den 2 februari

Fråga 2005/06:929 av Lars Gustafsson (kd) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Vårdens bedömningar av körförmåga

På regeringens uppdrag har Vägverket gjort en översyn av hur systemet, som bygger på att läkare anmäler körkortsinnehavare som av medicinska skäl är uppenbart olämpliga att ha körkort, kan förbättras. I uppdraget ingick att analysera behovet av resurser för trafikmedicinska utredningar och att redovisa hur ett system med trafikmedicinska centrum kan utformas och finansieras. I utredningen, som Vägverket lade fram den 1 december 2005, ges olika förslag på lämpliga orter för trafikmedicinska centrum och enheter. Dock har Halland felaktigt inte räknats som ett eget län utan har delats mellan Västra Götalandsregionen och Region Skåne.

I Halland finns en verksamhet där arbetsterapeut och trafikpedagog bedömer körförmåga utifrån ett trafikmedicinskt perspektiv, på uppdrag av läkare. Verksamheten har i olika former bedrivits sedan 1996 och genom åren har verksamheten utvecklats och förändrats. 2004 och 2005 genomfördes ca 40 bedömningar per år. Nuvarande patientgrupp är de som utreds för kognitiv svikt; tidigare har även strokepatienter varit aktuella för bedömning. Verksamheten överensstämmer väl med den modell som finns på det trafikmedicinska centrumet i Huddinge.

Då kognitiv rehabilitering redan finns etablerad vid sjukhuset i Varberg reses frågan varför bedömningen inte ska kunna genomföras i Halland när verksamheten redan finns etablerad.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att man inom vården i Halland ska kunna utföra bedömningar av körförmåga?