den 13 oktober

Fråga 2005/06:157 av Chatrine Pålsson (kd) till statsrådet Ylva Johansson (s)

Antalet uroterapeuter

Det finns ca 500 000 personer med urininkontinens i Sverige. Gruppen utgör 6 % av befolkningen och kvinnor är särskilt drabbade. 10 % av alla kvinnor i Sverige har besvär med urininkontinens och andelen ökar i takt med stigande ålder. Enligt rapporten Miljardläckan, (NHR 2003) uppgår samhällets kostnader för urininkontinens till mellan 3,5 och 5,7 miljarder kronor. Förutom det personliga lidandet och samhällets kostnader är inkontinensartiklar även stora sophanterings- och miljöproblem. PVC-plaster med mera orsakar svåra skador på såväl mark som på den marina miljön. Det finns således många skäl till att förebygga inkontinens.

I dag finns uroterapeuter vid endast ett fåtal sjukhus och specialistkliniker. I regel har uroterapeuterna en grundutbildning som barnmorska, läkare, sjukgymnast eller sjuksköterska med en nordisk universitetsutbildning på 20 poäng. Utbildningen bedrivs vid Göteborgs universitet. Totalt beräknas det finnas ca 250@300 yrkesverksamma i landet, vars metoder botar och eller lindrar inkontinens.

Det vore därför en ur både ett individuellt och ett samhällsekonomiskt perspektiv mycket lönsamt att utöka antalet utbildningsplatser för uroterapeuter i syfte att minska det personliga lidandet, förbättra miljön och inte minst sjukvårdens ekonomi.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ylva Johansson:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka antalet uroterapeuter i Sverige?