den 19 december

Fråga 2005/06:680 av Ragnwi Marcelind (kd) till statsrådet Ylva Johansson (s)

Medicinering av äldre

I dag behandlas 40 % av våra äldre i samhället med läkemedel på mycket oklara grunder. Av de knappt 800 000 svenskar som är 75 år eller äldre använder drygt 95 % olika läkemedel. I genomsnitt använder äldre fem läkemedel om dagen. I kommunernas särskilda boenden används ännu mer, i genomsnitt tio olika läkemedel varje dag. En undersökning genomförd på särskilda boenden i Gävleborgs län visade att de äldre hade mellan sex och sju läkemedel per person.

Det är därför mycket viktigt att följa upp läkemedelsbehandlingen eftersom läkemedelsbiverkningar kan vara allvarliga. Det är svårt att veta hur olika mediciner samverkar när de blir fler än tre fyra. Äldre personer är också i flera fall känsligare.

Särskilt allvarlig är situationen när det gäller dementa äldre patienter. Dessa patienter har svårt att uttrycka hur de mår. Har man dessutom dålig kontinuitet bland läkare och sjuksköterskor så ökar risken för bristande uppföljning av medicineringen.

Socialstyrelsen har visat på betydande kvalitetsbrister i läkemedelsbehandlingen av äldre personer. Bland annat kritiseras oklara behandlingsindikationer, bristande uppföljning samt medicinering som kan innebära risker.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ylva Johansson:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att komma till rätta med kvalitetsbristerna i läkemedelsbehandlingen av äldre och bristerna i uppföljningen?