den 1 februari

Fråga 2005/06:906 av Ulla Hoffmann (v) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Deltidssjukskrivning

Regeringens mål är att halvera antalet sjukersättningsdagar fram till år 2008, vilket även riksdagen står bakom. Målet ska bland annat uppnås genom att Försäkringskassan blir mer aktiv och har kontinuerliga kontakter med de sjukskrivna. Behandlande läkare ska utbildas i försäkringsmedicin och fler ska deltidssjukskrivas. Större ansvar ska läggas på arbetsgivarna att anpassa arbetsplatserna och arbeta förebyggande med arbetsmiljön. Fler ska erbjudas rehabilitering. Trots att bedömningsgrunderna är desamma som tidigare nekades förra året 88 % fler människor sjukersättning än under år 2004. Som en följd av detta överklagas Försäkringskassans beslut till länsrätterna som i sin tur ändrar kassans beslut i en så hög andel som över 20 % av fallen. Man kan tolka denna höga siffra som att rättsosäkerheten inom myndigheten ökat för att man ska uppnå halveringsmålet.

De fall där den försäkrade fått rätt i högre instans handlar ofta om psykiska diagnoser. Ett typfall: En kvinna har av sin specialistläkare fått diagnosen ”reaktiv depression” och hon deltidssjukskrivs enligt de direktiv som regeringen gett till behandlande läkare på 25 %. Försäkringskassan vill dra in hennes 25-procentiga ersättning och hävdar, tvärtemot behandlande specialist, att hennes arbetsförmåga inte är nedsatt. Kvinnans depression utlöstes av att hennes make är cancersjuk. Enligt gällande regler är det irrelevant vad som orsakar en sjukdom för att sjukersättning ska utgå; det är arbetsförmågan som ska bedömas.

Min fråga till statsrådet Hans Karlsson är:

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att Försäkringskassan ska följa de riktlinjer som utfärdats av riksdag och regering?