den 11 november

Fråga 2005/06:333 av Torsten Lindström (kd) till statsrådet Ibrahim Baylan (s)

Religionsämnet i gymnasieskolan

För närvarande arbetar Skolverket med att konkretisera de beslut om gymnasieskolan som riksdagen fattade häromåret.

När det gäller samhällsämnen har Skolverkets grupp av sakkunniga i samhällsämnen knutit en grupp ämnesexperter till sig. Dessa har lämnat sitt förslag av ett reviderat samhällsvetenskapligt program. Därefter har de sakkunniga tjänstemännen svarat för den vidare behandlingen. I den rapport som Skolverket överlämnat till regeringen har ämnesexperternas förslag radikalt frångåtts av Skolverkets sakkunniga.

I förslaget berövas eleverna sin fördjupningskurs i religionskunskap. Inte heller geografi, filosofi, psykologi eller naturkunskap finns med. Detta trots att ämnena tillsammans utgör själen, det sammanhållande kittet, i samhällsprogrammet. Därtill föreslås livsåskådningar, religion och etik få en mer tillbakadragen plats i samhällsprogrammets mål. Etiken förs samman med litteratur och kultur i stället för att vara den bärande tråd som den borde vara.

I stället införs ett nytt och okänt ämne ”Hållbar utveckling”, ett förslag som säkerligen varmt välkomnas av regeringens stödparti Miljöpartiet.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet att göra för att kunskap om religion, etik och livsfrågor ska kunna ha en fortsatt stark ställning i gymnasieskolans samhällsvetenskapliga program?