den 5 maj

Fråga 2005/06:1539 av Anita Brodén (fp) till statsrådet Ibrahim Baylan (s)

Bättre skolundervisning för hörselskadade barn

Andelen hörselskadade ökar och då även i de lägre åldrarna. Hörselnedsättning kan inte längre betraktas som en ålderskrämpa utan bör ses som ett folkhälsoproblem som berör alla generationer. Enbart det faktum att det i dag finns ca 600 000 personer som har en sådan hörselnedsättning att de behöver textade tv-program för att kunna uppfatta vad som sägs belyser problematikens omfattning.

Hörselskadades Riksförbund beräknar att det finns mer än 3 000 hörselskadade barn och att omkring 40 % av de barn som hör dåligt inte är kända av kommunerna och därför inte får den hjälp och det stöd i skolan som de skulle behöva.

Förbundets årsrapport Det går väl ganska bra? visar att närmare 3 700 av sammanlagt drygt 9 000 hörselskadade skolbarn i Sverige inte får den hjälp och det stöd de behöver för att klara av sin skolgång. Kommunerna känner helt enkelt inte till att eleverna går i deras skolor trots att de finns registrerade hos landstingens hörselvård. Dessa elever saknar helt anpassat stöd i undervisningen vilket leder till dåliga skolresultat och att många elever mår dåligt, enligt rapporten.

Förbundsordföranden i Hörselskadades Riksförbund, Jan Peter Strömgren, pekar på behovet av exempelvis hörsellärare, hörtekniska hjälpmedel och mindre elevgrupper, men också på ökad kunskap och förståelse kring denna problematik.

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att barn med hörselnedsättningar ska få adekvat hjälp i skolan?