den 27 september

Fråga 2005/06:53 av Cecilia Wikström (fp) till näringsminister Thomas Östros (s)

Handelspolitik och mänskliga rättigheter i Kina

Kinas inträde i WTO och den globala ekonomin innebär långtgående möjligheter för en exportinriktad ekonomi som Sverige. Ökat samarbete mellan Kina och Sverige kan också på sikt främja förutsättningarna för demokrati i Kina. Det sistnämnda kräver dock att Sverige och EU inte låter näringspolitiska överväganden överskugga kraven på att Kina respekterar de mänskliga rättigheterna.

Den 25@29 september besöker Sveriges näringsminister Kina och ska träffa Kinas handelsminister Bo Xilai för att diskutera handel, investeringar och WTO-frågor med mera, enligt regeringens pressmeddelande. Det är olyckligt att Kinas brott mot de mänskliga rättigheterna inte står på agendan.

När den kinesiska regimen för 16 år sedan brutalt slog ned och därefter fängslade och förföljde studenter som demonstrerade på Himmelska fridens torg, reagerade Europa med att införa ett vapenembargo. Trots att många som fängslades fortfarande sitter fängslade och trots att censur fortfarande råder kring massakrerna vid Himmelska fridens torg, så är det ett obestridligt faktum att ledande EU-länder på olika sätt verkar för att detta embargo mot Kina ska hävas. Folkpartiet menar att handelspolitiska överväganden inte ska överordnas respekt för de mänskliga rättigheterna och därmed tillåtas diktera Sveriges politik gentemot Kina. Likaså är det Folkpartiets mening att demokratikriterier ska beaktas och vägas in vid all form av vapenhandel.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsministern vilka åtgärder han avser att vidta för att föra upp Kinas brott mot de mänskliga rättigheterna vid samtal med kinesiska regeringsföreträdare, både vid den nu aktuella resan och vid kommande tillfällen.