kommunal nivå.
Miljösanktionsavgifter
Tillsynsmyndigheterna får genom miljöbalken ytterligare ett sanktionsmedel, nämligen miljösanktionsavgifter. I förordningen (1998:950) om miljösanktionsavgifter föreskriver regeringen att avgifter skall betalas för de överträdelser som anges i en bilaga till förordningen. Kommittén skall utvärdera effektiviteten hos det nya sanktionssystemet och samspelet mellan tillsynsreglerna, sanktionsavgifterna och de straffrättsliga reglerna samt föreslå de ändringar av regelverket som kan behövas.
277
Bilaga 1 | SOU 2005:59 |
Straff
Den straffrättsliga regleringen i miljöbalken bör uppmärksammas av kommittén. Riksåklagaren har i december 1998 genom rapporten Effektivare miljöbrottsbekämpning lämnat förslag till åtgärder. På uppdrag av riksdagen (bet. 1997/98:JuU1) har en nationell miljöbrottsstrategi utarbetats. Dessa frågor skall kommittén beakta i sitt arbete. Vidare framförs det ofta i den allmänna debatten att alltför få brott med miljörättslig anknytning beivras. Riksåklagaren har under beredningen av miljöbalken framfört att det bör göras en översyn av brotten miljöbrott och vållande till miljöstörning. Kommittén skall utreda förutsättningarna för att ändra brottsbeskrivningen av främst miljöbrott och även i övrigt följa den straffrättsliga tillämpningen av miljöbalken samt lämna de förslag som kan behövas för att åstadkomma ett effektivt och rättvist sanktionssystem.
Kostnader
Om kommitténs förslag påverkar kostnaderna eller intäkterna för staten, kommuner, landsting, företag eller andra enskilda, skall en beräkning av dessa konsekvenser redovisas. Om förslagen innebär samhällsekonomiska konsekvenser i övrigt, skall dessa redovisas. Om förslagen innebär kostnadskonsekvenser för staten, kommuner eller landsting, skall även förslag till finansiering anges.
Tidsplan, arbetsformer m.m.
Kommittén skall utöver vad som tidigare anförts samråda med den parlamentariska beredningen om mål i miljöpolitiken (M 1998:07). Kommittén skall dessutom genom utfrågningar, enkäter och på andra lämpliga sätt hämta in erfarenheter av miljöbalkens tillämpning. Om det under utredningens gång kommer fram ytterligare frågor av lagstiftningskaraktär som rör uppdraget, är kommittén fri att behandla dessa frågor. Större frågor skall först anmälas till regeringen.
Genom de övergångsregler som ges genom lagen (1998:811) om införande av miljöbalken gäller att äldre lag skall tillämpas i fråga om mål och ärenden som inkommit till domstolar och myndigheter före den 1 januari 1999. Detta innebär att de erfarenheter kom-
278
SOU 2005:59 | Bilaga 1 |
mittén kan inhämta om miljöbalken och dess genomslag blir begränsade under en inledande period särskilt som Koncessionsnämnden för miljöskydd överlämnat en stor mängd mål till domstolarna som skall handläggas enligt äldre ordning. Trots att utvärderingen av balken därför kommer att dröja finns det frågor av mer begränsad natur som kommittén kan inleda sitt arbete med. Kommittén skall därför i ett delbetänkande senast den 31 december 2000 redovisa förslag av mer begränsad, lagteknisk natur som uppdraget leder till. Kommittén skall i ett mer samlat betänkande senast den 1 juli 2002 lämna förslag till de mer omfattande ändringar av lagstiftningen som uppdraget kan medföra och samtidigt redovisa de dittills gjorda erfarenheterna av miljöbalkens hänsynsregler. Kommittén skall i ett slutbetänkande senast den 31 december 2003 redovisa en fullständigare bild av hur miljöbalken fått genomslag i den praktiska tillämpningen liksom andra frågor som rör uppföljningen av de centrala instrumenten i balken.
279
Bilaga 2
Kommittédirektiv
Tilläggsdirektiv till Miljöbalkskommittén | Dir. |
(M 1999:03) | 2001:25 |
Beslut vid regeringssammanträde den 29 mars 2001.
Sammanfattning av uppdraget
Miljöbalkskommittén (1999:03) skall gå igenom sådana vattendomar som kan ha betydelse för riskerna för översvämningar. Syftet med genomgången skall vara att ta fram ett relevant underlag för en analys av miljöbalkens bestämmelser om omprövning av gällande tillstånd för vattenanläggningar och vattenreglering. Kommittén skall analysera bestämmelserna om omprövning samt vid behov föreslå ändringar i lagstiftningen.
Europaparlamentet och rådet har antagit ett direktiv (2000/60/EG) om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område (EGT L 327, 22.12.2000, s. 1, Celex 32000L0060), det så kallade ramdirektivet för vatten. Kommittén får i särskilt uppdrag att lämna förslag till hur direktivets bestämmelser om miljömål, åtgärdsprogram och utsläpp till vatten skall genomföras i svensk lagstiftning. Uppdraget omfattar även vissa andra bestämmelser i direktivet som rör miljöbalken och närliggande lagstiftning.
Bakgrund
Regeringen beslutade den 22 december 1999 att tillkalla en parlamentariskt sammansatt kommitté med uppdrag att utvärdera tillämpningen av miljöbalken och lämna förslag till nödvändiga reformer (dir. 1999:109). Kommittén har antagit namnet Miljöbalkskommittén.
281
Bilaga 2 | SOU 2005:59 |
Möjligheten att ompröva äldre tillstånd till vattenverksamhet
Kommittén skall enligt sina direktiv ägna särskilt intresse åt bl.a. prövningsordningen och andra regler för mål om tillstånd enligt miljöbalken.
Vidare har regeringen till kommittén överlämnat en framställning från Svenska Kraftverksföreningen om lagändringar i syfte att åstadkomma en mer ändamålsenlig och snabb hantering av mål om säkerhetshöjande åtgärder vid dammanläggningar. Det kan i sammanhanget också noteras att Affärsverket svenska kraftnät i regleringsbrevet för år 2000 fick i uppdrag att genomföra en översyn av finansieringsmöjligheterna för utredning och planering av åtgärder för att begränsa risken för skador vid höga vattenflöden samt för genomförande av förebyggande åtgärder. Uppdraget har redovisats till regeringen.
Översvämningarna i norra Svealand och södra Norrland samt västra Sverige under sommaren respektive hösten 2000 har väckt frågan om särskilt äldre vattendomar behöver omprövas. Detta aktualiserar i sin tur frågan om nu gällande föreskrifter om omprövning av tillstånd till vattenverksamhet, är tillräckliga för att förbättra möjligheterna att förebygga och begränsa riskerna för översvämningar.
Tillstånd enligt vattenlagen (1983:291, VL) och äldre vattenlagen (1918:523, ÄVL) eller motsvarande äldre bestämmelser skall anses meddelade enligt miljöbalken (MB) enligt 5 § lagen (1998:811) om införande av miljöbalken (MP). Ett sådant tillstånd och villkoren för detta skall alltså kunna omprövas enligt 24 kap. 5 § MB på ansökan av Naturvårdsverket, Kammarkollegiet eller länsstyrelsen, enligt vad som framgår av 24 kap. 7 § MB. Det är då att lägga märke till nyheten i MB att det inte bara är villkoren utan också själva tillståndet till vattenverksamhet som kan omprövas, såvitt avser verksamhetens omfattning. I fråga om tillstånd enligt VL och ÄVL gäller alltså inte den begränsning i fråga om möjligheterna till omprövning såvitt avser verksamhetens omfattning som i 31 § MP stadgats beträffande ett tillstånd till miljöfarlig verksamhet enligt miljöskyddslagen (1969:387). Däremot gäller för vattenverksamhet enligt 32 och 33 §§ MP, särskilda bestämmelser som innebär en avvikelse från huvudregeln i 24 kap. 5 § första stycket 1, att en verksamhet alltid kan omprövas efter tio år. De fall som avses i 32 § MP avser tillstånd enligt VL, där omprövningstiden enligt 15 kap. 3 § av vattendomstol fastställts vara längre än 10 år. Av 33 § första
282
SOU 2005:59 | Bilaga 2 |
och andra styckena MP följer att längre omprövningstider också gäller i fråga om vissa tillstånd enligt ÄVL.
Det bör dock observeras att det nyss nämnda undantaget gäller tidsfristen enligt 24 kap. 5 § första stycket 1 MB. De grunder för omprövning före utgången av denna tidsfrist som anges i punkterna
För den materiella bedömningen vid omprövningen gäller de allmänna hänsynsreglerna i 2 kap. samt de särskilda tillåtlighetsreglerna i 11 och 16 kap. MB. Dessutom gäller det extra skyddet för tillståndshavaren i 24 kap. 5 § sista stycket MB, som innebär att det vid omprövning inte får meddelas så ingripande villkor eller andra bestämmelser att verksamheten inte längre kan bedrivas eller att den avsevärt försvåras.
Det bör dock påpekas att bestämmelserna om tillståndshavarens rätt till ersättning vid omprövning kan innebära begränsningar i det allmännas möjligheter att åstadkomma förbättringar för t.ex. miljön eller fisket. Till skillnad från vad som gäller vid omprövning av miljöfarlig verksamhet finns nämligen en sådan ersättningsrätt. Reglerna innebär i korthet följande (31 kap. 20 och 22 §§ MB samt 39 § MP).
Om en omprövning medför förlust av vatten eller fallhöjd eller inskränkning i en regleringsrätt har tillståndshavaren i princip rätt till ersättning av staten. Någon rätt till ersättning finns däremot inte till den del omprövningen avser förbättring av en vattenanläggnings säkerhet och inte heller för tillståndshavarens kostnader för skadeförebyggande eller skadekompenserande åtgärder som han blir skyldig att utföra enligt omprövningen.
En annan begränsning av möjligheterna att begära omprövning kan vara att den myndighet som begärt omprövning i vissa fall blir skyldig att betala sakägarnas rättegångskostnader. Ansvaret för att betala rättegångskostnaderna kan också verka avhållande på en tillståndshavares vilja att själv begära omprövning, t.ex. för att förbättra säkerheten hos en vattenanläggning.
283
Bilaga 2 | SOU 2005:59 |
Ramdirektivet för vatten
Europaparlamentet och rådet har antagit ett direktiv (2000/60/EG) om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område (EGT L 327, 22.12.2000, s. 1, Celex 32000L0060), det så kallade ramdirektivet för vatten. Senast den 22 december 2003 skall de nationella författningar som är nödvändiga för att följa direktivet träda i kraft.
•Syftet med direktivet är att upprätta en ram för skyddet av såväl ytvatten som grundvatten, vilket i sin tur sammanfattningsvis syftar till att
•hindra ytterligare försämringar av statusen hos bl.a. marina ekosystem och ekosystem i sjöar och vattendrag samt att sådana system skall skyddas och förbättras,
•främja en hållbar vattenanvändning,
•eftersträva ett ökat skydd för och en förbättring av vattenmiljön bl.a. genom att utsläpp och spill av vissa ämnen minskar eller upphör,
•säkerställa att föroreningen av grundvatten gradvis minskar och att ytterligare förorening förhindras samt
•bidra till att mildra effekterna av översvämning och torka.
Medlemsstaterna skall identifiera de avrinningsområden som ligger inom deras territorium och hänföra dem till avrinningsdistrikt. Myndigheter skall utses för tillämpningen av direktivet inom varje distrikt. I direktivet finns särskilda regler för hur frågor som rör avrinningsområden som sträcker sig över flera medlemsstater eller som sträcker sig utanför Europeiska unionen skall hanteras.
Regeringen avser att utse en särskild utredare med uppdrag att utarbeta ett förslag till ett administrativt system för förvaltning av avrinningsdistrikten. I det uppdraget ingår att utarbeta förslag till bl.a. avgränsning av avrinningsdistrikten samt myndighetsorganisation och former för dess beslutsfattande. Materiella frågor som har anknytning till miljöbalken och närliggande lagstiftning är det dock lämpligare att Miljöbalkskommittén får i uppdrag att utreda.
284
SOU 2005:59 | Bilaga 2 |
Uppdraget
Omprövning av tillstånd till vattenverksamhet
Kommittén skall gå igenom sådana vattendomar som kan ha betydelse för riskerna för översvämningar. Syftet med genomgången skall vara att ta fram ett relevant underlag för en analys av miljöbalkens bestämmelser om omprövning av gällande tillstånd och villkor för vattenanläggningar och vattenreglering. Kommittén skall bedöma om förutsättningarna för omprövning är tillräckliga för att förbättra möjligheterna att förebygga och begränsa riskerna för översvämningar. Kommittén skall också bedöma om de processuella reglerna är ändamålsenliga. Vidare skall kommittén analysera om ersättningsreglerna och bestämmelserna om rättegångskostnader lägger hinder i vägen för angelägna omprövningar som syftar till att förbättra t.ex. dammsäkerhet och minska riskerna för och skadeverkningarna av översvämningar.
Om kommittén vid sin analys kommer fram till att det finns behov av lagstiftning, skall kommittén föreslå sådan.
Ramdirektivet för vatten
De miljömål som anges i artikel 4 i ramdirektivet för vatten innebär främst att åtgärder skall vidtas för att uppnå en viss vattenkvalitet. För att säkerställa ett korrekt genomförande av direktivet i svensk lagstiftning är det nödvändigt att analysera om direktivets miljömål som sådana helt eller delvis bör författningsregleras. Kommittén skall göra en sådan analys. Om det bedöms vara nödvändigt att författningsreglera direktivets miljömål skall förslag lämnas till författningsändringar. Direktivets miljömål kan även få betydelse för hur direktivets bestämmelser om åtgärdsprogram skall genomföras.
Artikel 4 innehåller även bestämmelser som inte direkt anger miljömål men som har anknytning till målen. Som exempel kan nämnas att det finns regler för klassificering av vissa vattenförekomster och om villkoren för att tidsfristerna för att uppnå målen skall få förlängas. Beträffande de delar av artikel 4 som inte direkt anger miljömål skall författningsförslag lämnas i den omfattning som är lämplig med hänsyn till kommitténs förslag beträffande målen och även i övrigt.
285
Bilaga 2 | SOU 2005:59 |
Kommittén skall ta ställning till hur direktivets bestämmelser om åtgärdsprogram, som finns i artikel 11, lämpligen kan genomföras i svensk lagstiftning. I första hand skall analyseras om detta kan göras genom ändringar av de nuvarande svenska reglerna om åtgärdsprogram, som finns i 5 kap. miljöbalken. Om så är fallet skall förslag till nödvändiga författningsändringar lämnas. Om det inte är lämpligt att genomföra bestämmelserna på detta sätt skall kommittén föreslå en annan ordning. Förslagen kan begränsas på det sätt kommittén finner lämpligt med hänsyn till att artikel 11 i vissa delar innehåller detaljerade regler.
Ett åtgärdsprogram enligt direktivet kan, enligt artikel 11.1, hänvisa till åtgärder till följd av nationell lagstiftning. I artikel 11.3 anges de grundläggande åtgärder som åtgärdsprogrammen skall inbegripa. Flera av dessa är sådana att kraven på innehållet i åtgärdsprogrammen kan bli helt eller delvis uppfyllda genom hänvisningar till befintliga svenska författningar, bl.a. reglerna om tillståndsplikt för miljöfarlig verksamhet och vattenverksamhet enligt 9 respektive 11 kap. miljöbalken. Kommittén skall redovisa i vilka avseenden kraven i artikel 11.3 är uppfyllda befintlig svensk lagstiftning. I de avseenden så inte är fallet skall kommittén lämna förslag till författningsändringar. I de delar som kommittén anser att artikel 11.3 lämpligare genomförs genom de enskilda åtgärdsprogrammen, skall kommittén emellertid i stället lämna förslag som innebär att kraven kan genomföras på detta sätt. Kommittén behöver inte lämna förslag till genomförande av artikel 11.3 b.
Det är särskilt viltigt att kommittén analyserar vilka rättsverkningar ett åtgärdsprogram bör ha för att uppfylla direktivets krav. Det gäller rättsverkningarna för såväl enskilda som kommuner och myndigheter, bl.a. vid prövningar av ansökningar om tillstånd till vattenverksamhet och miljöfarlig verksamhet, vid omprövningar av sådana tillstånd samt för pågående markanvändning i övrigt. Direktivets bestämmelser om åtgärdsprogram kan också innebära att programmen skall innefatta åtgärder av betydelse för den kommunala planeringen. Även frågan hur åtgärdsprogrammen skall beaktas vid den kommunala planeringen skall därför analyseras. Kommitténs författningsförslag för genomförande av artikel 11 skall utformas så att åtgärdsprogrammen får de rättsverkningar som behövs för ett korrekt genomförande av direktivet.
Enligt artikel 10 skall alla utsläpp till ytvatten regleras enligt regler som anges i direktivet samt enligt andra särskilt angivna EG- direktiv och annan relevant
286
SOU 2005:59 | Bilaga 2 |
granska om svenska regler för utsläpp till vatten står i överensstämmelse med de krav som ställs i artikeln. Om det behövs skall förslag till nödvändiga författningsändringar lämnas.
I artikel 7 finns bestämmelser om vatten som används för uttag av dricksvatten. Artikeln gäller även för vatten som är avsedda att i framtiden användas för detta ändamål. I artikel 7.3 föreskrivs att medlemsstaterna skall säkerställa erforderligt skydd för sådana vattenförekomster och att säkerhetszoner får upprättas för dessa. Kommittén skall bedöma om det behövs författningsändringar för att genomföra artikel 7.3, utöver de ändringar som föreslås för genomförandet av artiklarna 4, 10 och 11. Om författningsändringar behövs skall kommittén lämna förslag till sådana.
I artikel 8 finns bestämmelser om att program för övervakning av vattenstatusen skall upprättas. Enligt artikel 8.2 skall övervakningen stämma överens med kraven i bilaga V till direktivet. Av avsnitt 1.3.2 i bilagan följer att övervakningen av ytvatten skall utföras så att omfattningen och effekten av påverkan från både punkt- och diffusa källor kan bedömas. Enligt 26 kap. 22 § miljöbalken finns för närvarande en skyldighet för verksamhetsutövare eller den som vidtar en åtgärd att utföra sådana undersökningar av verksamheten och dess verkningar som behövs för tillsynen. En tillsynsmyndighet kan utse någon annan att göra sådana undersökningar. Verksamhetsutövaren eller den som vidtagit en åtgärd är då skyldig att ersätta kostnaderna för undersökningen.
De myndigheter som kommer att ansvara för förvaltningen av avrinningsdistrikten bör även ansvara för att övervakningsprogram enligt artikel 8 upprättas. För detta ändamål bör det finnas möjligheter att på bekostnad av verksamhetsutövare låta utföra samordnade undersökningar av olika verksamheters påverkan på vattenmiljön i hela avrinningsområden. Kommittén skall analysera om en ordning motsvarande 26 kap. 22 § miljöbalken gör detta möjligt och lämna förslag till nödvändiga författningsändringar.
Syftet med direktivet, att upprätta en ram för skyddet av vatten, anges i artikel 1. Kommittén skall ta ställning till om det för ett korrekt genomförande av direktivet är nödvändigt att i Sverige författningsreglera syftet. Om så bedöms vara fallet skall författningsförslag lämnas.
I artikel 2 ges definitioner på olika begrepp som används i direktivet. Om kommittén, mot bakgrund av sina förslag i övrigt, finner att definitionerna bör författningsregleras, skall förslag till sådan reglering lämnas.
287
Bilaga 2 | SOU 2005:59 |
I artikel 23 sägs att medlemsstaterna skall ange vilka påföljder som skall tillämpas i fall av överträdelse av nationella bestämmelser som antas till följd av direktivet. I den utsträckning det behövs skall kommitténs förslag innehålla förslag till påföljder.
Kommittén skall inte behandla de särskilda frågor som gäller samarbete med Finland och Norge i gemensamma avrinningsområden.
Kostnader och andra konsekvenser
Vad som sägs om kostnader i kommitténs huvuddirektiv (dir. 1999:109) gäller också detta särskilda uppdrag.
Om förslagen beträffande ramdirektivet för vatten har betydelse för den kommunala självstyrelsen, skall konsekvenserna i det avseendet belysas i betänkandet.
Arbetsformer och redovisning av uppdraget
Kommittén skall i frågor som rör ramdirektivet för vatten samråda med den särskilde utredare som skall lämna förslag till ett administrativt system för direktivets genomförande. Syftet skall vara att åstadkomma en sådan samordning av utredarens och kommitténs förslag att det praktiska genomförandet av direktivet säkerställs.
Beträffande tilläggsuppdraget om omprövning av tillstånd till vattenverksamhet skall ett principförslag redovisas senast den 1 juli 2002. Det slutliga förslaget i denna del skall redovisas senast den 31 december 2003. Tilläggsuppdraget som avser ramdirektivet för vatten skall redovisas senast den 1 juli 2002.
288
Bilaga 3
Kommittédirektiv
Tilläggsdirektiv till Miljöbalkskommittén | Dir. |
(M 1999:03) | 2002:37 |
Beslut vid regeringssammanträde den 28 februari 2002.
Sammanfattning av uppdraget
Sista dag att redovisa den del av uppdraget som rör ramdirektivet för vatten flyttas fram till den 30 november 2002.
Bakgrund
Regeringen beslutade den 22 december 1999 att tillkalla en parlamentarisk sammansatt kommitté med uppdrag att utvärdera tillämpningen av miljöbalken och lämna förslag till nödvändiga reformer (dir. 1999:109). Kommittén har antagit namnet Miljöbalkskommittén.
Europaparlamentet och rådet har antagit ett direktiv (2000/60/EG) om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område, det så kallade ramdirektivet för vatten. I tilläggsdirektiv beslutade den 29 mars 2001 utvidgades därför Miljöbalkskommitténs uppdrag bl.a. till att lämna förslag till hur ramdirektivets bestämmelser om miljömål, åtgärdsprogram och utsläpp till vatten skall genomföras (dir. 2001:25). Enligt tilläggsdirektiven skall den delen av uppdraget redovisas senast den 1 juli 2002.
Enligt tilläggsdirektiven skall kommittén när det gäller frågor som rör ramdirektivet samråda med den särskilde utredare som skall lämna förslag till ett administrativt system för förvaltning av avrinningsdistrikt (M 2001:01, dir. 2001:78). Den utredaren skall slutredovisa sitt uppdrag senast den 30 november 2002.
Miljöbalkskommitténs uppdrag rörande ramdirektivet för vatten kräver ett nära samarbete med den särskilde utredaren. Kommittén
289
Bilaga 3 | SOU 2005:59 |
har därför begärt att tiden för redovisning av den delen av uppdraget förlängs till den 30 november 2002.
Uppdraget
Med ändring av den i tilläggsdirektiven (dir. 2001:25) angivna tidpunkten skall kommittén redovisa tilläggsuppdraget som rör ramdirektivet för vatten senast den 30 november 2002.
290
Bilaga 4
Kommittédirektiv
Tilläggsdirektiv till Miljöbalkskommittén | Dir. |
(M 1999:03) | 2003:61 |
Beslut vid regeringssammanträde den 8 maj 2003.
Sammanfattning av uppdraget
Miljöbalkskommittén skall se över möjligheterna att effektivisera och förenkla miljöprövningen utan att hälso- och miljöskyddskraven åsidosätts. Därvid skall bl.a. en utgångspunkt vara intresset av att handläggningstiderna hålls så korta som möjligt utan att möjligheten att uppnå miljömålen försvåras eller allmänhetens rätt till insyn och deltagande åsidosätts.
Kommittén skall även vidareutveckla den vision om den framtida prövningsorganisationen som presenterades i delbetänkandet ”Miljöbalken under utveckling Ett principbetänkande” (SOU 2002:50), principbetänkandet. Förslag till ändringar i prövningsorganisationen skall syfta till en renodling av domstolarnas roll till att huvudsakligen avse överprövning och att avgöra tvister mellan enskilda eller mellan enskilda och det allmänna.
I utredningsarbetet skall kommittén beakta miljöprövningens betydelse för näringslivet och angelägna samhällsintressen samt särskilt beakta konsekvenser för små och medelstora företag.
Miljöbalkskommittén skall samråda med Kommittén för översyn av plan- och bygglagstiftningen (M 2002:05),
Miljöbalkskommittén skall bistå utredningen om ett system och regelverk för Kyotoprotokollets flexibla mekanismer (N 2001:08),
291
Bilaga 4 | SOU 2005:59 |
Kommittén skall i ett delbetänkande presentera de effektiviseringsförslag som kan genomföras med nuvarande prövningsorganisation. Övriga förslag som täcks av detta och tidigare uppdrag får presenteras i delbetänkanden eller i slutbetänkandet.
Bakgrund
Regeringen beslutade den 22 december 1999 att tillkalla en parlamentariskt sammansatt kommitté med uppdrag att utvärdera tillämpningen av miljöbalken och lämna förslag till nödvändiga reformer (dir. 1999:109). Kommittén har antagit namnet Miljöbalkskommittén (M 1999:03).
Effektivisering av miljöprövningen
För att försäkra att skyddet för människors hälsa och miljön upprätthålls och för att leva upp till Sveriges åtaganden inom EU och internationellt är det nödvändigt med en miljöprövning av nya eller ändrade verksamheter som påverkar miljön. Miljöprövningen skall ske på ett sådant sätt att allmänheten ges möjligheter till demokratisk insyn och inflytande. Med hänsyn till angelägna samhällsintressen och berörda enskilda intressen är det samtidigt viktigt att hålla handläggningstiderna så korta som möjligt.
I kommitténs principbetänkande presenterades en vision av hur miljöbalken i framtiden skulle kunna göras mer effektiv och tydlig samt hur bestämmelser för olika typer av verksamheter skulle kunna samordnas bättre än i dag. En del i denna vision är att all tillståndsprövning i första instans i framtiden sker hos ett mindre antal förvaltningsmyndigheter. Visionen om den framtida prövningsordningen förutsätter en annan myndighetsorganisation än den nuvarande. En sådan organisationsutredning ligger utanför det nuvarande uppdraget till kommittén.
Det skall vara enkelt att starta och driva företag i Sverige och ge företag bästa möjliga förutsättningar att etableras och utvecklas. Därför måste också de regler som gäller för företag vara ändamålsenliga, rättvisa och enkla att hantera samtidigt som samhällets nödvändiga krav på verksamheterna måste uppfyllas.
292
SOU 2005:59 | Bilaga 4 |
Samordningen mellan bestämmelserna i PBL och miljöbalken m.fl. lagar
Miljöbalken och handel med utsläppsrätter enligt Kyotoprotokollet
I
Uppdraget
Effektivisering av miljöprövningen
Det är många olika faktorer som har betydelse för den tid det tar att genomföra miljöprövningen av en verksamhet. Handläggningstiderna måste hållas så korta som möjligt utan att möjligheten att uppnå miljömålen försvåras och allmänhetens rätt till insyn och deltagande åsidosätts. Det är därför angeläget att se över om prövningsinsatserna är rätt anpassade till miljöfrågornas betydelse för att säkerställa att prövningen uppfyller miljökraven och inte blir mer långtgående än vad som behövs från miljösynpunkt. Det finns även skäl att utreda om tiden från första myndighetskontakt till ett lagakraftvunnet avgörande kan förkortas. Såväl de miljömässiga
293
Bilaga 4 | SOU 2005:59 |
som de ekonomiska och sociala dimensionerna i hållbar utveckling kan därigenom tillgodoses. En fråga av betydelse i sammanhanget är att många verksamhetsutövare upplever att de krav som ställs på underlagen för miljöprövningen är alltför omfattande och krångliga. Möjligheterna att förenkla miljöprövningen utan att möjligheten att uppnå miljöbalkens mål försvåras och utan att
En bredare genomgång av frågan om samordningen mellan miljöbalken och plan- och bygglagstiftningen görs nu av
Effektivisering av miljöprövningen med nuvarande prövningsorganisation
Kommittén skall presentera förslag på olika möjligheter att effektivisera miljöprövningen med nuvarande prövningsorganisation, t.ex. att göra vissa vattenverksamheter anmälningspliktiga, att förenkla prövningsförfarandet vid mindre omfattande ändringar eller utökningar av miljöfarliga verksamheter samt att förenkla förfarandet med miljökonsekvensbeskrivningar.
Effektivisering av miljöprövningen genom ändrad prövningsorganisation
Som ett led i effektiviseringen av miljöprövningen ingår att se över prövningsorganisationen enligt miljöbalken och de miljöbalksanknutna lagarna. Remissvaren över principbetänkandet visar att det finns ett brett intresse av att kommitténs vision om den framtida prövningsorganisationen utreds vidare. Uppdraget till kommittén preciseras och utvidgas därför avseende prövningsorganisationen.
Kommittén skall vidareutveckla den vision om den framtida prövningsordningen som presenterades i principbetänkandet, men även alternativa prövningsordningar skall övervägas. Om kommittén föreslår organisationsförändringar skall en utgångspunkt vara att domstolarna huvudsakligen bör ägna sig åt överprövning och att avgöra tvister mellan enskilda eller mellan enskilda och det
294
SOU 2005:59 Bilaga 4
allmänna. Förslagen skall alltså bidra till en effektivisering och renodling av domstolarnas roll.
För vattenverksamheternas del skall kommittén utreda förutsättningarna för prövningen av de civilrättsliga frågorna, såsom hur frågor om markåtkomst och ersättning för skada och intrång kan skiljas från miljöprövningen. Ett syfte bör vara att utjämna de nuvarande skillnaderna i regelsystemet mellan i första hand miljöfarliga verksamheter, vattenverksamheter och täkter.
Kommittén skall överväga olika alternativa prövningssystem som utgår från att tillståndsprövningen i första instans sker i administrativa tillståndsmyndigheter. En framtida instansordning bör utformas med så få instanser som möjligt och med inriktningen att skapa en både effektiv och rättssäker prövning. Antalet nivåer i instanskedjan bör vara högst tre vid prövning av tillstånd och villkor. Av förslagen skall framgå möjligheterna att utjämna de skillnader som för närvarande finns i mål om tillstånd till olika verksamheter i fråga om sakägarnas rättsställning och deras möjligheter att få ersättning för rättegångskostnader.
En fråga som särskilt skall övervägas är om en framtida samordning av instansordningen i ärenden enligt miljöbalken och ärenden enligt angränsande lagstiftning, t.ex. PBL, bör eftersträvas. För- och nackdelar med en sådan samordning bör analyseras. Kommittén skall i denna del samråda med
Kommittén är oförhindrad att lämna förslag som rör prövningen enligt 17 kap. miljöbalken både vad avser omfattningen av prövningen och formerna för denna. Kommittén kan således, som en del av sin analys av prövningsordningen, analysera hur syftet med prövningen enligt 17 kap. miljöbalken bättre kan uppnås och i förekommande fall lämna förslag till hur t.ex. beredningsprocessen mellan myndigheter, miljödomstolar och regeringen kan förbättras.
Vid arbetet med prövningsordningen bör studeras hur regelsystemet vid prövningen av miljöfrågor ser ut i några andra EU- länder med förhållanden som är jämförbara med Sveriges, särskilt i fråga om prövningsorganisationen. Det bör utredas vilka likheter och olikheter som finns mellan det svenska prövningssystemet och de i andra länder, och om de organisatoriska lösningarna i andra länder har fördelar som kan utnyttjas för att skapa en effektivare prövning i Sverige.
Eftersom prövningsmyndigheterna prövar både tillstånds- och tillsynsfrågor skall förslagen redovisa hur de tillsynsbeslut enligt
295
Bilaga 4 | SOU 2005:59 |
miljöbalken som fattas av kommuner, länsstyrelser och centrala verk skall överprövas.
Kommittén skall dessutom analysera det nuvarande förfarandet i anmälningsärenden med utgångspunkten att prövningssystemet skall vara tydligt och på ett effektivt sätt tillgodose såväl olika verksamhetsutövares behov av en snabb prövning som intresset av att miljöfrågorna tillräckligt beaktas och att enskilda sakägares rättssäkerhet garanteras.
Konsekvenser för små och medelstora företag
Miljölagstiftningen bör vara väl anpassad även till de minsta företagen. Kommittén skall i det fortsatta utredningsarbetet genomgående beakta konsekvenser för små och medelstora företag samt redovisa förslag som kan förenkla miljöprövningen för dessa företag.
Miljöbalken och handel med utsläppsrätter enligt Kyotoprotokollet
Miljöbalkskommittén skall bistå
Kostnader och andra konsekvenser
Vad som sägs om kostnader i kommitténs direktiv (dir. 1999:109) gäller även fortsättningsvis.
Kommittén skall, när det gäller redovisning av förslagets konsekvenser för små företag, samråda med Näringslivets nämnd för regelgranskning.
Arbetsformer och redovisning av uppdraget
Kommittén skall samråda med
296
SOU 2005:59 | Bilaga 4 |
Kommittén skall presentera förslag på de effektiviseringsåtgärder som går att genomföra med nuvarande prövningsorganisation senast den 31 december 2003.
Senast den 31 mars 2004 skall kommittén redovisa tänkbara alternativ för hur en framtida prövningsorganisation kan se ut i stort. Regeringen avser att efter remissbehandling av kommitténs överväganden återkomma med tilläggsdirektiv för kommitténs slutliga behandling av denna fråga. Förslag i övriga frågor som kommittén enligt detta eller tidigare direktiv skall behandla skall redovisas senast den 30 juni 2005.
297
Bilaga 5
Deltagare i Miljöbalkskommitténs arbete
Från och med | Till och med | |
Ordförande | ||
Ulf Bjällås | ||
Övriga ledamöter | ||
Carina |
||
Catharina |
||
Marithe Eriksson (kd) | ||
Eva Hallström (mp) | ||
Göte Jonsson (m) | ||
Lars Lindblad (m) | ||
Maggi Mikaelsson (v) | ||
Stig Nilson (s) | ||
Sören Norrby (fp) | ||
Carina Ohlsson (s) | ||
Roy Resare (mp) | ||
Birgitta Sellén (c) | ||
Hans Stenberg (s) | ||
Willy Söderdahl (v) | ||
Roger Tiefensee (c) | ||
Maria Wetterstrand (mp) | ||
Sakkunniga | ||
Egon Abresparr | ||
Kathrin Flossing | ||
Stefan Rubenson | ||
Experter | ||
Karolina |
||
Mårten Bengtsson | ||
Catharina Bergqvist Levin |
299
Bilaga 5 | SOU 2005:59 |
Från och med | Till och med | |
Karin Björkman | ||
Fredrik Bonde | ||
Kerstin Cederlöf | ||
Monica Daoson | ||
Gunnar Edenman | ||
Gustaf Eriksson | ||
Martin Eriksson | ||
Tobias Eriksson | ||
Agneta Gardar | ||
Anders Hedberg | ||
Anders Holmgren | ||
Lars Holmgård | ||
Tore Jansson | ||
Stefan Johansson | ||
Ulrik Johansson | ||
Stefan Karlmark | ||
Anders Klahr | ||
Kerstin Kvarnström | ||
Anders Lindh | ||
Gabriel Michanek | ||
Joakim Munter | ||
Åsa Nord | ||
Håkan Nordling | ||
Elin Olaisson | ||
Thomas Rahmn | ||
Cecilia Renfors | ||
Solveig Riberdahl | ||
Björn Risinger | ||
Stefan Rubenson | ||
Magnus Sandström | ||
Rolf Strömberg | ||
Lars Wallinder | ||
Gia Wickbom | ||
Henrik Wingfors |
300
SOU 2005:59 Bilaga 5
Från och med | Till och med | |
Sekreterare | ||
Anders Lillienau | ||
Erik Nyström | ||
Camilla Olsson | ||
Johan Svensson | ||
(tjl. hösten 2002) | ||
Anna Tiberg | ||
Huvudsekreterare | ||
301
Beteckningar av normer på engelska och svenska och reglering i svensk rätt
Beteckning på | Direktiv | Beteckning i svensk översättning av | Beteckning i svensk rätt med | Punkt i 5 kap. |
engelska | direktivet | angivande var definition finns eller | 2 § första | |
termen annars förekommer | stycket | |||
miljöbalken | ||||
”limit value” | 96/62/EG, ramdirektivet för luft, | a. ”gränsvärde” = en nivå, fastställd | ingen motsvarande beteckning | punkt 1 |
art. 2.5 | på vetenskaplig grund i syfte att und- | |||
vika, förebygga eller minska de skad- | ||||
liga effekterna på människors hälsa | ||||
och/eller miljön i dess helhet och som | ||||
inte får överskridas sedan den nåtts | ||||
1999/30/EG första dotterdirektivet om | som ovan | ingen motsvarande beteckning, 4, 6, 7, | punkt 1 | |
svaveldioxid, kväveoxider, partiklar och | 8 och 9 §§ förordningen om | |||
bly i luften (art 2.5, 3.1, 4.1, 5.1 och | miljökvalitetsnormer | |||
6.1) | i utomhusluft | |||
2000/69/EG andra dotterdirektivet om | som ovan | ingen motsvarande beteckning, 7a och | punkt 1 | |
bensen och koloxid i luften (art. 3.1 | 8a §§ förordningen om miljökvalitets- | |||
och 4.1) | normer i utomhusluft | |||
76/160/EEG om kvaliteten på | b. ”gränsvärde”, skall säkerställas att | ”hösta tillåtna värde”, bilaga 2 till | punkt 1 | |
badvatten (art. 3 och 4) | kvaliteten på badvatten | Naturvårdsverkets föreskrift SNFS | ||
överensstämmer med gränsvärdena, | 1996:6 om strandbadvatten | |||
i bilaga indelade i ”guide” och | i bilaga indelade i ”riktvärde” och | |||
”mandatory” | ”obligatoriskt” | |||
Beteckning på | Direktiv | Beteckning i svensk översättning av | Beteckning i svensk rätt med | Punkt i 5 kap. |
engelska | direktivet | angivande var definition finns eller | 2 § första | |
termen annars förekommer | stycket | |||
miljöbalken | ||||
”value”, | 78/659/EEG om kvaliteten på sådant | a. ”gränsvärden”, medlemsstaterna | ”miljökvalitetsnorm” | punkt 1 |
i bilaga | sötvatten som behöver skyddas eller | skall säkerställa att utvalda | och ”riktvärde” | punkt 2 |
indelade i | förbättras för att upprätthålla | vattendrag uppfyller gränsvärdena | 6 § förordningen om | |
”guide” och | fiskbestånden (art. 5) | |||
i bilaga indelade i ”riktvärde” och | miljökvalitetnormer för fisk och | |||
”imperative” | ||||
”obligatoriskt” | musselvatten | |||
79/923/EEG om kvalitetskrav för | b. ”värden”, medlemsstaterna skall | ”miljökvalitetsnorm” | punkt 1 | |
skaldjursvatten (art. 5 | säkerställa att utvalda vattendrag | och ”riktvärde” | punkt 2 | |
uppfyller kraven | ||||
8 § förordningen om | ||||
i bilaga indelade i ”riktvärde” och | miljökvalitetnormer för fisk och | |||
”obligatoriskt” | musselvatten | |||
”environmental | 2000/60/EG ramdirektivet för vatten | ”miljömål” = de mål som fastställs | ”kvalitetskrav för vattendistrikt” | punkt 1 |
objektives” | (artikel 4) | enligt direktivet och som | (indelas i kvalitetskrav för ytvatten, | |
medlemsländerna skall genomföra alla | grundvatten respektive skyddade | |||
nödvändiga åtgärder för att nå, | områden) 4 kap. 1 § förordningen om | |||
alternativt i syfte att nå | förvaltning av kvaliteten på | |||
vattenmiljön | ||||
”target value” | 96/62/EG, ramdirektivet för luft (art. | ”målvärde” = nivå fastställd för att på | ingen motsvarande beteckning | punkt 2 |
2.6) | lång sikt kunna undvika skadliga | |||
effekter, skall i största möjliga mån | ||||
uppnås inom viss tid | ||||
2002/3/EG tredje dotterdirektivet om | ingen motsvarande beteckning, 9 a § | punkt 2 | ||
ozon i luften (art 2.9 och bilaga I) dels | förordningen om miljökvalitetsnormer i | |||
till skydd för människors hälsa, | utomhusluft | |||
dels till skydd för växtligheten | ||||
Beteckning på | Direktiv | Beteckning i svensk översättning av | Beteckning i svensk rätt med | Punkt i 5 kap. |
engelska | direktivet | angivande var definition finns eller | 2 § första | |
termen annars förekommer | stycket | |||
miljöbalken | ||||
”environmen- | 19996/61/EG IPPC (art 2.7) | a. ”miljökvalitetsnorm” = ett antal | ingen motsvarande beteckning | punkt 1 |
tal quality | krav som skall vara uppfyllda vid en | |||
standard” | viss tidpunkt för en given miljö | |||
2000/60/EG ramdirektivet för vatten | b. ”miljökvalitetsnorm” = | ingen motsvarande beteckning | punkt 2 | |
(art. 2.35) | koncentration av ett viss förorenande | |||
ämne eller en grupp av ämnen som | ||||
inte bör överskridas | ||||
”long term | 2002/3/EG tredje dotterdirektivet om | ”långsiktigt mål”, koncentration under | ingen beteckning i svensk rätt, 9 b § | punkt 2 |
objective” | ozon i luften (art. 2.10) | vilken direkt skadliga verkningar på | förordningen om miljökvalitetsnormer i | |
människors hälsa och/eller miljön som | utomhusluft | |||
helhet enligt aktuella vetenskapliga | ||||
rön är osannolika, skall uppnås på | ||||
lång sikt utom i de fall det inte kan ske | ||||
genom rimliga åtgärder | ||||
”alert | 96/62/EG, ramdirektivet för luft | a. ”tröskelvärde” = en nivå över vilken | ingen direkt motsvarande definition | punkt 4 |
threshold” | (art. 2.7) | en kortvarig exponering över värdet | ||
utgör risker, omedelbara åtgärder | ||||
krävs av medlemsstaterna | ||||
1999/30/EG första dotterdirektivet om | som ovan | ”tröskelvärde för information”, 18 § | punkt 4 | |
svaveldioxid, kväveoxider, partiklar och | förordningen om miljökvalitetsnormer | |||
bly i luften (art. 2.6) | för utomhusluft och bilaga 3 | |||
Beteckning på | Direktiv | Beteckning i svensk översättning av | Beteckning i svensk rätt med | Punkt i 5 kap. |
engelska | direktivet | angivande var definition finns eller | 2 § första | |
termen annars förekommer | stycket | |||
miljöbalken | ||||
2002/3/EG tredje dotterdirektivet om | b. ”tröskelvärde för larm” = en nivå | ”tröskelvärde för larm”, 3 § förordning | punkt 4 | |
ozon i luften (art. 2.11) | över vilken en kortvarig exponering | om miljökvalitetsnormer för utomhus- | ||
utgör en risk för människors hälsa hos | luft | |||
befolkningen i allmänhet och vid vilken | ||||
medlemsstaterna omedelbart skall | ||||
informera allmänheten och anta | ||||
kortsiktiga handlingsplaner i vissa fall | ||||
”information | 2002/3/EG tredje dotterdirektivet om | ”informerande tröskelvärde” = en nivå | ”tröskelvärde för information” 3 § | punkt 4 |
threshold” | ozon i luften (art.2.12) | över vilken en kortvarig exponering | förordning om miljökvalitetsnormer för | |
utgör en risk för människors hälsa i | utomhusluft | |||
särskilt känsliga befolkningsgrupper | ||||
och då information skall ges | ||||
”margin of | 96/62/EG, ramdirektivet för luft (art. | ”toleransmarginal” = det procenttal | ”toleransmarginal”, 3 § förordning om | punkt 4 |
tolerance” | 2.8) | som gränsvärdet får överskridas med | miljökvalitetsnormer för utomhusluft | |
på vissa villkor (vilket specificeras i | ||||
olika artiklar) | ||||
1999/30/EG första dotterdirektivet om | som ovan | som ovan | punkt 4 | |
svaveldioxid, kväveoxider, partiklar och | ||||
bly i luften (art 2.7) | ||||
2000/69/EG andra dotterdirektivet om | som ovan | som ovan | punkt 4 | |
bensen och koloxid i luften (art. 3.1 | ||||
och 4.1) | ||||
Bilaga 7
Miljöbalkens olika avgiftssystem
Typ av mål eller ärende | Reglering i | Systemets huvuddrag |
FAPT* | ||
tillåtlighetsprövning enligt | 1 kap. 3 § | regeringen kan i ett enskilt ärende besluta att sökanden skall |
17 kap. MB | 7 kap. 11 12 §§ | stå för statliga myndigheters kostnader |
myndigheternas arbete timdebiteras med 800 kr/h | ||
tillsyn över försvarets | 1 kap. 4 § | ingen avgift för tillsyn som utövas av generalläkaren |
verksamheter | ||
prövning och tillsyn av miljö- | 2 kap. samt | länsstyrelsen tillsynsmyndighet |
farliga verksamheter på A och | bilaga | en årlig avgift enligt schablon baserad på bransch (se bilaga |
till FAPT); avgiften avser både prövning och tillsyn och | ||
farliga verksamheter med | inkluderar tillsyn enligt 14 kap. | |
tillstånd enligt kap. 6 § MB | ||
kommunens miljönämnd tillsynsmyndighet | ||
en årlig avgift enligt schablon baserad på bransch (se bilaga | ||
till FAPT); avgiften avser enbart prövning | ||
avgift till kommunen för tillsyn tillkommer enligt kommunens | ||
taxa | ||
prövning och tillsyn av | 3 kap. | prövningsavgift |
vattenverksamhet | engångsavgift vid ansökan baserad på främst | |
projektkostnaden eller projektets omfattning | ||
tillsynsavgift | ||
länsstyrelsens tillsyn timdebiteras med 800 kr/h | ||
prövning och tillsyn av | 4 kap. | länsstyrelsen tillsynsmyndighet |
täktverksamhet | en årlig avgift för tillståndspliktiga täkter enligt schablon; | |
avgiften avser både prövning och tillsyn | ||
länsstyrelsens tillsyn i andra fall debiteras med 800 kr/h | ||
(400kr/h vid icke tillståndspliktig husbehovstäkt) enligt | ||
bestämmelser i SNV:s föreskrifter (1999:5) om avgifter för | ||
tillsyn av täkter | ||
kommunens miljönämnd tillsynsmyndighet | ||
en årlig avgift enligt schablon, 30 % lägre än om lst är | ||
tillsynsmyndighet; avgiften avser prövning | ||
avgift för tillsyn till kommunen tillkommer enligt kommunens | ||
taxa | ||
307 |
Bilaga 7 SOU 2005:59
Typ av mål eller ärende | Reglering i | Systemets huvuddrag |
FAPT* | ||
prövning och tillsyn enligt | 5 kap. | rätten att föreskriva om avgifter har delegerats vidare till |
13 kap. MB | ansvariga myndigheter | |
prövning och tillsyn enligt | 6 kap. | avgift för tillstånd till import och överlåtelse |
14 kap. MB | engångsavgift vid ansökan enligt avgiftsförordningen, | |
klassning i FAPT | ||
övriga prövnings- och tillsynsavgifter | ||
rätten att i olika avseenden föreskriva om avgifter har | ||
delegerats till angivna centrala verk | ||
prövning av vissa dispenser | 7 kap. | vissa slag av dispenser och tillstånd (t.ex. strandskydds- |
och tillstånd enligt 7 och 12 | dispens, vilthägn) | |
kap. MB | engångsavgift vid ansökan enligt avgiftsförordningen, | |
klassning i FAPT | ||
prövning och tillsyn enligt | 7 kap. | rätten att i olika avseenden föreskriva om avgifter har |
8 kap. MB | delegerats till angivna centrala verk | |
tillsyn och ärendehand- | 7 kap. | länsstyrelsens arbete timdebiteras med 800 kr/h |
läggning enligt 10 kap. | ||
viss prövning enligt 15 kap. | 7 kap. | avgift för tillstånd till transport av farligt avfall, av avfall |
kontroll av transporter m.m. | ||
engångsavgift vid ansökan enligt avgiftsförordningen, | ||
klassning i FAPT | ||
dispens enligt avfallsförordningen | ||
länsstyrelsens arbete timdebiteras med 800 kr/h | ||
prövning av tillträdesrätt | 7 kap. 13 § | avgift enligt schablonbelopp i FAPT |
28 kap. | ||
övrig tillsyn av central | 7 kap. 14 § | rätten att i olika avseenden föreskriva om avgifter har |
tillsynsmyndighet | delegerats till angivna centrala verk; arbetet skall | |
timdebiteras med belopp verket bestämt |
* FAPT = förordningen om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken.
308
Bilaga 8
Beräkning av statens kostnader och intäkter för prövning och tillsyn av miljöfarlig verksamhet, vattenverksamhet och täkter
I denna bilaga redovisas data och beräkningar som ligger bakom uppgifterna i de tabeller som presenteras i kapitel 4 i betänkandets huvudtext.
Bilagans innehåll
1.Sammanställning av totala kostnader och intäkter detaljerade tabeller
1.1Totala kostnader och intäkter 2002
1.2Totala kostnader och intäkter 2003
2.Sammanställning av totala kostnader och intäkter diagram
2.1Kostnader och avgiftsintäkter för prövning och tillsyn av miljöfarliga verksamheter samt tillsyn av vattenverksamheter
2.2Kostnader och avgiftsintäkter för prövning av vattenverksamheter
2.3Kostnader och avgiftsintäkter för prövning och tillsyn av täkter
3.Allmänt om underlaget och om beräkningsmetoderna
3.1Kostnader och avgiftsintäkter för prövning och tillsyn av miljöfarliga verksamheter och täkter samt tillsyn av vattenverksamheter
3.2Länsstyrelsernas kontoplan
4.Grunddata
4.1Miljödomstolarna intäkter och lönekostnader
4.2Länsstyrelserna intäkter och lönekostnader
4.3Centrala verk lönekostnader
309
1 Sammanställning av totala kostnader och intäkter detaljerade tabeller
1.1Totala kostnader och intäkter år 2002, miljoner kronor
Statens kostnader, Mkr | Statens intäkter via | ||||||||||||||
avgifter, Mkr | |||||||||||||||
Tillsyn | Summa | ||||||||||||||
Prövning | kostnader per | Prövning | Tillsyn | ||||||||||||
Operativ tillsyn | Tillsynsvägledning | ||||||||||||||
m.m. (anmälan) | verksamhetsslag | ||||||||||||||
Miljöfarlig | MD | 14,5 | MD | MD | |||||||||||
verksamhet | lst | 62,4 | 81,4 | lst | 19,5 | 19,5 | lst | 33,2 | 141,4 | ||||||
40,5 | |||||||||||||||
(9 kap. MB) | verk | 4,5 | verk | verk | 7,3 | 94,0 | |||||||||
Vattenverk- | MD | 21,8 | MD | MD | |||||||||||
sam het | lst | 8,2* | 35,4 | lst | 4,7 | 4,7 | lst | 5,4 | 6,0 | 46,1 | 7,9 | ||||
(11 kap. MB) | verk | 5,4 | verk | verk | 0,6 | ||||||||||
Täkter | MD | MD | MD | ||||||||||||
(12 kap. MB) | lst | 18,3 | 18,6 | lst | 2,8 | 2,8 | lst | 1,6 | 2,2 | 23,6 | 11,4 | ||||
verk | 0,3 | verk | verk | 0,6 | |||||||||||
Summa | 135,4 | 27,0 | 48,7 | 113,3 | |||||||||||
Summa | 135,4 | 75,7 | 113,3 | ||||||||||||
Summa | 211,1 | 113,3 | |||||||||||||
*varav markavvattning 1,9 Mkr.
1.2Totala kostnader och intäkter år 2003, miljoner kronor
Statens kostnader, Mkr | Statens intäkter via | ||||||||||||||
avgifter, Mrk | |||||||||||||||
Tillsyn | Summa | ||||||||||||||
Prövning | kostnader per | Prövning | Tillsyn | ||||||||||||
Operativ tillsyn | Tillsynsvägledning | ||||||||||||||
m.m. (anmälan) | verksamhetsslag | ||||||||||||||
Miljöfarlig | MD | 14,9 | MD | MD | |||||||||||
verksamhet | lst | 61,6 | 82,0 | lst | 24,2 | 24,2 | lst | 25,4 | 138,7 | ||||||
32,5 | |||||||||||||||
(9 kap. MB) | verk | 5,5 | verk | verk | 7,1 | 94,8 | |||||||||
Vattenverk- | MD | 20,6 | MD | MD | |||||||||||
sam het | lst | 7,8* | 33,3 | lst | 5,8 | 5,8 | lst | 7,4 | 8,1 | 47,2 | 6,5 | ||||
(11 kap. MB) | verk | 4,9 | verk | verk | 0,7 | ||||||||||
Täkter | MD | MD | MD | ||||||||||||
(12 kap. MB) | lst | 19,0 | 19,2 | lst | 3,4 | 3,4 | lst | 1,7 | 2,4 | 25,0 | 12,9 | ||||
verk | 0,2 | verk | verk | 0,7 | |||||||||||
Summa | 134,5 | 33,4 | 43,0 | 114,2 | |||||||||||
Summa | 134,5 | 76,4 | 114,2 | ||||||||||||
Summa | 210,9 | 114,2 | |||||||||||||
*varav markavvattning 1,2 Mkr.
Bilaga 8 | SOU 2005:59 |
2Sammanställning av kostnader och intäkter diagram
I diagrammen nedan anges kostnader och intäkter som medelvärden för åren 2002 och 2003. Avgifterna för miljöfarlig verksamhet, prövning och tillsyn, samredovisas med avgifterna för vattenverksamhet, tillsyn (samt prövning markavvattning) och de avgifter och kostnader som gäller dessa områden redovisas alltså gemensamt. Avgifterna för vattenverksamhet som prövas av miljödomstolarna redovisas separat och har ett eget diagram. Täktavgifterna avser prövning och tillsyn av täkter.
I kostnadsstaplarna har i varje diagram med ett streck redovisats ett intervall som anger hur totalkostnaden skulle påverkas om faktorn för overheadkostnaderna skulle vara 1,4 eller 1,6 istället för 1,5 som vi antagits.
2.1Kostnader och avgiftsintäkter för prövning och tillsyn av miljöfarliga verksamheter samt tillsyn av vattenverksamheter
180 | |||
160 | |||
8 | |||
140 | 6 | ||
6 | |||
10 | |||
120 | 13 | tillsynsvägledning | |
anm., info, rådg., m.m. vv | |||
år | 5 | avgiftsadm. mfv | |
per | |||
100 | info, rådgivn., mfv | ||
kronor | |||
22 | |||
anmälan, mfv | |||
miljoner | 80 | 2 | tillsyn enl TU:s def. vv |
tillsyn enl TU:s def., mfv | |||
prövning vv (markavv.) | |||
60 | prövning mfv | ||
94 | |||
40 | 82 | ||
20 | |||
0 | |||
kostnader | avgifter | ||
1 | 2 |
312
SOU 2005:59 | Bilaga 8 |
2.2Kostnader och avgiftsintäkter för prövning av vattenverksamheter
miljoner kronor per år
35
30
25
20
15
10
5
0
33
7
kostnader | avgiftsintäkter |
1 | 2 |
2.3Kostnader och avgiftsintäkter för prövning och tillsyn av täkter
miljoner kronor
35
30
25
20
15
10
5
0
5
19
12
kostnader | avgifter |
1 | 2 |
313
Bilaga 8 | SOU 2005:59 |
3Allmänt om underlaget och om beräkningsmetoderna
I tabellsammanställningarna i avsnitt 1 ovan har de totala kostnaderna beräknats på samma sätt som i den prognos som Naturvårdsverket redovisade inför miljöbalkens ikraftträdande (SOU 1998:35, del 2). Det innebär att de grunddata om lönekostnader som erhållits från länsstyrelser och centrala verk (uppgifterna i avsnitten 3.2 och 3.3 nedan) har multiplicerats med följande faktorer:
Faktorns storlek | Faktorn avser att täcka |
1,1 | en förväntad underredovisning av tid för kompetensuppbyggnad, |
interna möten m.m. | |
1,4 | LKP, dvs. lönekostnadspåslag på grund av sociala avgifter m.m. |
1,5 | övergripande kostnader för lokaler, myndighetsgemensam personal, |
administration m.m. |
För att få den totala kostnaden vid länsstyrelser och centrala verk har lönekostnaderna alltså sammantaget multiplicerats med faktorn 2,31. När det gäller miljödomstolarna har Domstolsverket lämnat uppgifter om domstolarnas totala lönekostnader uppgifterna bygger alltså inte på tidsredovisningar och faktorn 1,1 har därför inte tillämpats. De kostnader Kammarkollegiet redovisat som icke ersatta rättegångskostnader har överhuvudtaget inte multiplicerats med någon faktor.
3.1Kostnader och avgiftsintäkter för prövning och tillsyn av miljöfarliga verksamheter och täkter samt tillsyn av vattenverksamheter
Den schematiska tabellen nedan visar hur grunddata från avsnitt 4 har sammanställts till tabellerna i avsnitt 1. Exempelvis utgörs kostnaden för prövning av miljöfarlig verksamhet av kostnader för centrala verk (verk), miljödomstolar (MD) och länsstyrelser (lst). Länsstyrelsernas kostnader motsvarar då posterna 5510, 5511, 5512 och 5513 enligt länsstyrelsernas kontoplan. Kontoplanen redovisas i avsnitt 3.2. I tabellen anges också under vilken inkomsttitel avgifterna redovisas i statsbudgeten. De intäkter som länsstyrelserna tar in för prövning och tillsyn av miljöfarlig verksamhet samt tillsyn av vattenverksamhet redovisas gemensamt som miljöskyddsavgift.
314
SOU 2005:59 Bilaga 8
Statens kostnader | Statens intäkter via avgifter | ||||||
Tillsyn | |||||||
Prövning | Operativ | Tillsyns- | Prövning | Tillsyn | |||
tillsyn | vägledning | ||||||
verl | verk | ||||||
MD | |||||||
miljöfarlig | lst: | lst: | lst: | lst (miljöskyddsavgift) | |||
verksamhet | 5510 | 5553 | 5550 | ||||
(9 kap. MB) | 5511 | 5554 | 5551 | ||||
5512 | 5555 | 5552 | |||||
5513 | 5556 | ||||||
verk | verk | ||||||
vattenverksamhet | MD | MD | |||||
lst: | lst: | lst: | |||||
(miljöskydds- | |||||||
(11 kap. MB) | 5310 | 5351 | 5350 | ||||
avgift) | |||||||
5311 | |||||||
5312* | |||||||
verk | verk | ||||||
täkter | MD | ||||||
lst: | lst: | lst: | lst (täktavgift) | ||||
(12 kap. MB) | |||||||
5410 | 5451 | ||||||
5411 | 5452 | 5450 |
*redovisas även separat.
3.2Länsstyrelsernas kontoplan
53 Vattenverksamhet
531 Prövning av vattenverksamhet
5310 Tidigt samråd och beslut om betydande miljöpåverkan
5311 Tillståndsprövning i miljödomstolen
5312 Markavvattning
535 Tillsyn av vattenverksamhet
5350 Främjande och förebyggande operativ tillsyn
prövning av anmälan
information och rådgivning
avgift för tillsyn
5351 Inspektion och kontroll inom operativ tillsyn
kontroll av tillstånd
granskning av rapporter
förelägganden
miljösanktionsavgift
åtalsanmälan
539 Övriga ärenden inom vattenverksamhet
315
Bilaga 8 | SOU 2005:59 |
54 Täkter, mineral- och torvfyndigheter
541 Prövning av täkter*
5410 Tidigt samråd och beslut om betydande miljöpåverkan
5411 Tillståndsprövning
545 Tillsyn av täkter
5450 Främjande och förebyggande operativ tillsyn
prövning av anmälan
information och rådgivning
årlig avgift
5451 Inspektion och kontroll inom operativ tillsyn
kontroll av tillstånd
granskning av rapporter
föreläggande
miljösanktionsavgift
åtalsanmälan
5452 Förordnande om tillståndsplikt (avser husbehovstäkt)
549 Övriga ärenden inom täkter, mineral och torvfyndigheter
*Endast prövning enligt miljöbalken; prövning enligt minerallagen och lagen om vissa torvfyndigheter redovisas inte här.
55 Miljöfarlig verksamhet
551 Prövning av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. miljöbalken (inkl. tidigt samråd)
5510 Tidigt samråd och beslut om betydande miljöpåverkan
5511 Prövning vid miljöprövningsdelegationen
5512 Övrig prövning
5513 Talan i miljödomstol
555 Tillsyn av miljöfarlig verksamhet
5550 Anmälningsärenden (främjande och förebyggande operativ tillsyn)
5551 Avgifter för prövning och tillsyn av miljöfarlig verksamhet (främjande och förebyggande operativ tillsyn)
5552 Övrig främjande och förebyggande operativ tillsyn
information, rådgivning m.m., exklusive 5550 och 5551 5553 Egeninitierad tillsyn (inspektion och kontroll)
5554 Miljörapporter (inspektion och kontroll)
granskning
dataläggning av emissioner
5555 Miljösanktionsavgifter, åtalsanmälan (inspektion och kontroll)handläggning och uppföljning
5556 Övrig inspektion och kontroll inom operativ tillsyn
externt initierad inspektion och kontroll m.m. exklusive 5553, 5554 och 5555
559 Övriga ärenden inom miljöfarlig verksamhet
316
SOU 2005:59 | Bilaga 8 |
4 Grunddata
4.1Miljödomstolarna intäkter och lönekostnader
Domstolsverket har redovisat följande uppgifter om ansökningsavgifter för de fem miljödomstolarna. Avgifterna benämns som ansökningsavgifter i miljömål. Det motsvarar vad vi kallat prövningsavgifter för vattenmål, som är det enda slag av avgifter som administreras av miljödomstolarna.
Intäkter via avgifter för prövning av vattenverksamheter
År 2002 | År 2003 | |
Miljödomstolen i Stockholm | 2 156 445 kr | 1 282 897 kr |
Miljödomstolen i Växjö | 3 407 380 kr | 1 645 450 kr |
Miljödomstolen i Vänersborg | 609 501 kr | 1 341 358 kr |
Miljödomstolen i Östersund | 632 065 kr | 832 919 kr |
Miljödomstolen i Umeå | 1 092 745 kr | 1 424 648 kr |
Summa | 7 898 136 kr | 6 527 272 kr |
Domstolsverket har också redovisat uppgifter om lönekostnader vid miljödomstolarna. De redovisas som lönekostnaderna för miljödomstolarnas personal. I uppgiften ingår därmed inte lönekostnader för gemensam administrativ personal vid tingsrätterna.
I miljödomstolarnas arbete ingår både prövning av miljömål som första instans (vattenverksamhet,
I Domstolsverkets rapport Erfarenheter av miljöbalksreformen,
317
Bilaga 8 | SOU 2005:59 |
beräknades då uppgå till 80 000 kr, medan styckkostnaden för överklagningsavgöranden beräknades till 35 000 kr. I dessa styckkostnader ingår förutom lönekostnader även kostnader för lokaler, förvaltning, Domstolsverkets arbete m.m.
Enligt Domstolsverkets statistik var förhållandet mellan antalet överklagningsmål och antalet förstainstansmål följande under 2002 och 2003.
År 2002 | År 2003 | ||||
Miljödomstol | Avgöranden som | Avgöranden av | Avgöranden som | Avgöranden av | |
första instans | överklaganden | första instans | överklaganden | ||
Stockholm | 114 | 281 | 115 | 411 | |
Växjö | 246 | 330 | 118 | 391 | |
Vänersborg | 132 | 201 | 186 | 246 | |
Östersund | 51 | 111 | 50 | 95 | |
Umeå | 48 | 72 | 96 | 89 | |
Summa | 591 | 995 | 565 | 1 232 | |
Avgöranden totalt | 1 586 | 1 797 | |||
Andel av årets | 37 % | 63 % | 31 % | 69 % | |
avgöranden | |||||
Med samma förhållande mellan styckkostnaderna för överklagningsmål och förstainstansmål som enligt Domstolsverkets rapport, skulle 57 % av kostnaderna för år 2002 och 51 % av kostnaderna för år 2003 hänföras till förstainstansprövningarna.
De uppgifter vi fått om lönekostnader samt beräknade kostnader för förstainstansprövningen framgår av följande tabell.
År 2002 | År 2003 | |
Lönekostnader för miljödomstolarna totalt | 40 622 713 kr | 43 661 094 kr |
Kostnader för förstainstansprövningar | 21 530 037 kr | 23 140 379 kr |
Det skulle också vara av intresse att veta hur stor andel av kostnaderna för förstainstansprövningen som hänför sig till mål om miljöfarligverksamhet respektive vattenverksamhet. De förstainstansmål som gäller ersättning för skador m.m. eller utdömande av viten, dvs. ”övriga mål” är inte av intresse för denna utredning och deras del av kostnaderna skall räknas bort. Antalet avgöranden av olika slag vid de fem miljödomstolarna var under åren 2002 och 2003 följande.
318
SOU 2005:59 Bilaga 8
År 2002 | År 2003 | |||||
mfv | vv | övriga | mfv | vv | övriga | |
Miljödomstolen i Stockholm | 19 | 73 | 22 | 16 | 70 | 29 |
Miljödomstolen i Växjö | 31 | 180 | 35 | 23 | 49 | 46 |
Miljödomstolen i Vänersborg | 29 | 71 | 32 | 26 | 111 | 49 |
Miljödomstolen i Östersund | 4 | 41 | 6 | 6 | 35 | 9 |
Miljödomstolen i Umeå | 6 | 37 | 5 | 12 | 76 | 8 |
Summa | 89 | 402 | 100 | 83 | 341 | 141 |
Miljödomstolarna har sammantaget uppskattat att målen om miljöfarlig verksamhet i genomsnitt är tre gånger så resurskrävande som målen om vattenverksamhet. När det gäller gruppen ”övriga mål” utgörs den enligt uppgifter från en domstol till drygt hälften av vitesmål och till knappt hälften av mål om skadeersättning m.m. Ett vitesmål motsvarar resursmässigt ett överklagningsmål, medan ett mål om ersättning nästan motsvarar ett mål om miljöfarlig verksamhet.
Sammantaget kan kostnaderna för förstainstansprövningen uppskattas fördela sig på de tre måltyperna på följande sätt.
År 2002 | År 2003 | |
Miljöfarlig verksamhet | 6,9 | 7,1 |
Vattenverksamhet | 10,4 | 9,8 |
Övriga mål | 4,2 | 6,2 |
Summa | 21,5 | 23,1 |
319
Bilaga 8 | SOU 2005:59 |
4.2Länsstyrelserna intäkter och lönekostnader
Flera länsstyrelser har kommenterat avgiftsintäkterna som gäller tillsyn för vattenverksamheter. De tas inte ut eller tas ut i liten omfattning. Vid vissa länsstyrelser tas intäkterna från tillståndsprövning av markavvattning upp under annan inkomsttitel rutinerna kan vara olika mellan olika länsstyrelser.
För någon länsstyrelse ingår arbetet med yttranden i ärenden som överklagats till miljödomstolar och Miljööverdomstolen i kostnadsuppgifterna. Detta har i tabellerna nedan kompenserats genom ett avdrag på 5 %. Någon annan länsstyrelse har redovisat uppgifter som inkluderat myndighetsövergripande kostnader med ca 24 %. I tabellerna har dessa kostnader tagits bort.
Intäkter via avgifter
År 2002 | År 2003 | |||||
Miljöskyddsavgift | Täktavgift | Miljöskyddsavgift | Täktavgift | |||
2537 | 2439 | 2537 | 2539 | |||
Blekinge län | 2 597 000 | 262 000 | 2 627 000 | 289 000 | ||
Dalarnas län | 3 459 395 | 616 385 | 3 448 937 | 511 656 | ||
Gotlands län | 465 100 | 155 725 | 617 400 | 168 000 | ||
Gävleborgs län | 4 376 631 | 809 530 | 4 153 875 | 534 159 | ||
Hallands län | 2 863 400 | 326 112 | 2 682 136 | 303 960 | ||
Jämtlands län | 1 668 770 | 362 186 | 1 666 720 | 629 497 | ||
Jönköpings län | 5 620 097 | 724 953 | 5 310 550 | 812 182 | ||
Kalmar län | 3 911 200 | 363 824 | 3 846 588 | 401 025 | ||
Kronobergs län | 2 737 000 | 464 900 | 2 755 820 | 400 467 | ||
Norrbottens län | 3 176 000 | 758 000 | 3 248 000 | 962 000 | ||
Skåne län | 13 090 000 | 911 000 | 13 037 000 | 1 222 000 | ||
Stockholms län | 5 514 256 | 639 934 | 5 861 420 | 725 315 | ||
Södermanlands län | 2 743 000 | 268 000 | 2 571 000 | 196 000 | ||
Uppsala län | 2 118 200 | 405 000 | 1 983 500 | 334 200 | ||
Värmlands län | 4 761 277 | 341 313 | 4 754 350 | 470 904 | ||
Västerbottens län | 3 184 733 | 796 019 | 4 367 158 | 1 315 348 | ||
Västernorrlands län | 4 209 575 | 703 290 | 4 127 031 | 932 342 | ||
Västmanlands län | 2 586 790 | 335 851 | 2 585 523 | 267 154 | ||
Västra Götalands län | 16 213 248 | 933 401 | 16 421 761 | 890 030 | ||
Örebro län | 3 610 200 | 475 100 | 3 722 300 | 823 500 | ||
Östergötlands län | 5 138 000 | 791 000 | 5 033 000 | 712 000 | ||
Summa | 94 038 000 | 11 436 000 | 94 813 000 | 12 896 00 |
320
SOU 2005:59 Bilaga 8
Lönekostnader år 2002, vattenverksamhet
Prövning | Tillsyn | Övriga | |||||
ärenden | |||||||
531 | 535 | ||||||
539 | |||||||
5310 | 5311 | 5312 | 5350 | 5351 | |||
Blekinge län | 6 450 | 28 000 | 5 400 | 30 300 | |||
Dalarnas län | 38 985 | 14 437 | 31 109 | 5 271 | 13 354 | ||
Gotlands län | 5 517 | 5 561 | 9 532 | 265 | 16 062 | 1 663 | |
Gävleborgs län | 87 948 | 51 590 | 16 110 | 277 944 | 15 531 | 7 300 | |
Hallands län | 6 494 | 24 571 | 36 564 | 146 399 | 26 816 | 20 739 | |
Jämtlands län | 49 031 | 86 424 | 30 180 | 69 538 | 44 183 | 17 556 | |
Jönköpings län | 55 000 | 110 000 | 115 000 | 59 000 | 275 000 | 1 000 | |
Kalmar län | 22 026 | 21 039 | 3 491 | 65 774 | 23 937 | 9 415 | |
Kronobergs län | 4 667 | 4 803 | 96 269 | 14 033 | 107 074 | ||
Norrbottens län | 204 000 | 179 000 | 42 000 | 156 000 | 265 000 | ||
Skåne län | 300 000 | 63 000 | 30 000 | 248 000 | 113 000 | 9 000 | |
Stockholms län | 288 000 | ||||||
Södermanlands län | 27 633 | ||||||
Uppsala län | 32 100 | 276 400 | 23 600 | 46 500 | 40 200 | 72 200 | |
Värmlands län | 50 400 | 42 700 | 40 950 | 10 850 | 449 050 | ||
Västerbottens län | 104 378 | 85 213 | 25 136 | 66 818 | 58 680 | 9 139 | |
Västernorrlands län | 82 580 | 61 518 | 13 844 | 63 711 | 33 299 | 5 434 | |
Västmanlands län | 7 114 | 0 | 690 | 6 831 | 4 537 | 22 852 | |
Västra Götalands län | 70 000 | 113 500 | 139 200 | 552 600 | 42 600 | 67 900 | |
Örebro län | 3 600 | 1 600 | 27 500 | 314 300 | 249 300 | 22 500 | |
Östergötlands län | 27 000 | 36 000 | 20 000 | 34 000 | 103 000 | 1 000 | |
Summa | 1 157 000 | 1 192 000 | 690 000 | 2 194 000 | 1 900 000 | 281 000 | |
(exkl. Stockholm) | |||||||
Summa | 3 327 000 | 2 194 000 | 1 900 000 | 281 000 | |||
(inkl. Stockholm) | |||||||
Med ”övriga ärenden” | 3 555 000 | 2 344 000 | 2 030 000 | ||||
fördelade proportionellt | |||||||
*varav 779 000 för markavvattning. |
321
Bilaga 8 SOU 2005:59
Lönekostnader år 2002, täkter
Prövning | Tillsyn | Övriga | |||||
ärenden | |||||||
541 | 545 | ||||||
549 | |||||||
5410 | 5411 | 5450 | 5451 | 5452 | |||
Blekinge län | 5 100 | 33 450 | 45 600 | ||||
Dalarnas län | 85 561 | 152 076 | 49 259 | 56 267 | 24 150 | ||
Gotlands län | 18 307 | 82 069 | 3 435 | 16 660 | 17 783 | ||
Gävleborgs län | 48 852 | 224 721 | 11 382 | 48 202 | 0 | 1 745 | |
Hallands län | 63 855 | 327 836 | 31 925 | 38 775 | 0 | 58 641 | |
Jämtlands län | 68 917 | 584 434 | 25 701 | 73 518 | 0 | 60 582 | |
Jönköpings län | 61 000 | 247 000 | 12 000 | 90 000 | 1 000 | 106 000 | |
Kalmar län | 63 192 | 232 663 | 13 674 | 37 463 | 0 | 64 878 | |
Kronobergs län | 97 672 | 146 508 | 8 953 | 101 068 | 0 | 107 986 | |
Norrbottens län | 67 000 | 565 000 | 40 000 | 148 000 | |||
Skåne län | 115 000 | 573 000 | 7 000 | 56 000 | 0 | 7 000 | |
Stockholms län | 810 000 | 285 000 | |||||
Södermanlands län | 268 498 | ||||||
Uppsala län | 21 700 | 36 800 | 8 600 | 8 300 | 15 000 | ||
Värmlands län | 59 500 | 244 300 | 56 000 | 55 300 | 51 800 | ||
Västerbottens län | 128 353 | 234 852 | 8 939 | 43 859 | 303 | 8 132 | |
Västernorrlands län | 99 519 | 212 376 | 64 395 | 49 400 | 168 | 51 287 | |
Västmanlands län | 24 092 | 266 270 | 52 001 | 27 092 | 0 | 8 249 | |
Västra Götalands län | 103 400 | 752 900 | 57 600 | 30 700 | 9 446 | ||
Örebro län | 68 700 | 152 300 | 19 000 | 4 400 | 2 600 | 8 500 | |
Östergötlands län | 34 000 | 246 000 | 36 000 | 55 000 | 38 000 | ||
Summa | |||||||
(exkl. Stockholm, | 1 234 000 | 5 102 000 | 551 000 | 940 000 | 4 000 | 639 000 | |
Södermanland) | |||||||
Summa | |||||||
(inkl. Stockholm, | 7 414 000 | 656 000 | 1 124 000 | 639 000 | |||
Södermanland, | |||||||
proportionellt fördelade) | |||||||
Med ”övriga ärenden” | 7 929 000 | 701 000 | 1 202 000 | ||||
fördelade proportionellt | |||||||
322
Lönekostnader år 2003, miljöfarlig verksamhet
Prövning | Tillsyn | Övriga | |||||||||||||||||
ärenden | |||||||||||||||||||
551 | 555 | ||||||||||||||||||
559 | |||||||||||||||||||
5510 | 5511 | 5512 | 5513 | 5550 | 5551 | 5552 | 5553 | 5554 | 5555 | 5556 | |||||||||
Blekinge län | 140 000 | 565 920 | 22 080 | 48 320 | 67 680 | 36 480 | 24 320 | 141 280 | 84 000 | 39 520 | 99 200 | 320 | |||||||
Dalarnas län | 104 953 | 423 316 | 12 352 | 94 821 | 123 296 | 39 955 | 121 424 | 159 396 | 91 484 | 12 757 | 237 522 | 53 980 | |||||||
Gotlands län | 32 382 | 345 398 | 11 105 | 10 157 | 6 452 | 2 960 | 6 028 | 6 654 | 7 272 | 7 271 | |||||||||
Gävleborgs län | 123 066 | 530 713 | 28 565 | 429 056 | 198 310 | 58 942 | 564 943 | 264 059 | 123 371 | 23 020 | 75 793 | 329 730 | |||||||
Hallands län | 166 965 | 793 478 | 11 494 | 207 023 | 35 159 | 49 061 | 118 601 | 45 203 | 32 771 | 8 173 | 12 553 | 36 143 | |||||||
Jämtlands län | 66 237 | 451 154 | 918 | 33 216 | 104 638 | 11 387 | 173 710 | 45 506 | 82 801 | 113 698 | 4 345 | 1 496 | |||||||
Jönköpings län | 131 000 | 875 000 | 2 000 | 154 000 | 169 000 | 37 000 | 45 000 | 128 000 | 5 000 | 43 000 | 470 000 | 149 000 | |||||||
Kalmar län | 258 986 | 893 892 | 25 763 | 21 117 | 151 129 | 73 358 | 318 981 | 71 704 | 53 716 | 13 160 | 64 758 | 69 989 | |||||||
Kronobergs län | 98 353 | 449 285 | 2 479 | 57 028 | 56 615 | 22 117 | 0 | 279 572 | 106 288 | 19 638 | 44 119 | 44 631 | |||||||
Norrbottens län | 211 000 | 442 000 | 54 000 | 130 000 | 75 000 | 23 428 | 54 000 | 125 000 | 100 000 | 2 000 | 7 000 | 53 000 | |||||||
Skåne län | 325 000 | 3 114 000 | 101 000 | 243 000 | 587 000 | 122 000 | 703 000 | 307 000 | 330 000 | 2 000 | 501 000 | 214 000 | |||||||
Stockholms län | 3 578 000 | 3 930 000 | 141 000 | ||||||||||||||||
Södermanlands län | 1 750 617 | 683 436 | |||||||||||||||||
4 368 | |||||||||||||||||||
Uppsala län | 80 800 | 12 200 | 40 800 | 22 200 | 43 700 | 46 000 | 48 100 | 15 000 | 51 900 | 190 700 | |||||||||
229 000 | 43 600 | ||||||||||||||||||
Värmlands län | 103 600 | 750 400 | 5 600 | 257 250 | 148 400 | 53 200 | 707 700 | 73 850 | 79 100 | 23 300 | 68 600 | 70 700 | |||||||
Västerbottens län | 131 830 | 297 919 | 21 682 | 111 193 | 158 793 | 164 500 | 76 181 | 104 343 | 40 255 | 16 434 | 88 736 | 105 355 | |||||||
Västernorrlands län | 125 017 | 547 798 | 100 694 | 143 834 | 209 676 | 32 294 | 129 595 | 4 472 | 62 531 | 9 271 | 42 102 | 9 177 | |||||||
Västmanlands l än | 37 266 | 532 780 | 4 420 | 21 694 | 43 607 | 82 468 | 87 559 | 63 680 | 28 570 | 11 260 | 16 515 | 34 519 | |||||||
Västra Götalands län | 210 300 | 1 968 200 | 9 700 | 273 800 | 527 100 | 88 100 | 604 300 | 348 200 | 404 600 | 34 200 | 465 700 | 113 000 | |||||||
Örebro län | 121 200 | 681 000 | 4 900 | 52 300 | 119 000 | 23 500 | 153 300 | 144 300 | 93 500 | 14 500 | 137 400 | 150 900 | |||||||
Östergötlands län | 151 000 | 946 000 | 6 000 | 132 000 | 260 000 | 43 000 | 222 000 | 361 000 | 116 000 | 30 000 | 397 000 | 27 000 | |||||||
Summa | 2 619 000 | 14 837 000 | 426 000 | 2 464 000 | 3 085 000 | 989 000 | 4 152 000 | 2 719 000 | 1 889 000 | 431 000 | 2 791 000 | 1 661 000 | |||||||
(exkl. Stockholm, | |||||||||||||||||||
Södermanland) | |||||||||||||||||||
Summa | |||||||||||||||||||
(inkl. Stockholm, | 25 675 000 | 10 589 000 | 10 080 000 | 1 802 000 | |||||||||||||||
Södermanland, | |||||||||||||||||||
proportionellt fördelade) | |||||||||||||||||||
Med ”övriga ärenden” | 26 673 000 | 11 001 000 | 10 472 000 | ||||||||||||||||
fördelade proportionellt | |||||||||||||||||||
Bilaga 8 SOU 2005:59
Lönekostnader år 2003, vattenverksamhet
Prövning | Tillsyn | Övriga | ||||||||
ärenden | ||||||||||
531 | 535 | |||||||||
539 | ||||||||||
5310 | 5311 | 5312 | 5350 | 5351 | ||||||
Blekinge län | 13 280 | 33 760 | 6 560 | 28 960 | 6 880 | |||||
Dalarnas län | 18 285 | 23 609 | 32 326 | 71 016 | 8 903 | 2 235 | ||||
Gotlands län | 2 425 | 1 659 | 11 439 | 564 | 16 272 | 1 410 | ||||
Gävleborgs län | 56 849 | 58 256 | 3 128 | 317 365 | 25 573 | 26 642 | ||||
Hallands län | 8 841 | 20 404 | 16 771 | 151 298 | 144 552 | 14 405 | ||||
Jämtlands län | 103 981 | 100 164 | 21 496 | 113 087 | 66 522 | 5 686 | ||||
Jönköpings län | 48 000 | 101 000 | 42 000 | 94 000 | 171 000 | 5 000 | ||||
Kalmar län | 33 757 | 34 231 | 34 912 | 83 935 | 40 492 | 20 724 | ||||
Kronobergs län | 20 348 | 38 961 | 68 500 | 48 416 | 37 159 | 9 240 | ||||
Norrbottens län | 316 000 | 268 000 | 38 000 | 178 000 | 185 000 | 1 000 | ||||
Skåne län | 285 000 | 67 000 | 17 000 | 350 000 | 78 000 | 5 000 | ||||
Stockholms län | 400 000 | 1 219 000 | 21 000 | |||||||
Södermanlands län | 119 387 | |||||||||
Uppsala län | 27 600 | 17 900 | 4 900 | 60 200 | 31 100 | 40 500 | ||||
Värmlands län | 23 450 | 53 900 | 25 550 | 4 200 | 311 150 | 27 300 | ||||
Västerbottens län | 143 553 | 109 973 | 8 336 | 56 068 | 37 648 | 12 084 | ||||
Västernorrlands län | 98 788 | 58 998 | 7 248 | 73 919 | 54 666 | 1 313 | ||||
Västmanlands län | 18 533 | 0 | 744 | 9 689 | 4 962 | 30 011 | ||||
Västra Götalands län | 51 300 | 127 400 | 79 900 | 689 900 | 166 900 | 37 200 | ||||
Örebro län | 26 700 | 9 400 | 13 700 | 100 400 | 218 000 | 15 000 | ||||
Östergötlands län | 14 000 | 4 000 | 10 000 | 21 000 | 153 000 | 1 000 | ||||
Summa | 1 310 000 | 1 129 000 | 436 000 | 2 429 000 | 1 900 000 | 275 000 | ||||
(exkl. Stockholm) | ||||||||||
Summa | 3 275 000 | 3 113 000 | 2 435 000 | 296 000 | ||||||
(inkl. Stockholm) | ||||||||||
Med ”övriga ärenden” | 3 385 000* | 3 217 000 | 2 517 000 | |||||||
fördelade proportionellt | ||||||||||
*varav 513 000 kr för markavvattning. |
324
SOU 2005:59 Bilaga 8
Lönekostnader år 2003, täkter
Prövning | Tillsyn | Övriga | |||||
ärenden | |||||||
541 | 545 | ||||||
549 | |||||||
5410 | 5411 | 5450 | 5451 | 5452 | |||
Blekinge län | 27 680 | 104 480 | 42 720 | 10 080 | |||
Dalarnas län | 105 243 | 230 856 | 55 510 | 83 306 | 23 839 | ||
Gotlands län | 34 817 | 85 268 | 22 783 | 35 064 | 13 914 | ||
Gävleborgs län | 32 024 | 261 231 | 5 489 | 60 239 | 0 | 28 815 | |
Hallands län | 58 073 | 477 667 | 39 654 | 45 659 | 0 | 59 895 | |
Jämtlands län | 115 884 | 573 092 | 2 024 | 45 147 | 0 | 17 310 | |
Jönköpings län | 48 000 | 201 000 | 33 000 | 57 000 | 0 | 30 000 | |
Kalmar län | 51 901 | 230 606 | 758 | 33 417 | 0 | 62 451 | |
Kronobergs län | 121 578 | 268 778 | 28 994 | 96 254 | 3 554 | 36 035 | |
Norrbottens län | 213 000 | 266 000 | 39 814 | 195 000 | |||
Skåne län | 43 000 | 720 000 | 3 000 | 34 000 | 2 000 | 5 000 | |
Stockholms län | 825 000 | 215 000 | 4 700 | ||||
Södermanlands län | 331 494 | 22 530 | |||||
Uppsala län | 30 100 | 135 300 | 26 700 | 21 900 | 95 400 | ||
Värmlands län | 63 000 | 164 500 | 49 700 | 42 350 | 80 500 | ||
Västerbottens län | 72 578 | 288 623 | 5 274 | 158 794 | 0 | 65 749 | |
Västernorrlands län | 95 020 | 212 030 | 58 056 | 34 978 | 0 | 114 380 | |
Västmanlands län | 29 983 | 228 723 | 68 089 | 38 056 | 0 | 7 597 | |
Västra Götalands län | 56 600 | 359 300 | 55 700 | 123 100 | 4 200 | ||
Örebro län | 31 900 | 280 700 | 28 200 | 84 300 | 1 400 | 13 400 | |
Östergötlands län | 35 000 | 192 000 | 56 000 | 35 000 | 17 000 | ||
Summa | |||||||
(exkl. Stockholm, | 1 265 000 | 5 280 000 | 622 000 | 1 233 000 | 7 000 | 675 000 | |
Södermanland) | |||||||
Summa | |||||||
(inkl. Stockholm, | 7 701 000 | 701 000 | 1 398 000 | 680 000 | |||
Södermanland, | |||||||
proportionellt fördelade) | |||||||
Med ”övriga ärenden” | 8 235 000 | 750 000 | 1 495 000 | ||||
fördelade proportionellt | |||||||
325
Lönekostnader år 2002, miljöfarlig verksamhet
Prövning | Tillsyn | Övriga | ||||||||||||||||
ärenden | ||||||||||||||||||
551 | 555 | |||||||||||||||||
559 | ||||||||||||||||||
5510 | 5511 | 5512 | 5513 | 5550 | 5551 | 5552 | 5553 | 5554 | 5555 | 5556 | ||||||||
Blekinge län | 94 800 | 486 150 | 25 200 | 28 200 | 18 750 | 40 650 | 57 450 | 152 100 | 14 400 | 174 600 | ||||||||
Dalarnas län | 129 791 | 321 634 | 23 651 | 19 596 | 268 538 | 165 352 | 93 594 | 56 610 | 31 695 | 0 | 264 931 | 74 093 | ||||||
Gotlands län | 53 711 | 395 040 | 5 631 | 11 273 | 12 780 | 20 544 | 15 124 | 5 395 | 4 768 | 9 237 | 13 447 | |||||||
Gävleborgs län | 162 689 | 477 825 | 27 859 | 177 555 | 440 053 | 224 075 | 401 509 | 94 435 | 37 237 | 10 121 | 62 563 | 43 117 | ||||||
Hallands län | 222 380 | 994 738 | 12 808 | 143 324 | 67 807 | 29 081 | 34 909 | 66 078 | 8 455 | 7 285 | 108 860 | 62 202 | ||||||
Jämtlands län | 77 351 | 371 251 | 12 315 | 28 692 | 193 450 | 97 536 | 107 844 | 84 651 | 23 450 | 2 096 | 189 754 | 2 109 | ||||||
Jönköpings län | 110 000 | 748 000 | 6 000 | 216 000 | 78 000 | 237 000 | 231 000 | 11 000 | 29 000 | 55 000 | 167 000 | 142 000 | ||||||
Kalmar län | 229 905 | 848 024 | 4 576 | 6 002 | 100 851 | 238 686 | 25 527 | 75 076 | 38 662 | 18 023 | 44 110 | 29 659 | ||||||
Kronobergs län | 102 302 | 444 716 | 21 401 | 6 750 | 52 485 | 19 127 | 0 | 262 535 | 95 725 | 7 115 | 40 384 | 0 | ||||||
Norrbottens län | 125 000 | 488 000 | 40 000 | 274 000 | 57 000 | 2 097 000 | ||||||||||||
Skåne län | 2 321 000 | 2 918 000 | 98 000 | 183 000 | 490 000 | 525 000 | 50 000 | 156 000 | ||||||||||
540 000 | 209 000 | 38 000 | 555 000 | |||||||||||||||
Stockholms län | 4 300 000 | 3 150 000 | ||||||||||||||||
Södermanlands län | 1 724 162 | 534 816 | ||||||||||||||||
16 000 | 21 838 | |||||||||||||||||
Uppsala län | 60 300 | 184 000 | 11 800 | 31 400 | 55 600 | 36 900 | 38 700 | 70 800 | 20 400 | 10 300 | 127 700 | 95 500 | ||||||
Värmlands län | 78 750 | 1 007 300 | 5 950 | 227 150 | 602 700 | 221 900 | 163 800 | 239 050 | 40 250 | 44 800 | 187 950 | 80 500 | ||||||
Västerbottens län | 76 112 | 244 689 | 44 536 | 87 306 | 101 023 | 89 097 | 33 895 | 146 153 | 18 015 | 15 517 | 91 199 | 161 809 | ||||||
Västernorrlands län | 129 913 | 357 812 | 18 281 | 56 866 | 188 983 | 157 395 | 23 775 | 99 366 | 41 817 | 7 456 | 49 298 | 10 211 | ||||||
Västmanlands l än | 57 828 | 303 653 | 23 831 | 35 757 | 64 280 | 65 125 | 87 287 | 61 516 | 21 626 | 11 527 | 69 666 | 58 317 | ||||||
Västra Götalands län | 117 700 | 2 149 700 | 4 000 | 496 900 | 1 053 300 | 250 900 | 137 000 | 463 300 | 166 900 | 73 800 | 356 200 | 222 100 | ||||||
Örebro län | 84 300 | 414 900 | 3 300 | 124 800 | 526 900 | 69 600 | 302 600 | 80 400 | 16 700 | 38 500 | 13 900 | 101 300 | ||||||
Östergötlands län | 210 000 | 844 000 | 6 000 | 223 000 | 827 000 | 218 000 | 184 000 | 76 000 | 22 000 | 44 000 | 229 000 | 7 000 | ||||||
Summa | ||||||||||||||||||
(exkl. Stockholm, | 4 319 000 | 13 511 000 | 355 000 | 2 103 000 | 5 143 000 | 2 706 000 | 2 478 000 | 2 101 000 | 816 000 | 398 000 | 2 741 000 | 1 259 000 | ||||||
Södermanland, | ||||||||||||||||||
Norrbotten) | ||||||||||||||||||
Summa | ||||||||||||||||||
(inkl. Stockholm, | ||||||||||||||||||
Södermanland, | 26 312 000 | 14 008 000 | 8 214 000 | 1 259 000 | ||||||||||||||
Norrbotten, | ||||||||||||||||||
proportionellt fördelade) | ||||||||||||||||||
Med ”övriga ärenden” | 26 994 000 | 14 371 000 | 8 427 000 | |||||||||||||||
fördelade proportionellt | ||||||||||||||||||
SOU 2005:59 | Bilaga 8 |
4.3Centrala verk lönekostnader
År 2002
Miljöfarlig verksamhet | Vattenverksamhet | Täkter | |||||||||
Medverkan | Tillsyns- | Medverkan | Tillsyns- | Medverkan | Tillsyns- | ||||||
vid | vägledning | vid | vägledning | vid | vägledning | ||||||
prövning | prövning | prövning | |||||||||
Naturvårdsverket | 880 000 | 2 060 000 | 400 000 | 230 000 | 110 000 | 270 000 | |||||
Kammarkollegiet | 2 458 000* | ||||||||||
Fiskeriverket | 444 000 | 666 000 | |||||||||
Jordbruksverket | 21 000 | 25 000 | |||||||||
Räddningsverket | 634 000 | 15 000 | |||||||||
Socialstyrelsen | 1 100 000 | ||||||||||
SGU | 30 000 | 1 500 | |||||||||
Summa | 1 958 000 | 3 181 000 | 3 539 000 | 255 000 | 140 000 | 271 000 | |||||
*varav 2 096 000 kr utgör icke ersatta rättegångskostnader (oftast konsultkostnader) i ompröv- | |||||||||||
ningsmål. | |||||||||||
År 2003 | |||||||||||
Miljöfarlig verksamhet | Vattenverksamhet | Täkter | |||||||||
Medverkan | Tillsyns- | Medverkan | Tillsyns- | Medverkan | Tillsyns- | ||||||
vid | vägledning | vid | vägledning | vid | vägledning | ||||||
prövning | prövning | prövning | |||||||||
Naturvårdsverket | 1 260 000 | 2 080 000 | 440 000 | 280 000 | 90 000 | 320 000 | |||||
Kammarkollegiet | 1 675 000* | ||||||||||
Fiskeriverket | 505 000 | 757 000 | |||||||||
Jordbruksverket | 37 000 | 25 000 | |||||||||
Räddningsverket | 616 000 | 16 000 | |||||||||
Socialstyrelsen | 950 000 | ||||||||||
SGU | 15 000 | 750 | |||||||||
Summa | 2 381 000 | 3 067 000 | 2 888 000 | 305 000 | 105 000 | 320 750 |
*varav 1 317 000 kr utgör icke ersatta rättegångskostnader (oftast konsultkostnader) i omprövningsmål.
327
Statens offentliga utredningar 2005
Kronologisk förteckning
1.Radio och TV i allmänhetens tjänst. Riktlinjer för en ny tillståndsperiod. Ku.
2.Radio och TV i allmänhetens tjänst. Finansiering och skatter.
Ku.
3.Sveriges tillträde till 1995 års Unidroitkonvention om stulna eller olagligt utförda kulturföremål. Ku.
4.Liberalisering, regler och marknader. + Bilagor. N.
5.Postmarknad i förändring. N.
6.Säkert inlåst?
En granskning av rymningarna från Kumla, Hall, Norrtälje och Mariefred 2004. Ju.
7.Försvarsfastigheter – information till riksdagen och effektiv lokalförsörjning. Fi.
8.Behov av rörlig ledningsstödsresurs. Fö.
9.KRUT
Reformerat regelverk för handel med försvarsmateriel. UD.
10.Handla för bättre klimat.
Från införande till utförande. M.
11.Välfärdsverksamhet för sjömän. N.
12.Bokpriskommissionens slutrapport. Det skall vara billigt att köpa böcker och tidskrifter. U.
13.Lördagsdistribution av dagstidningar. U.
14.Effektivare handläggning av anknytningsärenden. UD.
15.Familjeåterförening och fri rörlighet för tredjelandsmedborgare. UD.
16.Reformerat system för insättningsgarantin. Fi.
17.Vem får jaga och fiska?
Rätt till jakt och fiske i lappmarkerna och på renbetesfjällen. Jo.
18.Prospektansvar. Fi.
19.Beskattningen vid omstruktureringar enligt fusionsdirektivet. Fi.
20.Konsumentskydd vid modemkapning. Ju.
21.Vinstandelar. Fi.
22.Nya upphandlingsregler. Fi.
23.en BRASkatt? – beskattning av avfall som förbränns. Fi.
24.Arbetslivsinriktad rehabilitering. Framtida organisation för Arbetslivstjänster och Samhall Resurs AB. N.
25.Gränslös utmaning – alkoholpolitik i ny tid. S.
26.Mobil med bil. Ett nytt synsätt på bilstöd och färdtjänst. + Bilaga, lättläst och Daisy. S.
27.Den svenska fiskerikontrollen – en utvärdering. Jo.
28.Dubbel bosättning för ökad rörlighet. Fi.
29.Storstad i rörelse.
Kunskapsöversikt över utvärderingar av storstadspolitikens lokala utvecklingsavtal. Ju.
30.Lagen om byggfelsförsäkring. En utvärdering. M.
31.Stödet till utbildningsvetenskaplig forskning. U.
32.Regeringens stabsmyndigheter. Fi.
33.Fjärrvärme och kraftvärme i framtiden. M.
34.Socialtjänsten och den fria rörligheten. S.
35.Krav på kassaregister Effektivare utredning av ekobrott. Fi.
36.På väg mot ... En hållbar landsbygdsutveckling. Jo.
37.Tolkutbildning – nya former för nya krav. U.
38.Tillgång till elektronisk kommunikation i brottsutredningar m.m. Ju.
39.Skog till nytta för alla? N.
40.Rätten till mitt språk Förstärkt minoritetsskydd. Ju.
41.Bortom Vi och Dom. Teoretiska reflektioner om makt,
integration och strukturell diskriminering. Ju.
42.Säker information. Förslag till informationssäkerhetspolitik. Fö.
43.Vårdnad – Boende – Umgänge Barnets bästa, föräldrars ansvar. Del A + B. Ju.
44.Smiley: Hygien och redlighet i livsmedelshanteringen. Jo.
45.Säkra förare på moped, snöskoter och terränghjuling. N.
46.Bättre arbetslivsinriktad rehabilitering. En fusion mellan Arbetslivstjänster och Samhall Resurs AB. N.
47.Kärnavfall – barriärerna, biosfären och samhället. M.
48.Ett utvecklat resurstilldelningssystem för högskolans grundutbildning. U.
49.Unionsmedborgares rörlighet inom EU. UD.
50.Arbetskraftsinvandring till Sverige
–befolkningsutveckling, arbetsmarknad i förändring, internationell utblick. N.
51.Bilen, Biffen, Bostaden. Hållbara laster
–smartare konsumtion. Jo.
52.Avgiftsfinansierad
53.Beskattning när tillgångar värderas till verkligt värde. Fi.
54.Framtidens kriminalvård. Del 1+2. Ju.
55.Bättre inomhusmiljö. M.
56.Det blågula glashuset.
–strukturell diskriminering i Sverige. Ju.
57.Enhetlig eller differentierad mervärdesskatt? + Bilagedel. Fi.
58.Ny reglering av offentliga uppköpserbjudanden. Ju.
59.Miljöbalken; miljökvalitetsnormer, miljöorganisationerna i miljöprocessen och avgifter. M.
Statens offentliga utredningar 2005
Systematisk förteckning
Justitiedepartementet
Säkert inlåst?
En granskning av rymningarna från Kumla, Hall, Norrtälje och Mariefred 2004. [6]
Konsumentskydd vid modemkapning. [20] Storstad i rörelse.
Kunskapsöversikt över utvärderingar av storstadspolitikens lokala utvecklingsavtal. [29]
Tillgång till elektronisk kommunikation i brottsutredningar m.m. [38]
Rätten till mitt språk
Förstärkt minoritetsskydd. [40] Bortom Vi och Dom.
Teoretiska reflektioner om makt, integration och strukturell diskriminering. [41]
Vårdnad – Boende – Umgänge. Barnets bästa, föräldrars ansvar.
Del A + B. [43]
Framtidens kriminalvård. Del 1+2. [54] Det blågula glashuset.
– strukturell diskriminering i Sverige. [56] Ny reglering av offentliga uppköps-
erbjudanden. [58]
Utrikesdepartementet
KRUT
Reformerat regelverk för handel med försvarsmateriel.[9]
Effektivare handläggning av anknytningsärenden. [14]
Familjeåterförening och fri rörlighet för tredjelandsmedborgare. [15]
Unionsmedborgares rörlighet inom EU. [49]
Försvarsdepartementet
Behov av rörlig ledningsstödsresurs. [8]
Säker information. Förslag till informationssäkerhetspolitik. [42]
Socialdepartementet
Gränslös utmaning – alkoholpolitik i ny tid. [25]
Mobil med bil. Ett nytt synsätt på bilstöd och färdtjänst. + Bilaga, lättläst och Daisy. [26]
Socialtjänsten och den fria rörligheten. [34]
Finansdepartementet
Försvarsfastigheter – information till riksdagen och effektiv lokalförsörjning. [7]
Reformerat system för insättningsgarantin. [16]
Prospektansvar. [18]
Beskattningen vid omstruktureringar enligt fusionsdirektivet. [19]
Vinstandelar. [21]
Nya upphandlingsregler. [22]
en BRASkatt? – beskattning av avfall som förbränns. [23]
Dubbel bosättning för ökad rörlighet. [28] Regeringens stabsmyndigheter. [32]
Krav på kassaregister Effektivare utredning av ekobrott. [35]
Beskattning när tillgångar värderas till verkligt värde. [53]
Enhetlig eller differentierad mervärdesskatt? + Bilagedel. [57]
Utbildnings- och kulturdepartementet
Radio och TV i allmänhetens tjänst. Riktlinjer för en ny tillståndsperiod. [1]
Radio och TV i allmänhetens tjänst. Finansiering och skatter. [2]
Sveriges tillträde till 1995 års Unidroitkonvention om stulna eller olagligt utförda kulturföremål. [3]
Bokpriskommissionens slutrapport.
Det skall vara billigt att köpa böcker och tidskrifter. [12]
Lördagsdistribution av dagstidningar. [13] Stödet till utbildningsvetenskaplig
forskning. [31]
Tolkutbildning – nya former för nya krav. [37]
Ett utvecklat resurstilldelningssystem för högskolans grundutbildning. [48]
Jordbruksdepartementet
Vem får jaga och fiska?
Rätt till jakt och fiske i lappmarkerna och på renbetesfjällen. [17]
Den svenska fiskerikontrollen – en utvärdering. [27]
På väg mot ... En hållbar landsbygdsutveckling. [36]
Smiley: Hygien och redlighet i livsmedelshanteringen. [44]
Bilen, Biffen, Bostaden. Hållbara laster
– smartare konsumtion. [51]
Avgiftsfinansierad
Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet
Handla för bättre klimat.
Från införande till utförande. [10]
Lagen om byggfelsförsäkring. En utvärdering. [30]
Fjärrvärme och kraftvärme i framtiden. [33]
Kärnavfall – barriärerna, biosfären och samhället. [47]
Bättre inomhusmiljö. [55]
Miljöbalken; miljökvalitetsnormer, miljöorganisationerna i miljöprocessen och avgifter. [59]
Näringsdepartementet
Liberalisering, regler och marknader. [4] Postmarknad i förändring. [5] Välfärdsverksamhet för sjömän. [11] Arbetslivsinriktad rehabilitering.
Framtida organisation för Arbetslivstjänster och Samhall Resurs AB. [24]
Skog till nytta för alla? [39]
Säkra förare på moped, snöskoter och terränghjuling. [45]
Bättre arbetslivsinriktad rehabilitering. En fusion mellan Arbetslivstjänster och Samhall Resurs AB. [46]
Arbetskraftsinvandring till Sverige
– befolkningsutveckling, arbetsmarknad i förändring, internationell utblick. [50]