den 25 oktober

Fråga 2005/06:223 av Allan Widman (fp) till statsrådet Ylva Johansson (s)

Behovet av husläkare

Behovet av förstärkningar i primärvården har diskuterats länge. Det har rått stor politisk enighet om att antalet allmänläkare behöver öka för att skapa god tillgänglighet och kontinuitet i svensk sjukvård. Trots det har det under de senaste elva åren när Socialdemokraterna haft makten bara tillkommit några hundra allmänläkare. Detta ska jämföras med när den borgerliga regeringen införde fri etablering av allmänläkare i början av 1990-talet. Då tillkom det 400 nya husläkare varje år, tre år i rad.

I årets rapport från OECD framhålls bristerna inom primärvården som ett av de största problemen inom svensk sjukvård. En nyckelfaktor för att skapa bättre vård i Sverige, menar OECD, skulle vara bättre primärvård.

I Norge infördes 2001 ett nytt system med en så kallad ”fastläkare”. Resultaten är mycket goda. Den stora läkarbristen har avskaffats och antalet verksamma allmänläkare har ökat kraftigt. 98 % av norrmännen har numera en fast läkarkontakt. Exemplet Norge visar hur effektivt det är med nationella regler och fri etablering för allmänläkare i bristområden.

Det är med andra ord mycket som talar för att en fast läkarkontakt skulle uppskattas av patienter och läkare och dessutom ge ett bättre utnyttjande av resurserna.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet vad hon ämnar göra för att möjliggöra fri etablering för allmänläkare.