den 26 oktober

Fråga 2005/06:237 av Erling Wälivaara (kd) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Åtgärder mot oregistrerade mobilabonnemang

Antalet mobiler ökar stadigt i Sverige. I dag finns det närmare tio miljoner abonnemang, enligt Post- och telestyrelsen. 2004 var 57 % av dessa så kallade kontantkortsabonnemang @ vilket är en ökning från 13 % år 2000.

Dessa kontantkortsabonnemang är ett problem då det är omöjligt att spåra samtal som ringts från en telefon med oregistrerat kontantkort. Kvinnojourer runtom i landet pekar på att kvinnor, i konflikt med tidigare makar eller partner, får hotfulla och kränkande samtal från mobiltelefoner med kontantkort. På grund av att ägaren är omöjlig att spåra är utredningen av ärendet omöjlig. Det samma gäller för kränkande telefonsamtal barn och ungdomar emellan. Likaså kan man, då systemet omöjliggör spårning, anta att mycket av narkotikahandel och trafficking sker via denna typ av abonnemang. Då terroristhot har blivit ett alltmer reellt problem torde det också, utifrån detta perspektiv, finnas anledning att se över möjligheten att använda oregistrerade mobilnummer.

I dag förekommer endast frivillig registrering av kontantkort för användning i Sverige. Enligt Telia finns inget tekniskt hinder för att i större utsträckning än i dag registrera kontantkort. Någon skyldighet enligt lag att registrera köpare finns inte. I en tidigare fråga hänvisade statsrådet till utredningen N2001:07 innan ytterligare åtgärd vidtogs i frågan. I utredningen nämns inte problemet med de oregistrerade mobilabonnemangen.

Med anledning av ovan nämnda vill jag fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet att göra för att motverka att oregistrerade mobiltelefoner används för kränkning, hot och illegal verksamhet?