den 6 oktober

Fråga 2005/06:85 av Jan Lindholm (mp) till statsrådet Lena Sommestad (s)

Kemikaliepolitiken viktig för folkhälsan

I proposition 2002/03:35 anger regeringen att folkhälsopolitikens mål är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Där sägs helt riktigt att omvandlingen av Sverige till ett ekologiskt hållbart samhälle är ett arbete som i hög grad påverkar folkhälsan. Miljökvalitetsmålen blir därför ett viktigt verktyg i arbetet för en god folkhälsa. Det är särskilt viktigt att Sverige når miljömålet Giftfri miljö för att kunna uppnå en god folkhälsa.

Miljömålet Giftfri miljö låter sig dock inte uppnås av sig självt. Helt avgörande är att Sverige tillämpar en kemikaliepolitik med högre skyddskrav än den som tillämpats hittills. Riksdagen antog därför år 2001 en ny svensk kemikaliepolitik som utformats specifikt för detta syfte, den så kallade Kemikaliestrategin för Giftfri miljö.

Dessvärre har mycket lite eller inget av vad som lades fram i den nya politiken genomförts. Regeringen har valt att fokusera på att förändra EU:s kemikaliepolitik. I det första utkastet liknade Reach i många stycken den politik den Sverige antagit, men kommissionens förslag blev, efter framgångsrik lobbyism från kemiindustrin, en stor besvikelse.

Miljöutskottet i EU-parlamentet har nu krävt skärpningar men många instanser återstår och det är mycket osäkert om utskottets synpunkter kommer att vinna eller hur lång tid dessa beslut kommer att ta. Jag utgår från att Sverige inte avser att fortsätta vänta på EU:s arbete med Reach utan nu kommer att gå vidare på andra sätt för att trygga den svenska folkhälsan.

Vilken huvudinriktning kommer statsrådets arbete i detta avseende att ha?