den 23 januari

Fråga 2005/06:846 av Gunnar Nordmark (fp) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Förutsättningar för kriminalvård i södra och västra Sverige

I december fattade Kriminalvårdsstyrelsen beslut om att lägga ned den öppna kriminalvårdsanstalten Singeshult, belägen i Ljungby kommun. Singeshult har Västra Götaland, Småland, Halland och delar av Skåne som upptagningsområde. De flesta intagna på Singeshultanstalten är hemmahörande inom 15 mil från anstalten.

En nedläggning av Singeshult innebär att det inte längre finns någon öppen kriminalvårdsanstalt i Småland och att de intagna från Småland, norra Skåne och södra Halland i första hand torde hänvisas till de öppna anstalterna i Kolmården och Tygelsjö. Därmed bortfaller också möjligheten att på anstalt i närhet till den intagnes bostadsort och familj under den avslutande tiden av ett fängelsestraff förbereda en frigivning där den dömde på ett framgångsrikt sätt rehabiliterat sig och getts möjlighet att bryta med sin brottslighet.

Såväl den dömde som dennes familj och människor som i framtiden slipper bli utsatta för brott tjänar på att rehabilitering inom kriminalvården fungerar väl och att den dömde på bästa möjliga sätt förbereds för ett liv fritt från kriminalitet efter avtjänat fängelsestraff. Där har hittills den så kallade närhetsprincipen ansetts vara viktig. Möjligheterna att på ett framgångsrikt sätt förbereda dömda från det som i dag är Singeshultanstaltens upptagningsområde begränsas kraftigt vid en nedläggning av anstalten.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitieminister Thomas Bodström vilka åtgärder han avser att vidta för att fängelsedömda från Småland, södra Halland och delar av Skåne även fortsättningsvis på bästa möjliga sätt och i enlighet med närhetsprincipen ska kunna förberedas för ett meningsfullt liv fritt från brott efter avslutat straff.