den 30 januari

Fråga 2005/06:891 av Sverker Thorén (fp) till försvarsminister Leni Björklund (s)

Beredskapen i händelse av oljeolycka

I Riksrevisionens rapport När oljan når land (RIR 2005:31) framgår tydligt att staten inte har säkerställt en god kommunal beredskap för oljekatastrofer. Enligt rapporten har få kustkommuner handlingsplaner, saneringsfasen är utanför myndigheternas kontroll, och det statliga stödet når inte ut. Tillsynen motsvarar inte kraven och det är tveksamt om de övningar som sker har den kvalitet och den omfattning som bland annat den ökande oljetankertrafiken kräver.

Vid en oljeolycka måste kommunerna snabbt kunna fatta avgörande beslut. Det får inte råda någon tvekan om vem som ska göra vad och vilka metoder som är mest lämpliga. I Sverige är enligt Riksrevisionen ”beredskapen inte så god att vi kan hantera ett stort oljepåslag” och vi har inte heller den avgörande kunskapen om vem som gör vad när något väl händer. Folkpartiet liberalerna har under mandatperioden påtalat att åtgärderna för oljeskadeskydd till sjöss, i strandzonen och åtgärderna för uppföljande verksamhet måste förbättras, utvecklas och säkras ekonomiskt och funktionellt.

Jag vill med anledning av detta ställa följande fråga till statsrådet:

Vilka initiativ kommer statsrådet att ta för att få bort de hinder och de oklarheter som Riksrevisionen visat förhindrar en snabb och effektiv sanering vid en oljeolycka vid kusten?