den 14 december

Fråga 2005/06:621 av Peter Danielsson (m) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Akademisk frihet

Leif Pagrotsky driver Moderaternas linje när han argumenterar för avpolitisering av forskningen på EU-nivå. Han kämpar för att det europeiska forskningsrådet ska vara ett självständigt organ som står fritt från kommissionen. Det är bra.

Dessvärre driver ministern utvecklingen i motsatt riktning i Sverige. För det första utser regeringen lärosätenas, forskningsrådens och forskningsstiftelsernas styrelser. För det andra beslutar regeringen hur lärosätenas statliga anslag för grundforskning ska fördelas mellan lärosätena, utan att redovisa utifrån vilka principer detta sker. För det tredje har regeringen bestämt att ansökningarna till ”starka forskningsmiljöer” ska gå via lärosätenas styrelser, vilket knappast stärker den fria forskningen och debatten på lärosätena. För det fjärde har regeringen tagit sig rätten att besluta om vilka högskolor som ska tilldelas universitetsstatus, utan att ta hänsyn till Högskoleverkets bedömningar om kvaliteten.

I dag presenterade Högskoleverket en rapport, Akademisk frihet i praktiken, som bland annat lyfter fram att den akademiska friheten i Sverige är satt under hård press. Problemet påtalas även i en rapport publicerad förra året av Högskoleverket, Överlever den akademiska friheten?.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa den akademiska friheten i Sverige?