den 28 november

Fråga 2005/06:482 av Yvonne Andersson (kd) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Trafikskadades rätt till ersättning för personskada

Det är polisens uppgift att notera vilka som skadas lindrigt respektive svårt i trafikolyckor. Definitionerna är oklara, men det är ändå polisens rapportering som ligger till grund för Statistiska centralbyråns (SCB) statistik på området. Enligt den officiella statistiken hade till slutet av oktober månad 2 830 personer skadats svårt i trafiken i år.

En rikstäckande undersökning som omfattar totalt 199 300 skadefall (människor som lagts in på sjukhus till följd av en trafikolycka) under åren 1988@2002 visar att antalet skadefall är tre gånger fler än polisrapporteringens ”svårt skadade”. Antalet bilister som vårdats på sjukhus under de senaste åren har ökat och är nu lika många som i slutet av 1980-talet. Fler överlever, men de blir i stället i många fall skadade för livet.

Många av dem som skadats i trafikolyckor anser sig bli illa behandlade av försäkringsbolagen. Handläggningstiderna är långa, många trafikskadade känner sig motarbetade av bolagens medicinska rådgivare och ombudskostnaderna upplevs som alltför betungande. Vissa skadelidande anser att det borde införas en lagstadgad ersättningsskyldighet för försäkringsbolagen vid personskada på grund av en trafikolycka, i likhet med den stilleståndsersättning som finns för skadade fordon.

Min fråga till ministern är:

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att stärka de trafikskadades rätt till ersättning vid personskada?