den 25 oktober

Fråga 2005/06:227 av Axel Darvik (fp) till statsrådet Ibrahim Baylan (s)

Fördjupningskurser på gymnasiet

Under arbetet med de nya programmålen och på Skolverkets diskussionsforum har frågetecken rests när det gäller ämnesbetygens inverkan på elevernas intresse av att läsa fördjupningskurser i de naturvetenskapliga ämnena. Eftersom betyget från den sist lästa kursen blir slutbetyg befarar många att elever som har till exempel MVG i fysik 2 inte ska våga läsa fördjupningskursen fysik 3 och riskera att få G. På så vis kan eleven få lägre slutbetyg och därmed sämre antagningsmöjligheter när han eller hon söker till högskoleutbildningar.

Det är viktigt att eleverna på gymnasiet stimuleras att läsa även mer krävande ämnen. Dagens gymnasieskola har redan problem med att elever taktikläser och därmed väljer bort fördjupningskurser och moderna språk. I stället för att täppa igen de hålen riskerar drivkrafterna för att taktikläsa att öka. Det är ett fullständigt onödigt slöseri med resurser till komvux och basår att elever läser där enbart för att få högre snittbetyg. Det bidrar i sin tur även till en inflation i betygsskalan. ”Det fjärde gymnasieåret” på det treåriga gymnasiet är inte bara slöseri med samhällets resurser, det är också slöseri med ungdomars tid.

När nu gymnasiet görs om borde det vara en självklarhet att flit ska löna sig.

Jag vill fråga statsrådet Ibrahim Baylan vad han tänker göra för att inte betygssystemet och antagningsreglerna ska missgynna dem som läser fördjupningskurser och moderna språk på gymnasiet.