den 31 maj

Fråga 2005/06:1728 av Staffan Danielsson (c) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Bedömning av certifierade trafikskolor

Sverige har väl fungerande trafikskolor och höga krav för att ta körkort. Detta är i grunden bra. Samtidigt är kunskapskraven bland de mest krävande i EU, och genomsnittligt kostar det i dag runt 15 000 kr att ta körkort. Har man svårigheter med teori eller körprov blir kostnaden snabbt 20 000@30 000 kr. För många, ofta killar, kan det uppenbart rätt krävande och komplicerade teoriprovet vara en mardröm, genom ständigt upprepade ”omtentor” med förberedelser och stor nervositet innan man till slut lyckas komma över gränsen. Provens stora kunskapsinnehåll och kluriga frågeutformning med rätt närliggande svarsalternativ ligger delvis bakom det faktum att de underkända proven är så många, nära 50 %. 70 klurigt utformade frågor ska besvaras på 50 minuter och 82 % måste vara helt rätt.

Den som på grund av höga kostnader och krav inte lyckas eller har råd att ta körkort får en dålig start i livet. Det påverkar identitet och självkänsla och det begränsar möjligheterna att få jobb och leva ett aktivt deltagande liv, särskilt på landsbygden. Teoriprovet kan i dag endast avläggas på ca 150 platser i Sverige, och väntetiden är ofta månader innan ett nytt försök kan bokas. Många tvingas åka flera timmar och många mil för att göra teoriprovet, och misslyckas man flera gånger är detta mycket kostsamt. En intressant tanke är att certifiera kvalificerade trafikskolor så att dessa under kontroll och uppföljning kan svara för teorikontrollen.

Avser statsrådet att pröva förslaget att låta certifierade trafikskolor kunna avgöra när en elev har tillräckliga teorikunskaper för att få körkort?