den 28 oktober

Fråga 2005/06:272 av Torsten Lindström (kd) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Historiskt material i universitetsbibliotek

Att ha god kännedom om sitt eget kulturarv är både en förutsättning för att bygga upp sin egen identitet och för att kunna respektera andras kultur och värden. Att värna och värdera sin egen kultur och samtidigt bejaka mångfald och värdesätta andra kulturer är förutsättningen för en positiv integration.

Byggnader, kulturlandskap, kulturhistoriska föremål och dokument tillhör den synliga, materiella delen av vårt kulturarv. För denna del av kulturarvet har arkiv, museer och bibliotek ett särskilt ansvar. Det är ett komplicerat ansvar som kräver ständig förnyelse och utveckling. Det handlar både om ett arbete med vård, konservering och magasinering men också om ett utåtriktat arbete genom utställningar, visningar och forskarstöd.

Ett problem är att frågan om hur universitetsbiblioteken förvaltar unikt historiskt material, till exempel handskriftssamlingar, i dag inte närmare reglerat.

I den statliga utredningen KB @ ett nav i kunskapssamhället (SOU 2003:129) uppmärksammades möjligheterna att bevarade unika samlingar finns förvarade hos forskningsbibliotek och andra bibliotek. Mot bakgrund av de brister gällande bevarandefrågor som utredningen fann lämnade utredningen förslag om bland annat lag till skydd för värdefulla boksamlingar i offentlig miljö samt förslag om en nationell bevarandeplan. Regeringen har valt att inte lämna sådana förslag till riksdagen.

Vad avser utbildningsministern att göra för att åstadkomma ett ökat skydd för historiskt material förvarat i universitetsbibliotek och andra bibliotek?