den 26 april

Fråga 2005/06:1480 av Allan Widman (fp) till försvarsminister Leni Björklund (s)

Tvångsmedel för svenska soldater utomlands

Försvarsministern har på en fråga av mig om utlandsstyrkans överlämnande av gripna svarat:

”Ansvaret för att det i insatsen finns förmåga att hålla omhändertagna och frihetsberövade personer i förvar vilar på befälhavaren, och ytterst den organisation eller stat som leder insatsen. Det svenska truppbidraget har också en skyldighet att överlämna omhändertagna och frihetsberövade personer i enlighet med de beslut och order som befälhavaren för insatsen fastställer.”

Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna gäller i hela världen för Sverige, men kan inte antas av och därmed gälla för Nato. De särskilda insatsregler (Rules of Engagement, ROE) som framförhandlas i Nordatlantiska rådet utan svensk insyn reglerar när och var men inte hur våld och tvång ska tillgripas. Sverige kan efter det att vi gått med i en operation anmäla inskränkningar i gällande ROE. Vi har inte anmält inskränkningar med avseende på polisiära exekutiva rättigheter. Därmed har svenska soldater utomlands vittgående befogenheter och tvångsmedel även mot civila som inte finns i svensk lagstiftning. Därmed saknas nationell praxis för svenska soldater att utgå från.

Vad avser försvarsministern att vidta för åtgärder för att garantera att Sverige och svenska förband på internationella uppdrag fullgör de skyldigheter som följer av den i grundlagen intagna Europakonventionen om mänskliga rättigheter?