den 12 januari

Fråga 2005/06:776 av Ragnwi Marcelind (kd) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Åtgärder mot våldet och otryggheten

Folkhälsoinstitutet har nyligen genomfört en utredning av folkhälsopolitiken ur ett genusperspektiv. Rapporten som följde tar upp en rad punkter och förslag på åtgärder för förbättringar. Bland annat slår man fast att kvinnors utsatthet är att betrakta som ett folkhälsoproblem. Rapporten visar bland annat att mäns våld mot kvinnor utgör ett omfattande men försummat folkhälsoproblem. 16 % av alla förvärvsarbetande kvinnor uppger att de det senaste året har utsatts för arbetsrelaterade sexuella trakasserier, eller annan kränkning på grund av kön, av arbetsgivare, arbetskamrater eller andra personer. Kvinnor upplever att de har en mer begränsad tillgång till rekreation i natur på grund av rädsla för överfall.

Folkhälsoinstitutet föreslår i sin rapport att frihet från könsrelaterat våld blir ett nytt målområdesövergripande delmål inom folkhälsopolitiken och förordar fortsatt stöd till landets kvinno- och mansjourer. Man vill också se att förebyggande arbete mot sexuella trakasserier bedrivs i skolor. Man efterlyser utbildningsinsatser för sjukvårdspersonal för förbättrad diagnostisering av våld mot kvinnor, och att screening om utsatthet för våld genomförs vid mottagningar för mödrahälsovård. Vidare föreslår man att idrottsförbunden utökar sitt jämställdhetsarbete och att genusforskning om mäns riskkonsumtion av alkohol, narkotika och spelande förstärks.

Kristdemokraterna har i olika sammanhang lyft fram de kraftigt ökade problemen med våld och otrygghet för kvinnor. Det är nu hög tid att regeringen vidtar åtgärder för att minska våldet och otryggheten.

Vilka konkreta åtgärder är justitieministern beredd att vidta utifrån Folkhälsoinstitutets rapport?