den 14 oktober

Fråga 2005/06:150 av Karin Thorborg (v) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Risker med TCPA-teknik

Trusted Computer Alliance, TCPA, är en sammanslutning av marknadsledande datorföretag som samverkar för att ta fram teknik med huvudsyfte att bevaka upphovsrätten. Tekniken utformas så att det i varje dator ska finnas mjukvara som ger företagen möjlighet att genom ”fjärrstyrning” kontrollera, modifiera och radera information på datorn om den kan nås genom en uppkoppling. Syftet är att kunna identifiera och radera piratkopierad programvara, men med detta öppnas givetvis möjligheten att modifiera även annan information. Möjligheten att välja bort denna teknik kommer att bli starkt begränsad på grund av företagens marknadsledande positioner.

Att man inte bara ska kunna läsa information på andras datorer utan också ändra i den gör att man kan jämföra företeelsen med en husrannsakan kombinerad med förverkande, men där lagstöd saknas och där ingreppet inte görs av polisiär myndighet. Det är en fullkomligt orimlig ordning att datorföretag på detta sätt kan ta lagen i sina egna händer. Ett upphovsrätts­intrång, som är ett brott, måste i en rättsstat utredas av polisiär myndighet och förverkanden måste utdömas i domstol.

Utöver detta uppstår säkerligen stora risker för missbruk genom hacking. Kritiker har även gett uttryck för farhågor om nya verktyg för politisk censur genom att tekniken kan utnyttjas av repressiva regimer för att ändra i och radera dokument på regimkritikers datorer.

Min fråga till justitieminister Thomas Bodström är:

Avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av riskerna med TCPA-teknik?