den 29 juni

Fråga 2005/06:1895 av Nina Lundström (fp) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin (s)

Hyressättning och jämförelseprövning

Hyrorna sätts genom kollektiva förhandlingar där hyresgästen representeras av Hyresgästföreningen som förhandlande part. Tvister om hyran hanteras av hyresnämnder. Enligt utredningen Reformerad hyressättning 2004:91 sker inte jämförelseprövning i hyresnämnder mer än till 10 % det vill säga 90 % sker utifrån hyresnämndens "allmänna skälighetsbedömning" i och med att parterna, representanter för hyresgäster kontra hyresvärdar, inte för fram jämförelselägenheter. Hyresnämnder beaktar i stället sin allmänna kännedom om hyresläget på orten. Huvudregeln frångås i hög utsträckning.

En diskussion om hyressättningen i framtiden är en politisk fråga då ramverket bestäms av lagstiftning. Ett mer transparent underlag för hyror kan utformas genom att anpassa systemet till redan rådande verklighet. Att utvidga underlaget så att alla hyresrätter kan formellt ingå i hyresnämndernas underlag, även privat allmännytta, ger ett mer fullödigt underlag. I dag är det kommunala bostadsföretags hyresrätter som främst ska beaktas. Bibehållna spärregler för att inte få hyresdrivande system samt borttagande av topphyror i underlaget är viktiga delar. Andra viktiga förbättringar måste till såsom bättre beslutsmotiveringar från hyresnämnder och bättre hyresstatistik.

Avser samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin att vidta några åtgärder med anledning av att jämförelseprövning inte längre används som huvudregel för hyressättning?