den 14 december

Fråga 2005/06:619 av Mikael Oscarsson (kd) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin (s)

Beredskap för elbrist

På kort tid har nu nordiskt elproduktionsbortfall gjort att såväl Danmark som Finland vänt sig till den svenska regeringen om varför inte eldistributionen till dessa länder har fungerat. Det nordiska samarbetsavtalet har satts ur spel när statliga Svenska kraftnät stoppat elleveranser till våra grannländer. Bolaget meddelade om avbrottet till Finland med bara två minuters varsel, trots att de nordiska länderna har avtalat om ett varsel på minst två timmar.

Svenska kraftnät har signalerat att också Sverige kan drabbas av elbrist i vinter till följd av minskad kraftproduktion och elimport i kombination med prognoser om en kall vinter. Om ett enda större kraftverk skulle fallera i ett läge med sträng vinterkyla är risken stor att elen inte räcker till för att försörja hela Sverige, med en kollaps av det svenska elsystemet som följd.

Sverige är inte längre självförsörjande på el. Elanvändning i Sverige har ökat och samtidigt har produktionen minskat, exempelvis genom stängningen av Barsebäck. Detta tillsammans med att Svenska kraftnät inte tillåts upphandla tillräckligt många reservanläggningar gör att det i år finns risk för att elen inte kommer att räcka till för de effekttoppar som kommer under kalla vinterdagar. Om en så kallad roterande bortkoppling genomförs innebär det att Sverige som högt industrialiserat land mer liknar ett utvecklingsland. Områden kommer att bli mörka och strömlösa på grund av elbrist.

Min fråga till statsrådet är på vilket sätt hon sett till att svenska folket har förberetts på att strömmen kan komma att kopplas ned på grund av elbrist.