den 21 oktober

Fråga 2005/06:206 av Per Landgren (kd) till finansminister Pär Nuder (s)

Fastighetsskatt och värdeår

Under de första fem åren utgår ingen fastighetsskatt för nybyggda småhus och hyreshus. För de därpå följande fem åren utgår halv fastighetsskatt. Vid om- eller tillbyggnation av hyreshus kan dock tioårig skattelindring erhållas för befintliga hyreshus, när kostnaden överstiger 70 % av nybyggnadskostnaden. Detta innebär att redan existerande hyreshus, efter renovering till nyskick, kan betraktas som nybyggda. Motsvarande regel saknas för småhus. Behåller man vid en renovering mer än grunden av småhuset, får man betala full fastighetsskatt oavsett vilka kostnader som har lagts ned.

I ett uppmärksammat fall i Dagens Nyheter kunde man söndagen den 16 oktober läsa om hur en familj byggt ett hus i Näsbypark i Stockholm. Familjen valde att behålla stommen av en mindre stuga från 1930-talet (60 kvadratmeter), som anslöts till ett nytt hus på 270 kvadratmeter. De räknade med att vara befriade från fastighetsskatt under fem år och ha halv fastighetsskatt under följande fem år, men efter besked från Skatteverket visade sig familjens kostnad för fastighetsskatten under de tio åren bli 345 000 kronor dyrare än beräknat. Familjen hade inte tagit till sig de snåriga reglerna för befrielse från fastighetsskatt, som skiljer sig åt vid renovering av småhus respektive hyreshus. De fick full fastighetsskatt från första dagen i stället för befrielse och ångrar nu att de inte rev hela sommarstugan. Hade det varit fråga om ett hyreshus, skulle familjens kalkyl ha varit korrekt, de hade fått befrielse från fastighetsskatten i fem år och halv befrielse i ytterligare fem år.

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att ur nationalekonomisk och miljömässig synvinkel ändra nuvarande lagstiftning för småhus respektive hyreshus om befrielse och halvering av den statliga fastighetsskatten?