den 20 oktober

Fråga 2005/06:191 av Erik Ullenhag (fp) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Förtroendevalda och a-kassan

För den enskilde förtroendevalde är det ofta en tuff uppgift att kombinera arbete, politik och familj. Det är också förklaringen till att det inte alltid, trots att många människor har ett stort samhällsengagemang, är lätt för partierna att rekrytera personer som är villiga att ta ett uppdrag.

Ofta ges bilden av att politiker har det väl förspänt och tjänar stora pengar @ men för de förtroendevalda i kommuner och landsting är verkligheten för det mesta det motsatta. Tyvärr har vi också byggt upp våra trygghetssystem på ett sådant sätt att det för den enskilde kan vara en ekonomisk risk att tacka ja till ett förtroendeuppdrag. Ett konkret exempel är regelverket i arbetslöshetsersättningen.

Exempelvis en gruppledare i en mindre kommun kan ha ett gruppledararvode på några tusen kronor som är tänkt att motsvara en 20-procentstjänst. I verkligheten lägger denna gruppledare ned betydligt mer på politiken men ersättningen motsvarar en dags arbete i veckan. Om hon eller han har arbetslöshetsersättning ska det politiska arbetet deklareras som ”förhinder” i stället för ”arbete” i redovisningen till arbetslöshetskassan. Resultatet för en person som arbetar deltid eller hoppar in som timvikarie kan bli förödande. Denne person är ibland tvungen att tacka nej till arbete på grund av politiska uppdrag @ effekten blir i praktiken att hon eller han kanske inte bara förlorar de arbetstimmar som det politiska uppdraget tar utan även möjligheten att tjäna in till en ny arbetslöshetsperiod. Det politiska engagemanget ger således både en förlust i inkomst och en förlorad trygghet.

Ämnar statsrådet vidta några åtgärder för att en arbetslös ska kunna deklarera politiska uppdrag som arbetad tid i stället för förhinder?