den 9 februari

Fråga 2005/06:987 av Jan-Evert Rådhström (m) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Eftersupning

Rattonykterheten är ett stort problem. Av de bilister som dör i trafiken är omkring 25 % påverkade av alkohol. Av dem som förolyckas i singelolyckor är omkring 50 % påverkade av alkohol. Det är oerhört viktigt att samhället tydligt markerar hur allvarliga rattonykterhetsbrott är. De som utsätter sig själva och andra för den faran måste ställas till svars och få hjälp med sina alkoholproblem eller straffas för sitt ansvarslösa beteende.

Eftersupning är ett negligerat problem. Eftersom det inte finns någon tillförlitlig metod för att fastställa när i tiden en berusad människa druckit uppstår en lucka i lagen. Kryphålet utnyttjas av berusade förare då det skett en trafikolycka. När polisen kommer till olycksplatsen påstår den rattfulle att han eller hon har druckit alkoholen efter det att trafikolyckan inträffat. Polisen kan då inte bevisa att föraren kört berusad redan innan olyckan och föraren slipper straff.

Problemet har blivit allt större då polisbristen gör att det ofta tar lång tid innan polisen är på olycksplatsen.

Rattfylleriutredningen anser att det bara skulle få marginella effekter på trafiksäkerheten om man gjorde eftersupningen brottslig. Samtidigt kan vi inte veta hur stort problemet egentligen är. Polisen lägger ned eftersupningsfallen eftersom de inte kan bevisa brott. Det finns alltså inte någon statistik över hur stort problemet är i dag.

Avser statsrådet att komma med ett förslag till riksdagen som förbjuder alkoholförtäring direkt efter en trafikolycka, så kallad eftersupning, för att förenkla rattfylleriutredningar?