den 5 december

Fråga 2005/06:551 av Kaj Nordquist (s) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Utbildningssystemet för vårdutbildningar

Det har sedan länge varit ett välkänt faktum att rekryteringsbehoven till vård och omsorg kommer att vara omfattande i framtiden. Samtidigt är det mycket tydligt att antalet nyutbildad vårdpersonal inte kommer att täcka det behovet. Pensionsavgångarna kommer att vara stora och kommuner och landsting har haft svårt att framhäva sig själva som attraktiva arbetsgivare.

En orsak till att ungdomarna väljer bort vårdutbildningarna är att dessa yrken betraktas som lågstatusyrken. Lönen är givetvis ett av skälen till detta, men utbildningarnas kvalitet spelar en lika avgörande roll. Till exempel är den teoretiska kunskapsnivån hos dagens undersköterskor för låg, vilket gör att de betraktas som knappt anställningsbara av arbetsgivarna. Höjd utbildningsnivå och kompetens borde också synas i plånboken.

Resultatet av gymnasiereformen blev att andelen yrkesrelaterade ämnen på omvårdnadsprogrammet minskade. Det är bra att eleverna har möjlighet till högskolestudier, men det är inte bra att detta sker på bekostnad av ämnen som är avgörande för att man ska kunna arbeta med dagens hälso- och sjukvård. Ämnen som anatomi och fysiologi, sjukdomslära, mikrobiologi fick ge vika för kärnämnen. Detta har gjort att arbetsgivarna måste köpa uppdragsutbildningar för att tillförsäkra sig kompetenta medarbetare och för att patienterna ska kunna känna sig trygga.

Jag vill fråga statsrådet vilka åtgärder han avser att vidta för att försäkra den framtida vården väl utbildad och motiverad arbetskraft.