den 28 oktober

Fråga 2005/06:270 av Torsten Lindström (kd) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin (s)

Konsekvenser för byggsektorn av en höjning av grusskatten

Av budgetproposition 2005 framgår att grusskatten ska höjas med 3 kr från och med den 1 januari. Ett ton grus kommer därmed att kosta 13 kr per ton. Höjningen av grusskatten är en del av den så kallade gröna skatteväxlingen.

Grus används i stor utsträckning av cement- och betongindustrin. Sektorn omsätter cirka 10 miljarder kronor varje år och sysselsätter 6000 personer i hela landet och har stor betydelse för Sveriges välstånd, utveckling och tillväxt. Inte minst är cement- och betongindustrin viktig för glesbygden och för att upprätthålla den lokala välfärden.

Betong har många användningsområden och är nödvändig för byggandet av bostäder och infrastruktur. Höjd grusskatt innebär att de tunga byggmaterialen blir dyrare, vilket får negativa konsekvenser för hela byggsektorn som sysselsätter en halv miljon människor.

Brytningen av grus har i dag minskat. En undersökning från Sveriges geologiska undersökning, SGU, visar att uttaget av grus minskat från 70 miljoner ton år 1990 till 25 miljoner ton år 2000. Brytningen av grus sker på ett miljövänligt sätt och en höjning av skatten är därför omotiverad, vilket även Miljömålskommittén framhållit.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga samhällsbyggnadsministern:

Avser ministern att vidta åtgärder för att motverka de negativa konsekvenser som en höjning av grusskatten innebär?