den 1 december

Fråga 2005/06:529 av Tina Acketoft (fp) till statsrådet Jens Orback (s)

Jämställdhet i myndigheter

Justitieminister Thomas Bodström har hotat med en lagstiftning på 40 % kvinnor i börsbolagens styrelser. Häromdagen anordnades i Rosenbad en hearing om hur en lagstiftning skulle kunna se ut. Det är med andra ord troligt att den socialdemokratiska regeringen snart kommer med ett lagstiftningsförslag. Men regeringen väljer återigen att ensidigt fokusera på den skeva representationen av kvinnor i näringslivets toppar och bolagsstyrelser. Samtidigt har JämO genomfört en omfattande granskning av elva större myndigheter och Regeringskansliet. I en rapport har JämO nu sammanställt resultaten. För nio av myndigheterna har granskningen avslutats. Vid CSN och Jordbruksverket har man konstaterat enstaka fall av osakliga löneskillnader som ska korrigeras. Granskningen av den statliga sektorn visar att myndigheterna har stora brister i kunskaper om lagstiftningen.

JämO:s bedömning är att man på Rikspolisstyrelsen (RPS), Läkemedelsverket, Livsmedelsverket, Domstolsverket och CSN inte har gjort några framsteg. Regeringen bestämmer inte hur myndigheterna ska tillämpa en lag eller hur de ska besluta i olika ärenden, men man fastställer mål, riktlinjer och resursfördelning för myndigheternas verksamhet. Det är sålunda märkligt att jämställdhetsarbetet tydligen kunnat ha en så underordnad ställning under en så lång tid inom de statliga myndigheterna.

Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka medvetenheten, kunskapen och den faktiska jämställdheten inom de statliga myndigheterna?