den 25 oktober

Fråga 2005/06:229 av Inger Davidson (kd) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Tandvårdsreformen och tillgången på tandläkare

Regeringen har i den senaste budgetpropositionen aviserat att man ska utreda en utökad tandvårdsförsäkring. Kristdemokraterna välkomnar detta initiativ i en fråga som vi länge ansett angelägen. Dålig munhälsa har blivit ett allt större problem och har ofta samband med andra sjukdomar. Detta är viktigt att komma till rätta med.

En förutsättning för att en utvidgad tandvårdsförsäkring ska kunna genomföras är att tillgången till tandläkare är god i hela landet. Enligt rapporter från bland annat Socialstyrelsen och Högskoleverket kommer dock antalet tandläkare att minska kraftigt fram till år 2020.

Regeringen föreslår endast en utvidgning med 20 nybörjarplatser från och med 2005, 20 från och med 2006 och ytterligare tio från och med 2007.

Ett stort problem är emellertid att tillgången till tandläkare skiljer sig mycket mellan olika delar av landet. Särskilt i Norrland är vakanserna redan nu många. Tandvårdsutredningen menade därför att Umeå universitet borde få 20 nya platser med motiveringen att den regionala rekryteringen på så vis skulle underlättas. Umeå universitet anger att utbildningen kan utvidgas och att det finns ett ökande söktryck. Trots det har regeringen förvånande nog ansett att en utvidgning av tandläkarutbildningen vid Umeå universitet inte är aktuell. I stället läggs de nya platserna i södra Sverige där tillgången till tandläkare är betydligt bättre.

Vad avser ministern att göra för att säkerställa en god tillgång till tandläkare i hela landet i samband med att tandvårdsförsäkringen utökas?