den 12 januari

Fråga 2005/06:773 av Anita Sidén (m) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Förtroendet för polisen

Under de senaste åren har det blivit allt vanligare att kommuner köper in tjänster från väktarbolag för att bevaka gator och torg. Att stå för trygghet mot brottslighet är en uppgift som egentligen tillhör polisen, men alltfler känner att de inte hinner fullgöra sitt uppdrag. Kommuner tvingas att ta på sig uppgifter som egentligen är ett statligt ansvar och under de senaste åren har kommunernas utgifter för väktarbevakning ökat.

Samtidigt som kommunerna avdelar mer och mer resurser för att betala väktare talar justitieministern ständigt om hur poliserna blivit fler under de senaste åren. Man kan undra var dessa poliser finns då kommunerna ändå känner sig tvingade att hyra väktare och när mer än var fjärde polisstation i länet har lagts ned sedan mitten av 90-talet.

Ansvaret för att säkerställa trygghet gentemot brott vilar, som sagt, på staten. Mycket av förtroendet och respekten för polisväsendet beror på i vilken utsträckning de syns och är närvarande i människors vardag. Ersätts deras närvaro av väktare riskerar man att urholka förtroendet för polisen och deras förmåga att förebygga och bekämpa brott.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att staten ska fullgöra sina uppgifter så att kommuner inte känner sig tvingade att hyra väktare för att klara tryggheten på gator och torg?