den 23 januari

Fråga 2005/06:843 av Sofia Larsen (c) till statsrådet Ibrahim Baylan (s)

Avhopp från den moderna språkundervisningen i årskurserna 6@9

I dagens skola ser vi många avhopp från den moderna språkundervisningen (ofta tyska, franska och spanska) i årskurserna 6@9. Tidigare hade eleverna möjlighet att välja mer praktiskt orienterade ämnen i stället för moderna språk. I den nya läroplanen togs möjligheten att välja andra alternativ än språk bort. Därför väljer många elever att i stället få mer undervisning i svenska och engelska. Många av dessa elever har förmågan att läsa ett modernt språk men tröttnar och väljer därför bort det. Stödundervisningen i svenska och engelska är egentligen avsedd för dem som inte klarar av att läsa ett andra språk. Resultatet blir i dag att dessa grupper blir för stora på grund av att så många väljer bort ett modernt språk och inte har några andra alternativ att välja på. Det innebär att de som behöver det extra stödet inte får det.

Många lärare anser att anledningen till att upp till en tredjedel av eleverna hoppar av den moderna språkundervisningen är att denna undervisning inte är anpassad efter eleverna. Ett alternativ för att förbättra situationen skulle alltså vara att anpassa undervisningen mer, dels så att eleverna känner att det lönar sig att läsa språk, dels så att de känner sig inspirerade och motiverade att läsa språk. Det andra alternativet som lösning på detta problem är att återinföra de praktiska alternativen till moderna språk.

Min fråga till statsrådet är:

Vad avser statsrådet att göra för att åtgärda problemet med det höga antalet avhopp från den moderna språkundervisningen i årskurserna 6@9?