den 16 december

Fråga 2005/06:661 av Cecilia Widegren (m) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s)

Bönderna och utgiftstaket

Återigen utnyttjar den socialdemokratiska regeringen EU-stöd i syfte att kringgå utgiftstaket och reglerna för budgetprocessen. Regeringens sätt att utnyttja EU-ersättningarna till de svenska jordbruksföretagarna i budgetreglerande syfte är helt oacceptabelt. För att regeringen ska klara utgiftstaket utbetalas närmare 5,7 miljarder kronor på fel kalenderår, det vill säga i början av det påföljande året i stället för i god tid före nyår. De EU-ersättningar som förskjuts över årsskiftet motsvarar hela arbetsinkomsten i det svenska jordbruket. Totalt är det 7,8 miljarder kronor som ska betalas ut i stödbetalningar för i år. Endast 2,1 miljarder kronor planeras att betalas ut före årsskiftet.

Det är orimligt att Sveriges bönder får ta huvudansvaret för att statsbudgetens utgiftstak ska hållas. Vilken annan yrkesgrupp tvingas acceptera att intäkterna inte betalas ut vid rätt tillfälle? Slutet av ett kalenderår är en utgiftstyngd period för bönder, då inköp av förnödenheter, framför allt för växtodling, förfaller. Nötköttsproducenterna får vänta upp till ett halvår på den sista intäkten från ett slaktat djur. Likvärdiga konkurrensvillkor är ett av de viktigaste argumenten för fortsatt svensk matproduktion. Återigen kan vi se att vårt grannland Danmark i början av december betalade ut över 5 miljarder kronor i EU-stöd till sina bönder.

Vilka åtgärder avser jordbruksministern att vidta för att Sveriges bönder inte ska vara den enskilda yrkesgrupp som får vara regeringens budgetregulator på grund av åtgärder med utgiftstaket?