den 3 november

Fråga 2005/06:294 av Torsten Lindström (kd) till statsrådet Morgan Johansson (s)

Ersättning till familjehem

För några veckor sedan fick jag ett brev från en kvinna i Västmanland. Under tre års tid har hon haft ett familjehemsuppdrag för barn och tonåringar. När uppdraget nu avslutas är hon inte berättigad till a-kassa, därför att familjehem inte omfattas av kollektiva avtalsförsäkringar.

Familjehemmens åtaganden och ersättning regleras i ett avtal mellan familjehemmen och kommunerna. Att ha ett familjehemsuppdrag räknas inte som förvärvsarbete, även om uppdraget innebär att någon i familjen är hemma på heltid och får ersättning för detta.

Familjehemsvården är ett förhållandevis billigt alternativ till institutionsplacering. Enligt Socialstyrelsen låg mediankostnaden för en familjehemsplacering på 600 kr per vårddygn och på 2 800 kr per vårddygn för en institutionsplacering. Men när familjehemsföräldrar inte får tillgodogöra sig a-kasseersättning minskar intresset för att ställa upp som familjehem. Enligt Familjehemmens riksförbund är det i dag svårt för kommunerna att få tag i familjehemsföräldrar.

Det är märkligt att människor som arbetar för att hjälpa de allra svagaste och mest utsatta har ett så svagt stöd från samhället att de själva riskerar att bli bidragstagare.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet att göra för att förbättra den ekonomiska situationen för familjehemsföräldrar?