den 19 december

Fråga 2005/06:673 av Ulf Sjösten (m) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Lämpliga åtgärder mot illegal jakt

I Sverige finns det omkring 300 000 jägare. Bland dessa, som i alla andra grupper i samhället, finns det de som inte följer lagen. Ett olagligt beteende ska naturligtvis aldrig accepteras och vi ska alltid arbeta för att minska brottsligheten. När det gäller illegal jakt kan man konstatera att det bara finns 25 domar för jaktbrott under de senaste 20 åren. Flera av de dömda är dessutom laglydiga personer som anmält sig själva efter att ha skjutit av misstag. För att rättfärdiga utredningsarbetet kring förebyggandet av illegal jakt talar Brottsförebyggande rådet (Brå) om stora mörkertal.

Brå gör ett viktigt arbete för att motverka brottslighet. Men deras förslag för att förebygga illegal jakt känns krystade när de talar om att människor på landsbygden ska få utbildning i att känna igen vapen och kännedom om jaktsäsonger för att avgöra om jägare följer reglerna. Andra förslag handlar om att koppla in poliser utan lokalkännedom samt att utreda vilka attityder till jaktbrott som förmedlas i bland annat jakttidningar.

Vanliga laglydiga jägare känner inte igen sig i Brås första kartläggning av den illegala jakten och är därför tveksamma till de förslag som skissas. Det är olyckligt eftersom ett större förtroende och en förståelse för jägares och djurhållares situation borde vara det viktigaste sättet att motverka illegal jakt, i stället för att försöka bygga upp en kontrollapparat.

Vad avser justitieministern att göra för att arbetet med att förebygga illegal jakt inte ska motverkas genom ett förlorat stöd hos den stora majoriteten laglydiga jägare?