den 28 november

Fråga 2005/06:480 av Dan Kihlström (kd) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s)

Fårsjukdomen Nor 98

Det råder delade meningar om huruvida Nor98 är en TSE-sjukdom. Nor 98 är annorlunda än till exempel TSE-sjukdomen scrapie, då djuren ofta är äldre vid insjuknandet och uppvisar en annorlunda symtombild och då skadorna har en annan lokalisering i hjärnan. Nor 98 har hittills endast drabbat ett djur i varje besättning. Vid scrapie däremot ses en smittspridning inom och mellan besättningar. Det tyder på att Nor 98 är mindre smittsam.

Ny forskning, bland annat från Norge, tyder på att Nor 98 inte är en allmänfarlig djursjukdom som smittar från djur till djur eller mellan djur och människa. Även jordbruksverket konstaterar att det inte kan uteslutas att Nor 98 uppträder spontant och är ett uttryck för ålderdomsrelaterade förändringar. Nor 98 har uppträtt hos djur som genetiskt betraktas som mindre mottagliga för klassisk scrapie och sjukdomen har i flera fall påvisats hos djur där det inte funnits misstanke om scrapie.

I Sverige konstaterades det första fallet av Nor 98 2003. För att förebygga sjukdomen och behandla smittade djur har Sverige valt att följa EU:s förordning (999/2001), som klassar Nor 98 som en TSE-sjukdom.

EU:s förordning får stora konsekvenser för de fårägare som drabbas. Det kan gå så långt att en enskild smittad bondgård måste slakta alla sina djur samt sanera gården (vilket i värsta fall kan innebära rivning av ladugården) samt förbjuds att ha får eller getter i sju år.

Med tanke på det ovan beskrivna och dess konsekvenser för enskilda gårdar och fårägare är det viktigt med tydliga regler. Därför vill jag fråga jordbruksminsten:

Vad avser jordbruksministern att vidta för åtgärder för att bringa klarhet i om Nor 98 är en allmänfarlig TSE-sjukdom?