den 17 maj

Fråga 2005/06:1639 av Mikael Johansson (mp) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Den svenska tv-marknaden

Hushållen har en svag ställning på den svenska tv-marknaden. Särskilt gäller detta kabel-tv-marknaden där hushållen i praktiken saknar allt inflytande över vilka tv-kanaler som de ska få se och vad det kostar, eftersom det är fastighetsägarna som skriver avtal med kabeloperatörerna. Det är endast fyra företag som dominerar kabel-tv marknaden där Comhem har en marknadsandel på ca 55 %.

Nu vill samma två utländska riskkapitalister som äger Comhem även köpa UPC som är en av de övriga stora kabeloperatörerna i Sverige. Tillsammans kommer dessa båda företag att ha två tredjedelar av den svenska kabel-tv-marknaden och över 40 % av Sveriges hushåll totalt. Det är olämpligt att två ägare kan få kontroll över tv-utbudet till över 40 % av den svenska befolkningen.

På Resumés hemsida den 6 april 2006 kunde man läsa att ministern var oroad över affären eftersom det riskerade att drabba konsumenterna och att han noga skulle följa Konkurrensverkets granskning av ärendet. I Svenska Dagbladet den 11 maj 2006 framgår att det inte är Konkurrensverket utan i stället EU-kommissionen som ska utföra granskningen av ärendet.

Att kommissionen ska bestämma över en fråga som så tydligt endast gäller Sverige och den svenska tv-marknaden är märkligt. Från Miljöpartiets sida har vi ofta kritiserat att EU har för stort inflytande över beslut som borde fattas nationellt.

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga utbildnings- och kulturministern:

Avser ministern att informera kommissionen om sin bedömning vad gäller det aktuella köpet av kabeloperatören UPC?