den 4 november

Fråga 2005/06:299 av Åsa Torstensson (c) till näringsminister Thomas Östros (s)

Näringspolitik för tjänstesektorn

Sedan början av 90-talet har den privata tjänstesektorns andel av svensk ekonomi ökat från ca 30 till över 40 % och andelen fortsätter att växa. Det är tydligt att framtidens jobb i första hand kommer att skapas i tjänstesektorn. Traditionella industrigrenar pressas av en allt hårdare internationell konkurrens, och dess möjlighet att ensam stå som garant för välstånd och tillväxt är förbi.

Nutek skriver i sin senaste årsrapport att tjänstesektorn numera bidrar mer till tillväxten än tillverkningsindustrin, och att det värde som skapas i tillverkningsindustrin inte främst kommer av produkterna i sig utan av de tjänster som säljs i anslutning till dem.

När näringsminister Thomas Östros och finansminister Pär Nuder i Dagens Industri den 4 augusti presenterade sin lista över de sex mest centrala branscherna för näringslivets utveckling fanns dock inte någon tjänstebransch med, förutom IT. Alla de övriga branscherna var traditionella industrier.

Typiska tjänstebranscher tillhör de som på senare år visat störst möjlighet att skapa nya jobb, till exempel personaluthyrning, finansiella tjänster, utbildning, sociala tjänster och hälso- och sjukvård. De är våra moderna basindustrier. De fanns inte heller med på ministrarnas lista.

Min fråga till näringsminister Thomas Östros är:

Vad avser ministern att göra för att underlätta framväxten av nya jobb inom tjänstesektorn?