den 28 november

Fråga 2005/06:486 av Henrik von Sydow (m) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Polisens prioriteringar och upphovsrätten

Upphovsrätten ska ge goda förutsättningar för ett mer skapande och kreativt Sverige. Med en fungerande upphovsrätt får exempelvis tonsättare, musiker, författare, filmskapare och medieföretag bättre förutsättningar att bestämma hur deras verk ska spridas. Var och en ska tillförsäkras rätten att förfoga över de verk hon eller han själv har skapat.

Våren 2005 antog riksdagen en ny upphovsrättslig lagstiftning. Det är regeringens uppgift att tillse att lagen ska kunna tillämpas på ett rättssäkert sätt och därtill efterlevas. Strax före det att riksdagen skulle anta lagförändringar i upphovsrätten föregick justitieministern dess tillämpning genom att i Svenska Dagbladet (den 1 februari 2005) påpeka: ”Tanken är inte att polisen ska springa hem till ungdomar och kolla om de laddar ner. De ska koncentrera sig på den allvarliga brottsligheten där det finns människor som tjänar miljoner på att blåsa artister.”

Det är @ som påpekats i riksdagsdebatten som föregick beslutet @ en minst sagt anmärkningsvärd ordning att justitieministern redan innan en ny lag trätt i kraft går ut och uttryckligen säger att den inte ska användas lika för alla. Dessvärre finns risken att polisen efter justitieministerns uttalande väljer att inte alls efterleva den nya lagstiftningen.

Mot bakgrund av detta:

Hur avser justitieministern att klargöra sitt uttalande om att upphovsrättslagen inte ska gälla och efterlevas lika för alla?