den 21 december

Fråga 2005/06:698 av Ulrik Lindgren (kd) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Vård av nackskadade

I Sverige i dag lever tusentals människor med olika typer av nackskador. En av de vanligaste är whiplashskador som årligen drabbar 25 000 människor i trafiken.

De senaste åren har det blivit vanligare att människor söker sig utomlands för att få behandling av sina skador. Under vissa förutsättningar har svenska medborgare rätt att få undersökning och behandling var som helst i EU, och få betalt av Försäkringskassan i efterhand.

Rätten till vård utomlands grundar sig på tre domar från Regeringsrätten som kom i januari 2005. Domstolen hade bedömt vårdfall enligt EG-fördraget och kommit fram till att patienter kan ha rätt till ersättning för icke akut vård inom EU- och EES-länder, även om inte hemlandet godkänt behandlingen i förväg. Sedan tidigare har patienter rätt till vård utomlands om det finns en remiss från hemlänet. Det nya är att patienterna nu kan åka i väg till ett land i Europa för att få icke akut vård, till exempel av whiplashskador, och betala behandlingen själva och i efterhand få prövat om Försäkringskassan kan stå för kostnaden. Det råder dock skillnader mellan Försäkringskassans olika kontor i bedömningen av om man väljer att betala för de utländska operationerna eller inte.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet att göra för att garantera att patienter som fått vård utomlands beviljas ersättning av Försäkringskassan på likvärdiga grunder?