den 14 december

Fråga 2005/06:622 av Peter Danielsson (m) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Kvalitet i den högre utbildningen

I dag presenterar Högskoleverket rapporten Akademisk frihet i praktiken. I Dagens Nyheter skriver universitetskanslern: ”Sedan början av 1990-talet har antalet studenter fördubblats, från 170 000 år 1990 till 340  000 år 2004, en i grunden mycket positiv utveckling. Förvisso har också resurserna till högre utbildning ökat, men inte i sådan omfattning att universitet och högskolor har kunnat upprätthålla lärartätheten. Den lärarledda tiden för studenterna har minskat, liksom den tid som varje lärare kan ägna åt forskning.”

”Såväl lärarna som studenterna är missnöjda med vad de beskriver som en ’gymnasifiering’ av högskolan.” Orsaker som rapporten lyfter fram är bland annat den minskande lärartätheten, bristande förkunskaper hos många studenter och att resursfördelningssystemet premierar många och godkända studenter.

En av slutsatserna är att ”studenter som kommer till högskolan med intresse och engagemang (vilket undersökningen visar att det stora flertalet gör) får inte alltid den kvalitet i undervisningen som de har rätt att kräva”.

Senast i budgetdebatten förnekade ministern att lärartätheten har minskat och att det finns kvalitetsproblem i den svenska högre utbildningen. Kanske ändrar Högskoleverkets rapporter hans inställning.

Vad avser ministern att vidta för åtgärder med anledning av Högskoleverkets rapport Akademisk frihet i praktiken?